Atliekant prevencinį testavimą savivaldybės bus skirstomos į rizikos grupes

Organizuojant prevencinį gyventojų testavimą dėl koronaviruso, savivaldybės bus skirstomos į rizikos grupes, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Savivaldybės bus skirstomos į dvi grupes – aukštos ir žemos rizikos. Priklausomai nuo rizikos lygio, bus profilaktiniai testavimai. Kur rizika žema, jie bus vykdomi minimaliai, nes ir tarptautinės organizacijos rekomenduoja tikslingai testuoti, o ne visus iš eilės, juolab, kad tą padarę nepamatėme reikšmingų problemų. O kur rizika didesnė, bus testuojami tikslingiau ir intensyviau“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė A. Veryga.

Anot ministro, prevencinio testavimo strategija šiuo metu yra „baigiama derinti“. Apie jos rengimą A. Veryga pranešė praėjusios savaitės pabaigoje, ministerijai informavus, jog mobiliuosiuose punktuose tyrimai dėl koronaviruso infekcijos nuo šiol bus atliekami tik žmonėms, kuriems būtina išsitirti.

Tuo tarpu prevenciniai tyrimai, SAM teigimu, bus atliekami savivaldybių paskirtose įstaigose – poliklinikose ar ligoninėse.

Tvarką, kaip tai vyks, A. Veryga taip pat žadėjo pristatyti šią savaitę.

Pasak ministro, tvarka dėl testavimų mobiliuosiuose punktuose pakeista, nes žmonės, kuriems buvo numatyta galimybė tirtis prevenciškai, ėmė masiškai skambinti į Karštąją liniją ir dėl to išsitirti negalėjo tie, kuriems šis tyrimas buvo būtinas.

Šiuo metu mobiliuosiuose punktuose pirmiausia tiriami žmonės, kurie jaučia bent vieną iš ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomų arba kurie dėl lengvos koronaviruso formos gydėsi namuose, o tyrimą turi atlikti, kad patvirtintų pasveikimą.

Taip pat tie asmenys, kuriems skirtos planinės medicininės procedūros, išskyrus odontologijos ir burnos priežiūros paslaugas, žmonės, priimami į socialinės globos įstaigas ilgalaikei arba trumpalaikei globai bei grįžusieji iš užsienio.

Be to, Sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę taip pat įvedė kvotas, kiek kiekviename punkte galima paimti ėminių.

Vilniuje esančiuose mobiliuose punktuose bus galima paimti 450 ėminių laboratoriniams tyrimams, Kaune – 350, Klaipėdoje – 300, – Šiauliuose – 200, Marijampolėje – 150, Panevėžyje, Alytuje, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje – po 130.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas Lietuvojeprevencinis testavimasCOVID-19 saviizoliacijarizikos grupės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių