Rusijos ir Kinijos prezidentai sutiko kartu kovoti su iš Afganistano kylančiomis grėsmėmis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kartu su savo kolega iš Kinijos Xi Jinpingu susitarė dėti daugiau pastangų kovoje su iš Afganistano po talibų įsigalėjimo kylančiomis „grėsmėmis“, trečiadienį pranešė Kremlius.

Skambučio metu abu lyderiai „pareiškė savo pasirengimą dėti daugiau pastangų kovojant su iš Afganistano teritorijos kylančiomis terorizmo ir narkotikų kontrabandos grėsmėmis“, sakoma Kremliaus pranešime.

Prezidentai taip pat pasikalbėjo apie „taikos įtvirtinimo svarbą“ Afganistane ir siekį „užkirsti kelią nestabilumo išplitimui į aplinkinius regionus“.

V. Putinas ir Xi Jinpingas „susitarė intensyvinti dvišalius ryšius“ ir išnaudoti visą Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO), kurio narės kitą mėnesį susitiks Tadžikistane, potencialą.

Kelios buvusios sovietinės respublikos Vidurio Azijoje, kuriose Maskva turi karinių bazių, ribojasi tiek su Afganistanu, tiek su Kinija.

Nors Maskva reiškia atsargų optimizmą dėl naujosios Kabulo vadovybės, V. Putinas anksčiau įspėjo, kad kovotojai, apsimesdami pabėgėliais, gali persimesti į kaimynines šalis.

V. Putinas taip pat kritikavo užsienio jėgų kišimąsi į Afganistano vidaus reikalus ir teigė, kad Maskva „išmoko savo pamokas“ iš Sovietų Sąjungos dešimtmetį trukusios pastarosios šalies invazijos.

Po Talibano įsigalėjimo rugpjūčio 15 d. Kinija savo ruožtu pareiškė esanti pasirengusi plėtoti „draugiškus ir bendradarbiavimu grįstus santykius“ su Afganistanu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių