Apklausa: nuo koronaviruso skiepytųsi 70 proc. gyventojų

  • Teksto dydis:

Daugiau nei du trečdaliai Lietuvos gyventojų ketina skiepytis nuo koronaviruso infekcijos, kai tik bus sukurta tokia vakcina. Tiesa, didelė dalis jų skiepytųsi tik tuo atveju, jei vakcinos kaina būtų priimtina arba ši procedūra būtų kompensuojama valstybės lėšomis. Tuo tarpu kas septintas šalies gyventojas tikina apsisprendęs nesiskiepyti nuo koronaviruso.

Tokias visuomenės nuostatas atskleidė reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa, atlikta vienos vaistinės užsakymu kovo mėnesį apklausus 1009 šalies gyventojus.

Senjorai – pirmieji, kurie skiepytųsi

Daugiausia norinčių skiepytis – tarp vyresnių žmonių, kuriems ši infekcija yra pavojingesnė. 46–55 m. amžiaus grupėje skiepytis ketina 79 proc., o 56 m. ir vyresnių gyventojų grupėje – 74 proc.

„Senjorų sąmoningumas gerokai išaugęs – vis daugiau vyresnių žmonių vaistus karantino laikotarpiu perka nuotoliniu būdu padedant savanoriams arba artimiesiems ir nerizikuoja patys eidami į vaistinę. Didėjantį jų supratingumą parodo ir tai, kad dauguma senjorų sako esą pasiryžę pasiskiepyti nuo COVID19 infekcijos, kad tik sumažintų riziką užsikrėsti šiuo virusu. Prie teigiamo požiūrio į skiepus nuo koronoviruso prisidėjo ir tai, kad tarp šalies senjorų jau susiformavęs įprotis kasmet skiepytis nuo gripo. Vyresnio amžiaus gyventojai nuo gripo skiepijasi kur kas dažniau nei jaunesni žmonės – tam įtakos turi ir tai, kad 65 metų ir vyresniems žmonės gripo vakcina yra kompensuojama valstybės“, – sako vaistinės produktų skyriaus vadovas, vaistininkas Martynas Gelžinis.

Vyriausių gyventojų grupėje yra didžiausia dalis žmonių, kurie skiepytųsi, nepaisydami to, ar vakcina būtų kompensuojama, ar ne – taip teigė 31 proc. gyventojų, vyresnių nei 56 metų. Visose amžiaus grupėse taip manančių yra 25 proc. Be jokių išlygų ketinančių skiepytis taip pat daug tarp aukščiausio ir vidutinio lygio vadovų (35 proc.) ir ūkininkų (46 proc.), taip pat tarp didžiausias pajamas – daugiau nei 700 eurų vienam šeimos nariui – gaunančių asmenų (34 proc.).

Didžiausi priešininkai – mažiausio išsilavinimo gyventojai

Vos 4 proc. gyventojų apklausos metu teigė nuo koronaviruso nesiskiepysią patys ir kitiems patarsią vengti šių skiepų. Tokių kategoriškų skiepų priešininkų daugiausia tarp mažiausią išsilavinimą – nebaigtą vidurinį – turinčių asmenų (8 proc.), taip pat tarp studentų ir moksleivių (9 proc.) ir tarp pensininkų (7 proc.).

11 proc. apklausoje dalyvavusių gyventojų įvardijo patys nesiskiepysią, tačiau kitiems jokių rekomendacijų neteiksią, kad kiekvienas galėtų priimti sprendimą pasikliaudamas tik savo nuomone bei įsitikinimais. Daugiausia taip teigiančių 26–35 m. ir 36–45 m. amžiaus grupėse – atitinkamai 16 ir 15 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
O kas pradejo ta antiskiepu mada patys isilavine patyrinekit tyliai tos aukstuomes vaikus jie juk paskiepytitik nuo butiniasiu ligu ir tai ne visi skiepu pazymejmuose pazymeti kad skiepyti o is tikruju neskiepyti gudri propoganda nenori skiepytis tai esi neisilavines o isilavines galvoje na va durniukus paskiepys o musu nebus kas uzkrecia mes juk isilavine

Virusas

Virusas portretas
Virusas isplatintas tam kad isnaikintu nereikalingus valgytojus jis juos ir naikina paziurekit statistika kas mirstA seni ar ligoti nereikalingi valgytojai koronos virusas negyvena kartu su gripo virusu jie yra priesai isnaikinot su skiepais gripo virusa jo vieta uzeme koronos virusas kur mirstamumas du proc isnaikinsit koronos. Virusa sugrys dar baisesnis sars virusas kur mirstamumas 40proc bet jam dar nei vaistu nei skiepu nera ir niekas apie tai nesneka gal geriau sirgti gripu kad jo vietos neuzimtu kiti jo priesai pasiskiepijai nuo gripo gausi kita virusa dar pavojingesni pasiskiepisi nuo koronos gausi dar kita pavojingesni ir taip simta skiepu kol nuo ju numirsi be apie tuberkulioze kuri nemaziau pavojinga veryga nesneka ir neorganizuoja masiniu sveikatos patikrinimu tyla

Diedelis

Diedelis portretas
Jei man nučiulptų kokia aštuoniolikmetė, duoiau ir aš skiepyt
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių