JT vadovas paskelbė septynių punktų „raginimą veikti“ dėl žmogaus teisių

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pirmadienį paskelbė „raginimą veikti“ valstybėms, verslo įmonėms ir visiems žmonėms, padedant atnaujinti ir atgaivinti žmogaus teises visame pasaulyje.

Savo septynių punktų planą A. Guterresas pateikė Ženevoje prasidedant naujausiai, keturias savaites truksiančiai JT Žmogaus teisių tarybos sesijai, pasaulyje kilus susirūpinimui dėl klimato kaitos, konfliktų ir represijų.

Sesijoje dalyvaus nemažai garsių figūrų, tarp jų Libijos premjeras ir tokių šalių kaip Vokietija, Saudo Arabija ir Pietų Korėja užsienio reikalų ministrai.

„Atvykau į Žmogaus teisių tarybą – tarptautinio dialogo ir bendradarbiavimo atramos tašką visoms žmogaus teisėms skatinti – pradėti „Raginimo veikti“, – sakė A. Guterresas. Vis dėlto jis kalbėjo aptakiai ir vengė minėti žmogaus teisių padėtį konkrečiose valstybėse.

Pasak JT vadovo, jis nori kalbėti dabar, nes „žmogaus teisės yra puolamos“.

Jo septynių punktų planas apima žmogaus teisių susiejimą su tokiais klausimais kaip tvari plėtra, krizių prevencija, lyčių lygybė, skaitmeninis amžius, raiškos laisvė ir pilietinė visuomenė.

„Sėkmė turi būti matuojama prasmingų pokyčių žmonių gyvenime matu, – sakė jis. – Visa, ką darome kaip Jungtinių Tautų šeima, turi persmelkti žmogaus teisių kultūra.“

Akivaizdžiai turėdamas galvoje Kinijos komunistų vyriausybę, kuri ekonominę ir socialinę plėtrą laiko svarbiu savo pozicijos dėl žmogaus teisių stulpu, A. Guterresas sakė: „Būtų klaida menkinti ekonomines, socialines ir kultūrines teises. Tačiau lygiai taip pat būtų klaidinga galvoti, kad šių teisių pakanka žmonių laisvės troškimui patenkinti.“

A. Guterresas taip pat kalbėjo prieš kylantį rasizmą, baltųjų viršenybės ideologiją ir ekstremizmą, skundėsi dėl smurto prieš moteris ir mergaites, kurį pavadino „labiausiai pasaulyje paplitusiu žmogaus teisių pažeidimu“.

Turėdamas galvoje „robotais žudikais“ vadinamus autonomiškus ginklus jis pakartojo savo poziciją, kad mašinoms niekada neturėtų būti suteikti „letalūs pajėgumai, dėl kurių nesprendžia ir kurių nekontroliuoja žmogus“.

„Žmonės visame pasaulyje nori žinoti, kad esame jų pusėje, – sakė A. Guterresas. – Ar karas, ar represijos, ar skurdas būtų atėmę jų orumą, ar paprasčiausiai svajotų apie geresnę ateitį, jie kliaujasi savo minimaliomis teisėmis ir tikisi, kad mes padėsime jas išsaugoti.“

„Žmogaus teisės – pilietinės, kultūrinės, ekonominės, politinės ir socialinės – yra ir tikslas, ir kelias“, – pridūrė jis.

Tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) vykdomasis direktorius Kennethas Rothas (Kenetas Rotas) sveikino A. Guterreso žinią, bet ragino jį savo pareiškimuose kalbėti tiesiau.

„Stipriu aukų gynimo ir pažeidėjų smerkimo balsu generalinis sekretorius gali tvirtai stoti prieš vyriausybes, vykdančias rimtus teisių pažeidimus, ar tai būtų masinis savavališkas uigūrų sulaikymas Kinijoje, žiaurūs nusikaltimai prieš Mianmaro rohinjus, Rusijos ir Sirijos [vykdomas] civilių bombardavimas Idlibe nesirenkant [taikinių], ar prievartinis vaikų atskyrimas nuo jų tėvų prie JAV sienos“, – sakė K. Rothas.

„Bet ši iniciatyva bus sėkminga tik jei generalinis sekretorius tvirtai ir nuolat pateiks viešus komentarus ir nevengs nurodyti pažeidėjų“, – pabrėžė HRW vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių