Kasmet nuo pasiutligės miršta 55 tūkst. žmonių

Rugsėjo 28 dieną pasaulis minės tarptautinę pasiutligės dieną. Pasiutligė yra seniausia ir pavojingiausia ne tik gyvūnų, bet ir žmonijos liga. Pasauline pasiutligės diena siekiama atkreipti  visuomenės dėmesį į šią problemą, didinti žmonių supratimą apie pasiutligės prevencijos svarbą.

Pasiutligės dienos renginių organizavimui vadovauja Pasaulinės sveikatos organizacijos Pasiutligės kontrolės sąjunga, o remia viso pasaulio visuomenės ir gyvūnų sveikatos organizacijos. Šios dienos proga telkiamos lėšos lokalinėms pasiutligės prevencijos ir kontrolės programoms, šiais metais vykdomoms pagal penkis tarptautinius projektus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat palaiko ir remia šią iniciatyvą.

Pasak tarnybos direktoriaus Kazimiero Lukausko, tai unikali akcija, vienijanti šimtų tūkstančių žmonių pastangas atkreipti dėmesį į tai, kad kiekvienais metais dėl šios ligos beprasmiškai žūva 55 tūkstančiai žmonių, iš kurių pusė yra vaikai iki 15 metų amžiaus.

Direktoriaus teigimu, mažiau išsivysčiusiose šalyse pasiutligė pirmiausia yra vaikų liga, nes jie dažniausiai kontaktuoja su naminiais gyvūnais, ypač šunimis, kurie gali būti ligos platintojais. Vaikai dažnai nepasisako tėvams, kad juos aplaižė, apdraskė ar įkando šuo, nes neįvertina pavojaus, nesupranta, kad gyvūnas gali būti pasiutęs. „Pasaulinės pasiutligės dienos akcijos metu mes skatiname ir kviečiame visus prisijungti prie komandos, kuri siekia, kad pasiutligė taptų istorija", -  sakė K.Lukauskas.

Pasiutligė yra virusinė liga, kuria gali užsikrėsti gyvūnai ir žmonės. Liga dažniausiai plinta per įkandimus, tačiau užkratas su infekuoto gyvūno seilėmis taip pat gali patekti per pažeistą odą ar gleivinę. Išryškėjus neurologiniams pasiutligės simptomams, liga tampa mirtinai pavojinga.

„Pasiutligės galima išvengti. Pagrindinė kovos su šia liga priemonė - vakcinacija, ji yra esminis naminių gyvūnų geros sveikatos užtikrinimo elementas. Pasiutligės prevencija prasideda nuo gyvūno savininko - vakcinuodamas savo augintinius, jis apsaugo save, gyvūnus ir bendruomenę ",- teigė Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Vaidotas Kiudulas.

Pasak V.Kiudulo, ir suaugusiems, o ypač vaikams reikia vengti palaidų ir laukinių gyvūnų. Įkandimo ar apdraskymo atvejais, žaizdas būtina nuplauti vandeniu su muilu ir kuo greičiau kreiptis į gydymo įstaigą. Jeigu įkando augintiniui, jį nedelsiant reikia parodyti veterinarijos gydytojui. Skyriaus vedėjo teigimu, kol liga neišsivystė, skubus ir kvalifikuotas gydymas gali sustabdyti pasiutligės infekciją, išgelbėti žmonių ir gyvūnų gyvybes. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių