Apie COVID-19 kalba ekspertai: kur ieškoti informacijos?

  • Teksto dydis:

Koronaviruso pandemijai jau antri metai, ir nepanašu, kad ji greit nuslops. Rodos, jau iš kiekvieno lygintuvo sklinda kuo įvairiausia informacija – ir melaginga, ir nelabai. Tad kur ieškoti jos patikimos ir kuo naujesnės?

Specializuotos svetainės

Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijos pirmininkė dr. Jūratė Grubliauskienė rekomenduoja naudotis pagrindiniais vyriausybiniais informaciniais resursais: „Patikimą informaciją apie COVID-19 ligos valdymą ir naujausias taikomas priemones galima sužinoti Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje sam.lrv.lt bei specializuotoje svetainėje koronastop.lrv.lt“, – pataria ji.

Gerai pasiknaisius po nuorodas, SAM tinklalapyje galima atrasti atsakymų į dažniausiai užduodamus klausimus apie rankų plovimą, streso malšinimą ar pandeminio elgesio taisykles parkuose ir kitose viešose vietose. Ten esanti informacija apie visų prieinamų asmens apsaugos nuo COVID-19 priemonių saugumo lygius ir naudojimo ypatumus, tinkama ne tik paprastiems piliečiams, bet ir medicinos personalui, dirbančiam „karštosiose zonose“.

Svetainėje „Korona stop“ sutelkta daugiausiai informacijos, liečiančios vakcinaciją, vakcinas, skaitmeninius COVID-19 pažymėjimus. Ten pat galima užsiregistruoti vakcinacijai, tyrimui dėl COVID-19 ar pasitikrinti tyrimo atsakymą. Be to, galima rasti pagrindinius pandemijos valdymo priemonių postulatus ir paskutiniuosius reikalavimus, keliamus saviizoliacijai.

Kalbant apie stresą ir nerimą – baimintis dėl saugumo ir jaustis neužtikrintam pandemijos sąlygomis yra visiškai normalu, o iš „Korona stop“ svetainės per nuorodą galima patekti ir į savipagalbai skirtą resursą, pavadinimu pagalbasau.lt. Čia siūloma specialistų pagalba, susidūrus su emociniais sunkumais ar psichikos sutrikimais, skubios pagalbos ar emocinės paramos linijų numeriai, siūloma apklausa apie pastarųjų dviejų savaičių emocinę savijautą ir dar daug kitų naudingų gerai emocinei savijautai dalykų.

Visuomenės sveikatos biurai

„Galiojančius reikalavimus saviizoliacijai, svarbiausias anketas ir prašymus galima rasti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje nvsc.lrv.lt“, – pateikia dar vieną nuoroda J.Grubliauskienė – ten iš tiesų patalpintos visos būtiniausios ir dažniausiai pildymui pasitaikančios anketos (užsikrėtusiems, sąlytį su sergančiuoju turėjusiems bei iš užsienio grįžusiems piliečiams), be to, yra ir metodinės informacijos, tarkime, apie paviršių dezinfekciją ar dezinfektantų pasirinkimą.

Visuomenės sveikatos biurų specialistai taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į šioje svetainėje patalpintą nuorodą į interaktyvų COVID-19 protrūkių žemėlapį – jis atnaujinamas kasdien, 9.30 ryto, naujausiais visos šalies sveikatos biurų pateikiamais duomenimis. Ten pat galima sekti ir bendrą protrūkių statistiką, ir kiekvieno užfiksuoto protrūkio duomenis. Čia verta paminėti tokius terminus, kaip „protrūkio atvejai“ – tai visi su protrūkiu susiję asmenys, ir „pirminiai“ bei „antriniai“ atvejai – tai savo ruožtu asmenys, užsikrėtę protrūkio atsiradimo vietoje, ir asmenys, kurie užsikrėtė nuo anųjų. Ši statistika taip pat vedama ir pateikiama.

Visuomenės sveikatos biurų asociacijos pirmininkė taip pat primena, kad visa svarbiausia ir naujausia informacija, susijusi su koronaviruso pandemija, skelbiama ne tik paminėtose informacinėse svetainėse, bet ir įvairių Lietuvos miestų visuomenės sveikatos biurų internetiniuose tinklalapiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių