Lažybų skandalas Rusijoje: iš lygos diskvalifikuota komanda kaltina varžovų klubą

  • Teksto dydis:

Daugiau nei pusę paskutinio kėlinio į krepšį nežiūrėjusių komandų rungtynės Rusijos Superlygoje tapo skandalu, susijusiu su lažybomis.

Tulos „Arsenal“ komanda rungtynes laimėjo 82:65, tačiau paskutinius savo taškus įmetė likus 6 minutėms ir 57 sekundėms. Per likusį laiką „Arsenal“ krepšininkai nustojo žaisti puolime. Jie persivarydavo kamuolį į varžovų aikštės pusę ir vienas kitam perduodavo kamuolį tol, kol baigdavosi atakai skirtos 24 sekundės.

Likus 5 minutėms to paties ėmėsi ir Stavropolio „Dinamo“ komanda. Ji dar pataikė tritaškį, tačiau šis šūvis buvo išmestas aidint atakos sirenai, o kamuolys į krepšį įkrito atšokęs nuo lentos.

Rusijos krepšinio federacija paskelbė, kad anuliuoja šių rungtynių rezultatą ir abiem ekipoms skiria techninius pralaimėjimus.

„Arsenal“ buvo pašalinta iš Superlygos čempionato. Rusijos krepšinio federacija tokį sprendimą priėmė pirmą kartą istorijoje.

Iki šio sezono pabaigos diskvalifikuoti trys „Arsenal“ krepšininkai: Pavelas Krykovas, Dmitrijus Rytenka ir Jegoras Ščerbinskis, o komandos treneris Viktoras Uskovas diskvalifikuotas iki 2021 metų gruodžio 31-osios.

„Dinamo“ treneris Aleksandras Sosninas buvo diskvalifikuotas iki šio sezono pabaigos. Septyni „Dinamo“ krepšininkai sulaukė įspėjimų.

Jeigu tokia situacija pasikartotų, tuomet „Dinamo“ būtų šalinama iš Rusijos krepšinio federacijos organizuojamų varžybų, o žaidėjai sulauktų diskvalifikacijų.

Mes nesame teisėsaugos institucija. Jeigu komandos dalyvavo lažybose, šį atvejį išnagrinės kompetentingos institucijos.

Nors šioje situacijoje labiau nukentėjo „Arsenal“, klubo prezidentas ir treneris V. Uskovas teigia, kad lažybomis užsiėmė varžovai.

Anot rungtynes laimėjusios komandos prezidento, varžovai norėjo pralaimėti tam tikru taškų skirtumu ir dėl to stengėsi padaryti viską. V. Uskovas teigia, kad komanda nusprendė pasistengti, jog svečiai nepasiektų norimą rezultatą, todėl treneris liepė savo žaidėjams per paskutines 7 minutes daugiau nepelnyti taškų.

„Tai nėra tas krepšinis, kurį mes norime matyti savo čempionate, – svetainei „iz.ru“ sakė Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka. – Kai užėmiau savo postą, pirmiausia mes stengėmės parodyti visų Rusijos čempionatų rungtynes. Per pastaruosius ketverius metus visos rungtynės rodomos viešai, o mes dėl keistų žaidėjų ar teisėjų veiksmų gauname daug atsiliepimų iš gerbėjų, žaidėjų artimųjų, draugų, klubo darbuotojų. Dėl to užsiimame išsamiu visų rungtynių dalyvių veiksmų vertinimu.“

A. Kirilenka pabrėžė, kad rungtynėse Tuloje buvo akivaizdus krepšininkų sabotažas.

„Norime įspėti kitų klubų žaidėjus ir trenerius, kad į tai žiūrime rimtai. Jeigu renkatės pažeidinėti taisykles, tuomet būsite nubausti. Mes netoleruosime lažybų“, – sakė A. Kirilenka.

„Arsenal“ klubo prezidentas V. Uskovas teigė, kad nesutinka su tokiu Rusijos krepšinio federacijos sprendimu.

„Be naujienų Rusijos krepšinio federacijos tinklalapyje mes nieko daugiau nematėme, negavome jokio oficialaus dokumento apie pasitraukimą iš turnyro. Laukiu jo ir mes bet kokiu atveju kreipsimės į teismą. Jų priimtas sprendimas yra nesąžiningas. Tai nepagarba mūsų komandai, nes nebuvome pakviesti į vykdomąjį komitetą. Mums net nebuvo leista kalbėti. Panašu, kad vykdomojo komiteto nariai skubėjo pietų, todėl paskubėjo iš viso Tulos regiono atimti profesionalų krepšinį. Galiu pasakyti, kad komanda ir toliau egzistuos. Mes skrendame žaisti rungtynių į Tobolską“, – kalbėjo V. Uskovas.

„Mes nesame teisėsaugos institucija. Jeigu komandos dalyvavo lažybose, šį atvejį išnagrinės kompetentingos institucijos. Mums sunku įrodyti, kad rungtynės buvo sutartos, tačiau akivaizdu, kad mače trūko kovos. Tai ne pirmas toks atvejis, susijęs su „Arsenal“, todėl negalime leisti tam kartotis. Suprantu, kad Tulos klubas bandys užginčyti šį sprendimą“, – atsakė A. Kirilenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių