Ar esant saviizoliacijoje galima naudotis bendrais sanitariniais mazgais?

  • Teksto dydis:

Ar tuose pačiuose namuose gyvenant asmenims, kuriems privaloma izoliuotis, ir kitiems žmonėms, galima naudotis bendra virtuve ir sanitariniais mazgais? Toks klausimas iškilo kaunietei Nijolei, rugpjūčio viduryje laukiančiai iš Didžiosios Britanijos parvyksiančios ir pas ją apsistosiančios dukters šeimos.

"Gyvenu nuosavame name, izoliacijos laikotarpį dukters šeima praleistų atskiruose kambariuose mano namuose. Tačiau ar izoliacijos taisyklės nebus pažeistos, jei mes naudosimės bendra virtuve, vonia, tualetu?" – abejojo Nijolė.

Į kaunietės klausimą atsakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė: "Jei žmogus yra grįžęs iš užsienio ir jam būtina izoliuotis, bet jokių simptomų nejaučia, prievolės naudotis atskirais sanitariniais mazgais nėra, tačiau rekomenduojama kaip įmanoma labiau vengti kontakto.

Būtina atkreipti dėmesį ir į sanitarinio mazgo higieną, dažniausiai liečiamų paviršių dezinfekciją, taip pat rekomenduojama nenaudoti bendrų indų.

Pagal izoliavimosi taisykles asmenys, grįžę iš užsienio valstybės, gali gyventi tame pačiame name ar bute su nekeliavusiais šeimos nariais ar kitais asmenimis, jeigu šie sutinka gyventi kartu. Tokiu atveju keliavę ir nekeliavę asmenys turi gyventi atskiruose gerai vėdinamuose kambariuose, apriboti judėjimą namuose ir sumažinti dalijimąsi bendra erdve.

Būtina atkreipti dėmesį ir į sanitarinio mazgo higieną, dažniausiai liečiamų paviršių dezinfekciją, taip pat rekomenduojama nenaudoti bendrų indų. Paprastai tariant, itin svarbu užtikrinti, kad rizika būtų minimaliai sumažinta, kiek tai įmanoma kiekvienu individualiu atveju.

Kalbant apie konkretų atvejį, šiuo metu Didžioji Britanija nėra laikoma paveikta teritorija. Vadinasi, izoliacija, grįžus iš jos, nėra būtina. Vis dėlto svarbu įvertinti, kad situacija iki rugpjūčio vidurio gali keistis, atitinkamai keistųsi ir keliautojų izoliacijos sąlygos. Šią informaciją raginame nuolat sekti Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje.

Mūsų vertinimu, rizika yra atvykus iš bet kurios šalies, net jei atvykstama iš šalies, kuri nėra laikoma paveikta teritorija, tad fizinio atstumo laikymasis 14 dienų nuo atvykimo bet kokiu atveju yra rekomenduojamas. Visais atvejais yra tikimybė užsikrėsti oro uostuose, lėktuvuose, kitoje aplinkoje."


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijasanitariniai mazgaisaviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių