Atsako nėščiosioms, kurios cezario pjūvio nori už kelis šimtus eurų: tai ne paršiuko skerdimas kaime

  • Teksto dydis:

Nėščiosios nuo šio sausio gali pasirinkti gimdyti natūraliai ar atliekant cezario pjūvį. Tačiau, atliekant šią operaciją be medicininės būtinybės, gimdyvėms teks susimokėti pačioms, praneša LNK.

Vežimėlyje Lina sūpuoja jau antrąją savo dukrą. Jos abi gimusios po cezario pjūvio.

Pirmą kartą moteris bandė gimdyti natūraliai, tačiau gimdymui įpusėjus atsirado nenumatytų indikacijų. Laukiantis antros dukros atsidaro baimė, kad situacija kartosis: „Buvo tam tikrų indikacijų ir antrasis gimdymas baigėsi planiniu cezario pjūviu.“

Iki šiol cezario pjūvis buvo atliekamas tik esant pavojui mamos ar kūdikio gyvybei. Taip buvo ir Linos atveju. Tačiau dabar situacija pasikeitė – operacijos gali pageidauti visos gimdyvės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Santykinės indikacijos, t. y. kai didesnės rizikos neštumas, dėl socialinių veiksnių, dėl buvusių gimdymų neigiamos patirties, vyresnė nėščioji“, – indikacijas vardijo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Inga Cechanovičienė.

Tačiau akušerė ginekologė perspėja, nors chirurgija tobulėja, ši operacija gana sudėtinga, tad gimdyvei neretai kur kas geriau vaikelio susilaukti natūraliu būdu.

„Kaip akušerė niekada nepasakyčiau, kad jums tikrai reikia cezario pjūvio operacijos, nes bijote gimdyti. Galbūt su moterimis reikėtų daugiau pabendrauti ir paaiškinti“, – pastebėjo Lietuvos akušerių asociacijos prezidentė Violeta Staniulevičienė.

Vis dėlto, tokiu atveju, jei cezario pjūvio pageidauja pati gimdyvė, jai teks ir susimokėti. Valstybinėse ligonių kasose šios operacijos kaina svyruoja nuo 1,5 tūkst. iki 2 tūkst. eurų. Tačiau beveik visos didžiosios Lietuvos ligoninės tikslių kainų dar nenustatė ir patvirtintos tvarkos neturi. Su nauju įstatymu atsirado ir daugiau neaiškumų.

„Daug diskutavome, kokia vis dėlto ta tvarka turėtų būti. Šiuo metu intensyviai rengiame tvarką: kokia suma, kodėl ji tokia, už ką mokėti, už ką ne. Labai daug klausimų“, – kylančius neaiškumus pabrėžė Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos akušerė ginekologė Emilija Bogužienė.

„Ministro įsakymas patvirtintas 2022 m. spalį. Įstaigos turėjo galimybę per du mėnesius atlikti parengiamuosius darbus, patvirtinti tvarkas“, – sakė I. Cechanovičienė.

Kol kas tvarką ir įkainius už pageidaujamą cezario pjūvį nustatė Vilniaus gimdymo namai. Pas juos operacija kainuos 2 tūkst. eurų. Šiaulietei Linai atrodo, kad tokia suma pernelyg didelė. Dauguma jaunų šeimų tokių pinigų neturi.

Šiuo metu intensyviai rengiame tvarką: kokia suma, kodėl ji tokia, už ką mokėti, už ką ne. Labai daug klausimų.

„Man labai keista, kai tokia baisi demografinė situacija, nežinome, kas mūsų tėvams mokės pensiją, labai svarbu, kad kuo daugiau moterų gimdytų. Tačiau kai jos turi susimokėti visą kainą, vadinasi, tiek jomis ir rūpinamės“, – stebėjosi Lina.

Akušerių asociacija prieštarauja, esą atliekant cezario pjūvį kainuoja ir anestezija, ir medicinos priemonės, ir gydytojų komanda būna kone du kartus gausesnė. Tad viena cezario operacija kaštų prasme prilygsta keturiems natūraliems gimdymams.

„Galbūt moterys nemoka skaičiuoti, kurios reikalauja, kad cezario pjūvio operacija kainuotų kelis šimtus eurų. Tai ne kaime atliekamas paršiuko skerdimas“, – stebėjosi V. Staniulevičienė.

Tačiau Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojai įsitikinę, kad, net ir ligoninėms paskelbus apie atnaujintą tvarką, daug norinčių cezario operacijos neatsiras.

„Jeigu kalbėtume apie tai, kiek Šiaulių krašte būtų pacientų, kurie griežtai atsisakytų ir nenorėtų gimdyti, gal 1 proc. nuo visų gimdymų“, – teigė E. Bogužienė.

Pasirinkus gimdyti nenatūraliu būdu kainas ligoninės žada nustatyti iki pavasario, o gimdyvės cezario pjūvio gali prašyti ne anksčiau kaip 22 ir ne vėliau kaip 37 neštumo savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Išgimdytojos turi dėkoti dulkei už betvarkę sveikatos apsaugoje. Visokios alia specialistės surinktos niekada neturįja nieko bendro su medicina. Jovalas visose srityse, visose poliklinikose ir ligoninėse , kuriose neliko tikrų, atsidavusių savo darbui medikų.Be abejo ir pačios moterys nežino ko nori, išlepę, Jos tinkamos tik savam grožiui puoselėti. Plastinių operacijų nebijo.

S.S.S.

S.S.S. portretas
o kai gimdo natūraliai ir su komplikacijomis, o dar jeigu ir vaikas su kokiu paralyžium lieka, tai kaltų nerasta. Nors tai šeimai jau gyvenimas sugadintas būna, vaikas suluošintas.

vo geras

vo geras portretas
pasirodo būna "pacientų, kurie atsisakytų" natūraliai gimdyti. Iki šiol maniau, kad "gimdo pacientės, kurios atsisakytų.." Ko tik nebūna ant šio svieto.....
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių