Antroji pamoka: kaip išsirinkti tinkamiausią dantų šepetėlį?

  • Teksto dydis:

"Nors ir viską žinome apie dantų valymą, per metus būtina du kartus apsilankyti pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą", – pabrėžia Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Burnos sveikatos katedros vedėja, lektorė, burnos higienistė Daiva Mačiulienė ir primena pagrindines taisykles.

Kada valyti

Dantis būtina valyti du kartus per dieną — rytą ir vakare, po valgio praėjus 20–30 min.

Dantų šepetėlio šereliai turi būti minkšti ar labai minkšti, suapvalintais galiukais. Šepetėlį rekomenduojama keisti kas tris mėnesius ir net dažniau, jei jis susidėvi.

Svarbu išvalyti visus dantų paviršius, kurių yra penki. Tai apsaugo nuo akmenų formavimosi ir neleidžia atsirasti ėduoniui, dantenų uždegimui, nes pašalinami mikroorganizmai ir maisto likučiai.

Dantis reikia valyti dantų pasta, kurioje yra fluorido — jis stiprina dantų emalį, dėl to dantys tampa atsparesni aplinkos veiksniams.

Dantų šepetėlių rūšys

Rankiniai – bendrosios paskirties. Skiriasi rankenėles forma, ilgis, kaklelio palinkimo kampas ir tamprumas, galvutės dydis ir forma, šerelių ilgis, storis, eilių skaičius ir tankis, šerelių kirpimas skersinėje ir išilginėje plokštumoje.

Specialiosios paskirties šepetėliai – vienos šerelių eilės, vieno danties, specialaus šerelių kirpimo, protezų šepetėliai, tarpdančių šepetėliai, dviejų galvučių šepetėliai, neįgaliųjų šepetėliai.

Mechaniniai – elektriniai, ultragarsiniai, jonizuojamieji šepetėliai. Rankinį dantų šepetėlį sudaro rankenėlė, kaklelis, galvutė su šereliais.

Rankenėlė, kaklelis, galvutė

Šepetėliai storesnėmis ir specialiai pastorintomis rankenėlėmis rekomenduojami vyresnio amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems.

Šepetėlio kaklelis gali būti tiesus arba lenktas, prie rankenėles tvirtinamas standžiai, lankstus ir tamprus. Tam tikros formos kaklelis lenkta rankenėle tinka neįgaliesiems. Apnašos daug geriau nuvalomos, jei kaklelis lenktas, o tampri rankenėlė sumažina per didelį spaudimą.

Labiausiai skiriasi šepetėlių galvutės. Mažos skirtos vaikams ir sunkiai prieinamoms vietoms valyti, vidutinio dydžio tinka paaugliams ir suaugusiesiems, didelės galvutės skirtos protezams valyti.

Pagal ISO standartą yra kieti, vidutinio kietumo ir minkšti šepetėliai. Labai minkšti ir minkšti šepetėliai skirti mažiems vaikams ir esant dantenų uždegimui, stomatitui, jei valant skauda dantenas. Minkšti ir vidutinio kietumo šepetėliai skirti paaugliams ir suaugusiesiems. Vidutinio kietumo šepetėliai tinka rūkantiems asmenims. Kieti tinka tik plokštelėms prižiūrėti, bet ne valyti dantų paviršių, nes nutrina danties audinius (atsiranda pleištinių defektų) ir traumuoja dantenas (atsiranda epitelio erozija, dantenų išopėjimas.

Svarbu išvalyti visus dantų paviršius, kurių yra penki. Tai apsaugo nuo akmenų formavimosi ir neleidžia atsirasti ėduoniui, dantenų uždegimui, nes pašalinami mikroorganizmai ir maisto likučiai.

Minkšti ir kieti

Šepetėlio šereliai kerpami skirtingai skersinėje ir išilginėje plokštumose. Įprastinis šepetėlis turi lygią valomąją plokštumą. Kryžmai išdėstyti šoniniai dantų šepetėlio šereliai valant dantis juda visomis kryptimis, pasiekia sunkiai prieinamas vietas.

Žiūrint iš šono, šepetėlis gali būti dantytas, šereliai gali būti išdėstyti V pavidalu, galvutės gale – ilgesni, kad lengviau būtų pasiekiamos sunkiai prieinamos dantų vietos, liežuvinis paviršius.

Skiriasi ir medžiaga, iš kurios šereliai padaryti. Anksčiau jie buvo gaminami iš natūralaus pluošto, bet jų viduje esantis kanalas sudarė sąlygas kauptis drėgmei ir mikroorganizmams. Dėl šių priežasčių natūralaus pluošto šepetėlių naudoti nerekomenduojama. Iš nailono gaminami sintetiniai šereliai nealergizuoja, yra higieniškesni. Kadangi šerelių pluoštai suapvalinti, nežalojami burnos audiniai.

Viengalviai ir dvigalviai

Specialiosios paskirties šepetėliai naudojami tada, kai įprastais šepetėliais dantų apnašas pašalinti sunku ar neįmanoma.

Tokie šepetėliai naudojami nešiojant nenuimamus ortodontinius aparatus ar breketus, nenuimamus protezus, implantus, esant susigrūdimui ar netaisyklingai padėčiai dantų lanke.

Kai dantys ypač jautrūs, itin sausa burnos gleivinė, taip pat po burnos chirurginių operacijų ir spindulinio gydymo sergant leukemija ar kitomis onkologinėmis ligomis, rekomenduojama naudotis labai minkštais dantų šepetėliais (ultra soft, super soft). Mechaniniai šepetėliai dantų apnašas valo taip pat efektyviai kaip ir rankiniai.

Maža šepetėlių galvutė, turinti skirtingo ilgio šerelius, įvairiai judėdama pasiekia tarpdančius. Yra mechaninių šepetėlių, turinčių dvi galvutes. Jais dantys valomi sukamaisiais judesiais vienu metu iš visų pusių. Mechaninių šepetėlių rūšiai priskiriami ir ultragarsiniai šepetėliai, kurių sukeliama vibracija veikia bakterijas ir valo apnašas net 3–4 mm atstumu nuo šerelių, todėl gerai išvalomos sunkiai pasiekiamos dantų vietos, dantenų kraštas. Mechaniniai dantų šepetėliai ypač naudingi neįgaliems asmenims, sunkiai rankas valdantiems žmonėms.

Vieno danties šepetėlis

Vieno danties šepetėliui tenka bene daugiausia funkcijų.

Pirma, juo puikiai išvalomi įprastu šepetėliu nepasiekiami aštuntieji dantys.

Vieno danties šepetėlio galvutė apvalios arba smailėjančio kūgio formos.

Tokios formos šepetėlis tinka valyti krūminių dantų kramtomuosius paviršius, kuriuose paprastai yra daug sunkiai išvalomų vagelių.

Vieno danties šepetėlis nepakeičiamas, kai dygstant aštuntajam dančiui dantenos gaubia kramtomąjį paviršių, susiformuoja vadinamasis kapišonas, po kuriuo kaupiasi apnašos.

Šiuo šepetėliu gerai išvalomos sunkiai prieinamos vietos. Kiekvieną dantį galima išvalyti atskirai.

Vieno danties šepetėlis pritaikytas implantams ir ortodontinio gydymo aparatams, dantų karūnėlėms bei tiltams valyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių