Apie dažną ginekologinę ligą moterys beveik nežino

  • Teksto dydis:

Kiek kartų esate girdėjusios apie endometriozę? Kiek iš tikrųjų žinote apie šią ligą? Nors tai antra pagal dažnumą moterų liga, tačiau apie ją vis dar labai mažai kalbama. Pasaulyje milijonai moterų patiria endometriozės sukeliamus negalavimus, tačiau dėl sudėtingos diagnozės ilgai užtrunka, kol pradedamas teisingas šios ligos gydymas.

Sergant endometrioze, į gimdos gleivinę panašus audinys atsiranda ir veša už gimdos ertmės ribų, dažniausiai pilvo ertmėje, ant kiaušidžių ar šlapimo pūslės. Sveikatos specialistai pateikia trumpą atmintinę, kuri moterims padės lengviau suprasti savo kūną ir laiku pradėti šios mįslingos ligos gydymą.

1. Simptomai. Skausmingos mėnesinės arba ovuliacija, stiprus nuovargis, skausmas lytinių santykių metu ar po jų – visi šie simptomai gali signalizuoti apie endometriozę. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį, jei per mėnesines smarkiai kraujuojama, o viso ciklo metu kankina lėtiniai dubens skausmai. Ši liga paveikia ne tik moters fizinę savijautą, bet ir blogina psichologinę būseną.

2. Ligos dažnumas. Endometrioze serga vidutiniškai 10 proc. vaisingo amžiaus moterų nuo 15 iki 49 metų. Skaičiuojama, kad pasaulyje su šia liga susiduria apie 176 milijonai moterų. Endometriozė gali prasidėti kartu su mėnesinėmis, o baigtis po menopauzės, tačiau net ir prasidėjus menopauzei, šios ligos simptomai gali toliau varginti moterį.

3. Ligos priežastys. Kol kas nėra nustatyta tiksli priežastis, kuri lemia endometriozės atsiradimą, tačiau manoma, kad šią ligą gali sukelti tam tikri genai. Moterys, kurių mamos ar seserys kentėjo nuo endometriozės, susiduria su didesne rizika susirgti šia liga. Tikėtina, kad su endometriozės atsiradimu gali būti susijęs ir amžius – merginos, kurioms mėnesinės prasidėjo itin ankstyvame amžiuje, patenka į padidintos rizikos zoną. Ligos atsiradimą ir eigą paskatinti gali ir aplinkos veiksniai bei gyvenimo būdas.

4. Vaisingumas. Nors skaičiuojama, kad 30–40 proc. moterų, kurios serga endometrioze, gali turėti sunkumų, norėdamos pastoti, tačiau rašyti lygybės ženklo tarp šios ligos ir nevaisingumo negalima. Pabrėžiama, kad dauguma moterų, kurios serga šia liga, bandydamos pastoti nesusiduria su jokiomis problemomis, visgi kai kurioms gali prireikti šiek tiek daugiau laiko ar medicininės pagalbos.

5. Diagnozė. Kadangi apie endometriozę mažai informacijos turi tiek pačios moterys, tiek sveikatos specialistai, ligos diagnostika ir gydymas paprastai užtrunka. Visgi šiuo metu medicina moterims suteikia galimybę greitai ir neskausmingai pradėti kovą su šia mįslinga liga – viena iš efektyviausių ir jautriausių šiuolaikinių endometriozės diagnostikos priemonių – mažojo dubens magnetinio rezonanso tyrimas (MRT). Šis modernus neinvazinis metodas apsaugo moterį nuo nemalonios laparoskopijos procedūros ir nesukelia jokio šalutinio poveikio, o rezultatai leidžia tiksliai įvertinti endometriozės židinius bei nustatyti jų išplitimą į gretimus audinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurate

Jurate portretas
Na, mano atveju tai suklydo ekoskopuotoja . Tik reikėjo aukščiau perkelti ekoskopo vokelį, kad pamatytum ne nemaža cistos ddarinį.Pamate dešinės kojos apačioje susidariusia skysčių sankaupa ir taip nusprendė, kad man apendicitas. Kai chirurgas atliko operacija - pamatė , kad problema ne ta, tačiau ja vistiek išoperavo. Tada kvietė ginekologa - kuris gana drąsiai pasielgė ir manęs prieš tai net neapziurejes - ėmėsi operacijos.. Kai prapjove ir pamatė didžiulį darinį jis pamatė , kad negali menes operuoti Ir nors cista buvo dalinai pašalina - pavartojus 2 pakelius šių Viannete vaistų man pasireiškė šalutinis poveikis.. Ir taip supratau kad ju vartoti negaliu.. Dar 3 pakeli per kančias įveikiau , o į 4 poka prasidėjo širdies ritmo stiprus sutrikimai.. Taip kad teks ieškoti kitų organizmą nealinanciu vaistų. B

Rima

Rima portretas
Man buvo diagnozuota endometriozės 4stadija( žydinti)prieš metus patyriau 3cystu priepuolius, visiškai neturėjau jėgų dirbti, nuolat sukdavosi galva, todėl nusprendžiau operuotis laroskopu, po operacijos kita diena paleidžia, po savaitės ištraukia siūlus, mėnesį laukiau kol atsiūs atsakymus, tada skyrė Visionnette vaistus 6menesiams,kol kas geriu tik 3menesius menstruacijos išnyko po mėnesio gėriant vaistus, pradėjo kūnas plėstis kilogramai tik keli priaugo, labai nenoriu gerti toliau nes niekam nepatinka kai išplatėja kūnas bet neturiu pasirinkimo

Susidurusi

Susidurusi portretas
Prieš pusę metų ir man nustatė šią ligą. Anksčiau kiek teko lankytis pas ginekologus niekas nieko net neįtarė, skausmingos menstruacijos kankino nuo pat vaikystės, todėl ir pati to nesureikšminau. Nežinia kuo viskas būtų pasibaigę jei Prasidėjus menstruacijoms nebūtų pakilusi temperatūra iki 38...tik tada viską ištyrus paaiškėjo situacija. Dėja iškart buvau operuojama, o opetacijos metu paaiškėjo kad ne šiaip 6cm cista, bet didžiulis darinys, kuris jau ir viena kiaušidę užspaudė. Vaistai yra Visannette, bet jei brangus, tik 3-4 stadijoje kompensuojami. Su šią liga kovosiu visą gyvenimą ir norėčiau tikėtis, kad susilaukti vaikelio pavyks...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių