Politologė: V. Zelenskio ir V. Putino susitikimas greitai neįvyks, prie to privestų kraštutinumai

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad viena iš pagrindinių užduočių derybose yra suderinti jo susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Ar pastarasis išdrįs susitikti su V. Zelenskiu, ir ar apskritai derybos atneša pokyčių, „Žinių radijas“ teiravosi Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorės Dovilės Jakniūnaitės.

„Labai svarbu pripažinti, kad tikėtis greitų susitarimų labai sunku. Kol kas viskas vyksta labai lėtai. Šiokia tokia pažanga buvo susitarimas dėl humanitarinių koridorių, kurie iš pradžių visai neveikė, o dabar bent jau kažkiek žmonių gali pabėgti, pasitraukti iš pavojingiausių vietų. Tačiau įprasta karo derybų praktika reikalauja, kad pirmiausia turi būti sustabdyti karo veiksmai, pasiekta sąlyginė taika ir tik tada galima pradėti derėtis. Kai pabūklai fone, diplomatija bejėgė. Ji įgauna prasmę tik tada, kai nebėra karinių argumentų“, – sakė profesorė.

Kodėl Ukrainos delegacija reikalauja susitikimo su V. Putinu? Ar tai nėra tik komunikacinis triukas siekiant parodyti, kad Rusijos prezidentas vengia kalbėtis? „Tai ir komunikacinis triukas, nes Ukrainos pusė labai gerai išnaudoja šitas komunikacines žinutes. Visą kadencijos laikotarpį, kai V. Zelenskis buvo išrinktas, jis bandė susitikti su V. Putinu – gauti ne tik neigiamą atsakymą, bet ir paniekinimą jo atžvilgiu. Aš labai skeptiškai žiūriu ir galvoju, kad tai būtų turbūt paskutinis derybų rezultatas, kad V. Putinas susitiktų su V. Zelenskiu, nes tada V. Zelenskį visi pripažintų kaip lygios šalies lygų vadovą. Ukrainiečiams tai būtų simbolinė pergalė“, – svarstė pašnekovė.

Jos teigimu, kad V. Zelenskio susitikimas su V. Putinu įvyktų, Rusija turėtų galvoti, kad pasiekė milžinišką pergalę. Pavyzdžiui, sutriuškino Ukrainą, bet nesugebėjo nuversti V. Zelenskio. Arba jei Rusija pripažintų savo pralaimėjimą.

„Tik kraštutiniai variantai galėtų atvesti prie šio susitikimo“, – teigė D. Jakniūnaitė.

Su V. Putinu kalbasi ir Emmanuelis Macronas, ir Olafas Scholzas. Ar tai švelnina derybų su Ukrainą klausimą? Galbūt, jei tokių pokalbių nebūtų, viskas būtų dar blogiau?

Tai gali atrodyti šiek tiek keista, nes užsidariusiam bunkeryje diktatoriui skambinėja Europos valstybių vadovai.

„Mes neturime realios informacijos apie pokalbių turinį, tai gali atrodyti šiek tiek keista, nes užsidariusiam bunkeryje diktatoriui skambinėja Europos valstybių vadovai. Tai skamba karikatūriškai, bet reikėtų suprasti, kad net ir karo metu išlaikomi komunikaciniai kanalai, vadinami nekonfliktiniais. Vokietijos ir Prancūzijos vadovai bando suformuoti savo kaip mediatorių vaidmenis, bet kartu ir palaikyti ryšį, kad o galbūt..?“ – kalbėjo profesorė.

Tuo tarpu JAV prezidentas Joe Bidenas su V. Putinu nesikalba, nes padarė viską iki vasario 24-osios, o dabar atlieka baudžiamuosius veiksmus ir derybų prasmės kol kas nemato.

„Visi supranta, kad Rusijos vadovo visiškas sutrypimas su žemėmis šitame kare neįmanomas. Yra sprendimas nubausti, bet nepadaryti taip, kad Rusija išeitų visiška pralaimėtoja“, – teigė D. Jakniūnaitė.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras PutinasVolodymyras Zelenskissusitikimasderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių