Ar lietuviai bus tarp storiausių Europoje?

  • Teksto dydis:

Sveikatos tyrimų rezultatai negailestingi: žmonija tunka ir gana sparčiai. Apie kūno formų pokyčius signalizuoja ne tik sveikatos specialistai, bet ir auganti „dideliems žmonėms“ skirtos aprangos paklausa.

Britų sveikatos ir medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbto tyrimo, įvertinusio kūno masės indekso (KMI) pokyčius 200 šalyse nuo 1975 m. iki 2014 m., rezultatai atskleidė, kad per šį laikotarpį nutukusių vyrų pasaulyje padaugėjo trigubai – nuo 3,2 proc. iki 10,8 proc. Antsvorio problemą turinčių moterų taip pat pagausėjo: nuo 6,4 proc. 1975 m. iki 14,9 proc. 2014 m.

Antsvorio problema liečia ir lietuvius: nutukimo lygis Lietuvoje 1975 m. siekė 18,6 proc., o 2014 m. – 26,7 proc. Panašiais skaičiais dalinosi ir mūsų kaimynės – Latvija bei Lenkija. Tuo tarpu Karališkoji Londono kolegija, analizuodama europiečių polinkį į nutukimą, prognozuoja, kad 2025 m. Lietuva užims trečią vietą tarp labiausiai nutukusių Europos valstybių, pirmąją ir antrąją vietą užleisdama Jungtinei Karalystei ir Airijai.

Žmonių kūno formų pokyčius atskleidžia ir „dideliems žmonėms“ skirtos aprangos paklausa bei pasiūla. Vien per pastaruosius metus didelių dydžių drabužius pradėjo siūlyti dešimtys naujų ir seniau veikiančių el. parduotuvių.

„Lietuvoje veikiame nuo 1991 metų. Pirmuosius XXL dydžių drabužius siūlėme nedrąsiai, iš pradžių atrodė, kad lietuviams tai nėra aktualu, tačiau dabar Lietuva yra tarp tų Europos šalių, kuriose parduodama daugiausiai didelių dydžių rūbų“, – komentuoja el. parduotuvės otto.lt atstovas Andrius Moskvičiovas.

Paklausa didelių dydžių rūbams koregavo ir jų pasiūlą. Tarp labiausiai perkamų XXL dydžių drabužių – megztiniai, suknelės, striukės, paltai, džinsai, įvairūs marškinėliai, palaidinės ir net sportinė apranga. Matoma didėjanti paklausa viršutiniams lauko drabužiams – paltams ir striukėms, taip pat proginiams rūbams.

Šiuo metu Lietuva pagal antsvorio turinčių ir nutukusių gyventojų skaičių Europoje yra penkta. Didžiausias nutukimo lygis priskiriamas Turkijai, Jungtinei Karalystei, Čekijai ir Maltai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Turkija niekad nebuvo Europa
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių