Irake — taikos viltis

Įtakingiausi Irako šiitų, sunitų ir kurdų politiniai lyderiai teigia susitarę dėl kai kurių svarbiausių priemonių, kurios būtinos siekiant paskatinti nacionalinį susitaikymą.

Tikisi nutraukti smurtą

Įtakingiausi Irako šiitų, sunitų ir kurdų politiniai lyderiai teigia susitarę dėl kai kurių svarbiausių priemonių, kurios būtinos siekiant paskatinti nacionalinį susitaikymą.

 Penkių lyderių pasiektas susitarimas yra vienas reikšmingiausių politinių įvykių Irake per daug mėnesių. Jį suskubo pasveikinti Jungtinės Valstijos, kurios viliasi, kad tokie žingsniai padės sumažinti tarpkonfesinį smurtą, jau pareikalavusį dešimčių tūkstančių žmonių gyvybių.

Apie persilaužimą paskelbta likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki rugpjūčio 15 d., kai JAV ambasadorius Bagdade Ryanas Crockeris ir JAV pajėgų Irake vadas generolas Davidas Petraeusas ketina pateikti ataskaitą, kuri gali turėti didelės reikšmės būsimai Amerikos politikai Irake.

Ši ataskaita gali atversti naują puslapį ketverius metus Irake vykstančiame kare, nes demokratai veikiausiai pasinaudos nepakankama politine pažanga kaip argumentu reikalauti skubiai pradėti amerikiečių karių išvedimo procesą.

Demonstravo vienybę

Apie pasiektą susitarimą paskelbta per trumpą spaudos konferenciją, kurią transliavo Irako televizija. Ši konferencija buvo vienas iš retų atvejų, kai šalies premjeras šiitas Nuri al-Maliki ir kiti politiniai lyderiai demonstravo vienybę.

Be Irako premjero, spaudos konferencijoje dalyvavo prezidentas kurdas Jalalas Talabani, vicepremjeras sunitas Tareqas al-Hashemi, vicepremjeras šiitas Adelis Abdul-Mahdi ir pusiau autonominio Kurdistano regiono prezidentas Masoudas Barzani.

 Sutarė dėl svarbių įstatymų

Penki lyderiai sutarė dėl įstatymo projekto, kuris turėtų sušvelninti suvaržymus buvusiems diktatoriaus Saddamo Husseino partijos „Baath“ pareigūnams dirbti valstybės tarnyboje ir kariuomenėje.

Taip pat sutarta sukurti mechanizmą, leisiantį paleisti kai kuriuos sulaikytuosius, kurie laikomi nepateikus kaltinimų – tai buvo vienas svarbiausių sunitų mažumos reikalavimų.

Lyderiai taip pat pritarė įstatymo projektui dėl pajamų už naftą paskirstymo, kurį jau anksčiau patvirtino šalies vyriausybė.

Naftos įstatymas laikomas svarbiausia priemone siekiant nacionalinio susitaikymo, kurių įgyvendinimą stabdo politiniai kivirčai N.al-Maliki vyriausybėje.

BBC, BNS, KD inf.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių