Indonezijoje žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki 34

Indonezijoje mažiausiai 34 žmonės žuvo per stiprų žemės drebėjimą, anksti penktadienį supurčiusį Sulavesio salą ir sugriovusį ligoninę bei smarkiai apgadinusį dešimtis kitų pastatų, pranešė tarnybos.

Dar šimtai žmonių buvo sužeisti per anksti ryte smogusį 6,2 balo žemės drebėjimą, sukėlusį gyventojų paniką. Sulavesyje tebebuvo gyvi prisiminimai apie ankstesnį galingą žemės drebėjimą, įvykusį prieš pustrečių metų ir pražudžiusį tūkstančius žmonių.

JAV Geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, drebėjimas įvyko 2 val. 18 min. vietos (ketvirtadienį 20 val. 18 min. Lietuvos) laiku. Jo epicentras buvo už 36 km į pietus nuo Vakarų Sulavesio provincijos sostinės Mamudžu, o židinys glūdėjo 18 km gylyje.

„Vėliausia mūsų turima informacija – kad žuvo 26 žmonės, visi – Mamudžu mieste“, – sakė Nacionalinės stichinių nelaimių padarinių mažinimo agentūros regioninio padalinio vadovas Ali Rahmanas ir pridūrė, kad šis skaičius gali dar padidėti.

„Daug žuvusiųjų palaidoti po griuvėsiais“, – pridūrė jis.

Nacionalinė stichinių nelaimių padarinių mažinimo agentūra atskirai pranešė, kad dar mažiausiai aštuoni žmonės žuvo rajone į pietus nuo Mamudžu, tad bendras patvirtintų aukų skaičius išaugo iki 34 žmonių.

Apie 110 tūkst. gyventojų turinčiame Mamudžu žemės drebėjimas vieną ligoninę visiškai sugriovė.

„Ligoninė sulyginta su žeme – ji subyrėjo“, – sakė Mamudžu gelbėjimo tarnybos pareigūnas Arianto.

„Po griuvėsiais esama įstrigusių pacientų ir ligoninės darbuotojų. Dabar stengiamės juos pasiekti“, – pridūrė jis, bet konkretaus žmonių skaičius nenurodė.

Gelbėtojai taip pat stengėsi pasiekti aštuonių žmonių šeimą, įstrigusią viename sugriautame name Mamudžu, sakė Arianto.

Paieškų ir gelbėjimo tarnyba anksčiau pranešė, kad požeminiai smūgiai smarkiai apgriovė mažiausiai vieną viešbutį ir regiono gubernatoriaus biurą.

Vienas Mamuju gyventojas pasakojo, kad miestui buvo padaryta didelės žalos.

„Keliai suskeldėjo, daug pastatų sugriuvo“, – sakė 28 metų Hendra.

„Drebėjimas buvo labai stiprus... Atsibudau ir išbėgau su savo žmona“, – pridūrė vyras.

Cunamių tikimybė

Nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje iš įvykio vietos matyti iš pajūrio miesto automobiliais ir motociklais išvykstantys gyventojai, važiavę pro gofruotos skardos lakštus ir kitas gatvėse išsibarsčiusias pastatų nuolaužas.

Meteorologijos agentūra perspėjo, kad regioną supurtyti stiprūs pakartotiniai požeminiai smūgiai, taip pat paragino vengti būti pakrantėje, nes gali susidaryti cunamių.

„Pakartotiniai smūgiai gali būti tokie pat stiprūs arba stipresni negu šio ryto žemės drebėjimas“, – sakė agentūros vadovė Dwikorita Karnawati.

„Esama potencialo susidaryti cunamiui po tolesnių pakartotinių smūgių... Nelaukite, kol cunamiai atsiris, nes jie gali įvykti labai greitai“, – pridūrė pareigūnė.

Pasak tarnybų, taip pat buvo apgadintas Mamudžu regioninis oro uostas.

Indonezija, priklausanti vadinamajam Ramiojo vandenyno „Ugnies žiedui“, pasižymi dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

2018 metais per 7,5 balo žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį Sulavesio uostamiestyje Palu žuvo arba dingo daugiau kaip 4,3 tūkst. žmonių.

2004 metų gruodžio 26 dieną prie Sumatros salos pakrantės įvykęs 9,1 balo žemės drebėjimas sukėlė didžiulį cunamį, regione nusinešusį apie 220 tūkst. žmonių gyvybių, įskaitant 170 tūkst. žuvusių Indonezijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių