Vasaros potyrių dalis
Nors grilio tendencijos kasmet keičiasi, artėjant vasarai gydytojas dietologas vis girdi klausimų ir abejonių, ar marinuota mėsa – tinkamas ir sveikatai palankus pasirinkimas.
„Fiziologiškai mėsa – vienas geriausiai žmogaus organizmui prieinamų baltymų šaltinių. Mėsoje gausu amino rūgščių, cinko, B grupės vitaminų, seleno, fosforo, niacino, geležies. Svarbu, kad mėsoje esančias mineralines medžiagas žmogaus organizmas lengvai įsisavina. Tad mėsa išties gali papildyti organizmą reikalingomis medžiagomis, tik svarbu tinkamai ją pasirinkti, paruošti ir dėmesingai kepti“, – primena gydytojas dietologas
Priešingu atveju, sako specialistas, toks patiekalas gali tapti tikru iššūkiu virškinimo sistemai. „O juk mėsos kepimas ant grotelių dažnam yra neatsiejama vasaros potyrių dalis, kurios tikrai nesinorėtų atsisakyti“, – sako E. Grišinas ir dalijasi patarimais, kaip tinkamai elgtis su marinuota mėsa.
Marinuodami nepersūdykite
Ketinantiems mėsą marinuoti patiems E. Grišinas pataria ją rinktis kokybišką ir šviežią. Pasak jo, pravartu rinktis liesesnes mėsos dalis, nes jos lengviau virškinamos, o ir liesoje mėsoje daugiau baltymų nei riebioje.
„Jei nesinori riebios raudonos mėsos, galite rinktis kiaulienos kumpį ar paukštieną. Marinuojant mėsą svarbu jos nepersūdyti – verčiau naudoti daugiau šviežių ir džiovintų prieskoninių žolelių – čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių. Jie ne tik suteikia mėsai puikų aromatą, bet ir padeda apsaugoti nuo kepant išsiskiriančių kancerogeninių medžiagų, kurios pasunkina virškinimą, susidarymo. Šios medžiagos gali sukelti sunkumą skrandyje, sutrikdyti normalų virškinimo trakto darbą“, – įspėja gydytojas dietologas.
Mėsa išties gali papildyti organizmą reikalingomis medžiagomis, tik svarbu tinkamai ją pasirinkti, paruošti ir dėmesingai kepti.
Tinkamiausi mėsai yra rūgštaus pagrindo marinatai – tyrimai rodo, kad marinatų gardinimas citrinų sultimis, vynu, žolelėmis, pavyzdžiui, šalavijais ar rozmarinais, gali iki 90 proc. sumažinti kenksmingų medžiagų susidarymą kepant mėsą. Pasak jo, mėsai marinuoti puikiai tinka medus, garstyčios, balzaminis actas.
Mėsą laikykite šaltai
Tinkamai išsirinkus jau marinuotą mėsą ar ją išmarinavus patiems, kitas svarbus žingsnis – saugiai nugabenti ją į gamtą ar svečius, ypač karštą dieną.
„Svarbu pasirūpinti, kad mėsa būtų saugiai vakuumuota ir įdėta į šaltkrepšį. Palikus termiškai neapdorotą mėsą šiltai ar dar blogiau – tiesioginiuose saulės spinduliuose, kaupiasi ir dauginasi bakterijos, galinčios sukelti bakterinį virškinimo trakto uždegimą“, – perspėja E. Grišinas.
Neperkepti ir nesudeginti
Mėsą kepant ant grilio labai svarbu jos neperkepti ir nesudeginti. Anot gydytojo dietologo, ypač svarbu nekepti mėsos virš tiesioginės ugnies – reikėtų palaukti, kol malkos sudegs, tačiau žarijos bus gana kaitrios.
„Svarbu prižiūrėti kepamą mėsą, kad ši pernelyg neapskrustų, o jei nuo varvančių riebalų įsiplieskia ugnis, ją būtina užlieti vandeniu. Taip mėsą apsaugosite nuo tiesioginės liepsnos ir dūmų, bus išsaugota mėsos maistinė vertė ir sultingumas“, – pataria jis.
Be to, svarbu ne tik kokią marinuotą mėsą pasirinksite ar kaip ją pagaminsite, bet ir kokių pagardų ar garnyrų su ja valgysite.
„Galbūt visai ir nepavyks išvengti stipriau paskrudusių mėsos gabalėlių, tačiau labai svarbu, kad visada pasirūpintumėte antioksidantų ir ląstelienos gausiais garnyrais, kurie padės lengviau suvirškinti patiekalą. Pavyzdžiui, tradicinius ryžius ar miltinius gaminius galite pakeisti šviežių daržovių salotomis“, – siūlo E. Grišinas.
Dietologas pataria šalia ant žarijų keptos mėsos lėkštėje visuomet paserviruoti šviežių sezoninių daržovių, pagardintų alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, prieskoninėmis žolelėmis. Taip pat grilyje ar folijoje keptų dūmų skonio daržovių – bulvių, cukinijų, paprikų, žiedinių kopūstų, baklažanų, paprikų, svogūnų ir t. t.
Naujausi komentarai