- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara – grilio patiekalų metas. Tiems, kurie stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, neretai kyla abejonių, ar ant grotelių keptas maistas iš tiesų yra sveikas pasirinkimas, o taip pat ir klausimų, kaip teisingai jį paruošti. Dietologai teigia, kad žinant kelias gudrybes, grilio patiekalais galima mėgautis be sąžinės graužaties.
Grilyje keptas maistas – sveikesnė kepto maisto alternatyva
Pasak dietologės Jūratės Dobrovolskienės, grilio patiekalai yra vienas iš vasaros malonumų, kuriais mėgautis sau drausti nereikia.
„Maisto kepimas gamtoje – tai ritualas, siejamas ne tik su valgymu, bet ir su tradicijomis bei geromis emocijomis, artimųjų kompanija, gardžiais kvapais bei skoniais. Visa tai yra teigiamas emocinis užtaisas, svarbus gyvenimo kokybei“, – sako ji.
Siekiantiems laikytis sveikos mitybos principų bei norintiems jaustis lengviau, kepimui ant grotelių dietologė rekomenduoja rinktis baltą, o ne raudoną mėsą.
„Visų pirma, rekomenduočiau vištieną. Galima rinktis skirtingas jos dalis – ne tik krūtinėlę, bet ir blauzdeles, sparnelius, ketvirčius. Šių vištienos dalių mėsa yra kiek riebesnė ir dėl to – skanesnė, ne tokia sausa. Vištienos dalis su kauline dalimi svarbu iškepti taip, kad sąnarių sąlytyje su mėsa neliktų kraujo, tačiau tuo pačiu – kad mėsa neperkeptų ir neprisviltų. Siekiant išvengti riebalų yra rekomenduotina tokią mėsą valgyti be odelių“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot mitybos specialistės, grilyje kepti patiekalai gali būti laikomi sveikais, jei nėra naudojama papildomų riebalų ir jei suvartojamos mėsos kiekis yra ne per didelis.
„Kepant ant grotelių nenaudojami pridėtiniai riebalai – aliejus, sviestas, taukai ar kiti, todėl išvengiama papildomų kalorijų. Tačiau svarbu prisiminti, kad dideli mėsos kiekiai nerekomenduojami – patartina laikytis 70 gramų mėsos vieno valgymo metu taisyklės, nes neretai per kartą suvartojama net apie 200 gramų, o tai jau apsunkina virškinimą“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot jos, viena svarbiausių grilio patiekalų ruošimo taisyklių yra tinkama kepimo temperatūra.
„Svarbu kepti lėtai ir tolygiai, ne ant atviros liepsnos, nes mėsai prisvilus susidaro organizmui kenksmingos medžiagos. Kai mėsa yra labai riebi, kai jai paruošti naudojami marinatai su majonezu ar kitais riebiais padažais, ji varva ir taip pakursto ugnies liepsną. Kepti ant atviros ugnies nereikėtų – tai jau yra laikoma netinkamu, net kenksmingu mėsos paruošimu“, – teigia ji.
Svarbu rinktis kokybiškus produktus
Pasak dietologės, grilio patiekalai gali būti vartojami su įvairiais granyrais.
„Grilyje keptą vištieną galima valgyti su daržovėmis – su kartu iškeptomis cukinijomis, baklažanais, paprikomis, pomidorais ar kitomis. Kuo maistas įvairiapusiškesnis, tuo naudingesnis, todėl nereikia atsisakyti tam tikrų, daugelio nuomone, nederančių produktų – su paukštiena puikiai tinka ilgagrūdžiai rudieji ryžiai, šviežios bulvės, pilno grūdo duona ar kiti mėgstami garnyrai. Tai leidžia greičiau užpildyti skrandį bei suvartoti mažesnį mėsos kiekį“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot jos, vienas iš esminių sveikos mitybos principų, svarbių ruošiant ir grilio patiekalus, yra rinktis kokybiškus produktus.
„Vasarą vartokite kuo daugiau šviežių daržovių, parduodamų ūkininkų turgeliuose, mėsą rinkitės šviežią ir kokybišką. Produktus vertinti galima ir pagal tai, kaip jie buvo užauginti“, – tikina ji.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms1
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?2
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...