Atėjus rudeniui – viešas Kauno medikų kreipimasis į vaikus ir anūkus

Apniukęs dangus, pliaupiantis lietus, vis labiau kąsti žandus ir rankas pradedanti vėsa – neatsiejama trijulė, apibūdinanti didžiąją dalį rudeniškų orų. Kartu su šiomis permainomis užvirsta ir lavina rudeniškų darbų. Neatsargus žingsnis kiekviename iš jų gali tapti susižalojimo priežastimi, lydima neretai ir labai rimtų pasekmių, ypač vyresniems žmonėms, kurie darbuojasi užlipę ant kopėčių.

Lūžiai ir stiprūs sumušimai

Atėjus rudeniui vyresnėliai tvarko aplinką ruošdamiesi žiemai – genėja medžius, skina obuolius, riešutus, bei atlieka kitus namų ūkio darbus. Kaip portalui kauno.diena.lt sakė Skubios medicinos klinikos (SMK), priklausančios Kauno klinikoms, medikai, kartais pastaroji veikla baigiasi kojų ar rankų lūžiais bei stipriais sumušimais.

Trumpute istorija iš darbinės kasdienybės jie pasidalijo ir socialiniame tinkle: „Kas nutiko kojai?“ – klausiam garbaus amžiaus vyriškio. „ Norėjau suruošti obuolius žiemai, todėl pasiėmęs kopėčias pasilypėjau į seną žieminę obelį nuskinti paskutiniųjų o koja, nelaboji, ėmė ir nuslydo, nukritau“, – skaudulius pasakoja senolis. Ir, pagavęs mūsų veidų minas, tuoj pat paaiškina: „juos (obuolius) labai mėgsta mano anūkai, kurių turiu net penkis. Stengiausi suspėt nuskinti, kol šalnos dar nepakando, kad turėtų kuo gardžiuotis žiemą“.

Gydytojai pabrėžė, jog prie pastarojo pobūdžio nelaimių ženkliai prisideda netinkamas avalynės pasirinkimas, nepakankamas atsargumas, lėtesnė reakcija, vyresniems žmonėms dažniau būdingas staigus galvos apsvaigimas.

Sužalojimai gali baigtis mirtimi

„Nuo kopėčių ar medžio šakos nukritę į Skubios medicinos klinikos skyrių dar nuo rugpjūčio vidurio plūstantys vyresnio amžiaus žmonės, paprastai serga įvairiomis gretutinėmis ligomis, turi didesnę komplikacijų, infekcijų riziką, todėl net ir iš pažiūros paprasta trauma gali juos ilgam prikaustyti prie lovos. Kai kurios traumos gali baigtis neįgalumu ar net mirtimi“, – atviravo Kauno medikai.

Paprašyti pasidalyti patarimais, kaip elgtis įvykus tokiam nelaimingam atsitikimui, gydytojai patarė nedelsiant kviesti greitąją medicinos pagalbą ir, šiukštu, nesigydyti namuose.

Skubios medicinos klinikos / Kauno klinikų nuotr.

„Traumos pobūdį ir žmogaus būklę įvertinę sveikatos priežiūros specialistai geriausiai nuspręs, kokio gydymo reikia ir padės išvengti galimų rimtų komplikacijų. Skatiname būti atsargiais, o skinant obuolius ar genėjant medžius – pagalbos paprašyti jaunesnių artimųjų“, – portalui akcentavo jie, o socialiniame tinkle išplatino atskirą viešą prašymą, skirtą vaikams ir anūkams.

Kreipėsi į vaikus ir anūkus

„Kokie bebūtume užsiėmę, pasistenkime rasti laiko paskambinti mūsų seneliams bei tėvams ir paklausti, ar jiems nereikia mūsų pagalbos kovoje su rudens gėrybėmis ir kitais darbais. Dar geriau – pradžiuginkime juos apsilankymu. Suprasdami mūsų gyvenimo tempą jie neretai nedrįsta mūsų trukdyti ir už savo sveikatą bei jėgas gerokai didesnius darbus didvyriškai ir tyliai pasilieka sau… Ačiū“, – išankstinę padėką, SMK medikai skyrė visiems tiems, į kurių širdis pavyks prisibelsti.

Norint užkirsti kelią ar sumažinti tokių traumų dažnį, specialistai pataria:

– prieš lipant kopėčiomis įsitikinti, kad jos pakankamai tvirtos ir saugiai pastatytos;

– atidėti darbus, kuriems reikalingos kopėčios, jei tądien patys nesijaučiate puikiai ir tvirtai;

– pasirinkti tinkamą, neslidžią avalynę;

– stengtis nelaipioti kopėčiomis lauke lietingu oru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių