Ar duona – sveikas produktas?

  • Teksto dydis:

Anksčiau šį klausimą užduodavo retas, o šiandien vis dažniau ant produktų etikečių matant frazes "be gliuteno", "mažiau angliavandenių", "ketogeninė dieta", duonos maistinė vertė tampa diskutuotina. Mitybos specialistas prof. dr. Rimantas Stukas tikina, kad tai – laikinos mitybos mados, kurioms trūksta mokslinio pagrindimo.

"Duona sudaro mitybos pagrindą, o laikinų mitybos madų paisymas tik rodo žemą žmonių mitybos ir sveikatos raštingumą", – tikina Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas ir vardija didžiausius mitus, kuriuos vertėtų pamiršti.

Pirmas mitas – nuo duonos auga svoris

R.Stukas teigia, kad nuo duonos svoris neauga – auga nuo priedų, kuriuos dedame į sumuštinį.

"Kaltinti duoną dėl augančio svorio yra neteisinga, juk ją labai retai valgome vieną. Vartojant duonos gaminius su saiku, tai neturės jokios įtakos svorio augimui. Būtent dėl to duona ir yra mitybos piramidės apačioje, tai vienas svarbiausių maisto produktų. Žinoma, kaip ir su bet kokiu kitu ingredientu, svarbu stebėti suvartojamus kiekius, tačiau kelios riekelės per dieną tikrai nepakenks jūsų figūrai", – teigia R.Stukas.

Viena riekelė duonos vidutiniškai turi nuo 80 iki 120 kalorijų, priklausomai nuo to, iš kokių miltų ji pagaminta, ar pagardinta papildomais priedais, pavyzdžiui, sėklomis ar grūdais, todėl retai kada tampa kaloringiausia patiekalo dalimi. Jeigu ją užtepsime riešutų sviestu ir uogiene, kalorijų skaičius išaugs keturis kartus.

Antras mitas – angliavandenių reikėtų vengti

Šiandien populiarėja ketogeninė dieta, kurioje dominuoja riebalai ir baltymai, o angliavandenių vartojama itin mažai, tarp jų – ir duonos. Tačiau, anot R.Stuko, ji nėra rekomenduojama.

"Ketogeninės dietos poveikis žmogaus organizmui nėra pakankamai ištirtas ir įrodytas. Tai yra mokslu nepagrįsta teorija, kuri gali padėti numesti svorio, tačiau per tam tikrą laiką gali sukelti daugiau žalos negu naudos. Todėl reikėtų kliautis ne madomis, o mokslu pagrįstomis mitybos rekomendacijomis", – teigia specialistas.

Angliavandeniai yra maistas smegenims – vien joms per parą reikia apie 120 g angliavandenių. Be to, vartojant angliavandenius, su maistu gaunama būtinų maistinių skaidulų. Anot R.Stuko, lietuviai jų suvalgo per mažai, nors maistinės skaidulos užtikrina sklandų žarnyno darbą, palaiko gerųjų žarnyno bakterijų gyvybingumą, sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

Trečias mitas – gliuteno reiktų atsisakyti

Sąvokos "sveikas" ir "be glitimo" šiandien sutapatinamos be pagrindo. 2017 m. JAV Kolumbijos ir Harvardo universitetų atlikta mokslinė studija atskleidė, kad, neturint alergijos, netoleravimo ar kitų sveikatos sutrikimų, atsisakyti gliuteno turinčių gaminių nerekomenduotina.

"Prieš keletą metų "British Medical Journal" publikuota mokslinė studija atskleidė, kad glitimo vartojimas nepadidina galimybių susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Atvirkščiai, atsisakydami glitimo, atsisakome ir grūdinių produktų, kurie mums suteikia būtinų stambiamolekulinių angliavandenių", – teigia profesorius.

Renkantis gaminį be gliuteno, vertėtų dar atidžiau panagrinėti ir jo sudėtį, nes, bandant sukurti gaminį be gliuteno, jo sudėtyje neretai pridedama įvairių dirbtinių priedų, kildinimo medžiagų, kurios primintų mums įprastą kepinių struktūrą: būtent dėl glitimo jie yra minkšti, purūs. Taip pat svarbu suprasti, kad be gliuteno – tai nereiškia be cukraus, be riebalų ar kitų sveikatai nepalankių priedų.

Ketvirtas mitas – galima rinktis tik viso grūdo duoną

Anot R.Stuko, viso grūdo miltuose yra išsaugota daugelis maistingųjų medžiagų. Tačiau net ir rafinuotų kvietinių miltų duonos demonizuoti nereikėtų – pagal mitybos piramidės rekomendacijas, šviesi duona ir batonas, šalia kitų grūdinių produktų, yra jos apačioje.

"Nors visų grūdo dalių duona suteiks daugiau naudingųjų medžiagų, turės daugiau skaidulų, tai nereiškia, kad įprasta balta duona sugriaus jūsų sveiką mitybą. Nors jos maistinė vertė žemesnė, tai vis tiek gali būti sveikos mitybos dalis. Tyrimai rodo, kad 75 proc. lietuvių pirmiausiai renkasi duoną pagal jos skonį, todėl jeigu jums avokadas skanesnis su įprasta šviesia duona, kartais galite rinktis ir tokį gaminį, svarbu saikas ir pusiausvyra", – sako R.Stukas.

Rafinuotų kvietinių miltų gaminiai neigiamai vertinami dėl to, kad greitai kelia cukraus kiekį kraujyje – jų aukštas glikeminis indeksas. Tačiau, anot R.Stuko, duona retai valgoma viena, tad, ant duonos riekės uždėjus avokado ir vištienos, bendro patiekalo glikeminis indeksas žymiai sumažėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių