Utenos apskrityje bendrovės stengėsi nuslėpti PVM

Utenos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – Utenos AVMI) specialistai išaiškino dvi Utenos apskrityje veikiančias įmones, kurios, prisidengusios apgaulingais sandoriais, ketino nuslėpti beveik 120 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM).

Mokestinio patikrinimo metu nustatyta, kad Utenoje veikianti autotransporto įmonė pateikė Mokesčių inspekcijai informaciją neva pirkusi penkias autovežių priekabas.

Ši įmonė į PVM deklaraciją įtraukė beveik 110 tūkst. litų pirkimo PVM sumą, pagal kitos įmonės išrašytą PVM sąskaitą faktūrą, ir susidariusią PVM permoką susigrąžino iš valstybės biudžeto. VMI specialistai išsiaiškino, kad priekabos „pirktos“ fiktyviai, tik siekiant pasipelnyti, susigrąžinant PVM iš biudžeto.

Panašus sukčiavimo atvejis nustatytas ir Anykščiuose veikiančioje įmonėje. Utenos AVMI darbuotojams buvo pateiktos trys Vilniaus įmonės, prekiaujančios mediena, išrašytos PVM sąskaitos faktūros, kuriose užfiksuotas pušų ir eglių rąstų įsigijimas, tačiau, pasitelkus į pagalbą Vilniaus AVMI specialistus, rąstus „pardavusios“ įmonės direktorius pripažino, kad sandoris dėl medienos pardavimo Anykščių įmonei buvo fiktyvus, pušies bei eglės rąstai jai nebuvo parduoti, o tik išrašytos PVM sąskaitos faktūros.

Fiktyviais dokumentais Anykščių įmonė padidino PVM atskaitą taip sumažindama mokėtiną PVM sumą į valstybės biudžetą.

Utenos AVMI viršininkas pažymi: „Mokesčių mokėtojo turima PVM sąskaita faktūra, nepagrindžia jo teisės į PVM atskaitą, jeigu yra įrodymų, kad ūkinė operacija neįvyko arba jos turinys yra ne toks, koks pavaizduotas buhalterinės apskaitos dokumentuose. Minėtaisiais abiem atvejais, įmonės, remiamosios juridinės galios neturinčiais dokumentais, neteisėtai padidino PVM atskaitą ir ketino nuslėpti beveik 120 tūkst. litų PVM“.

Bendrovėms, negalinčioms įrodyti fakto, kad sandoriai tikrai įvyko, už nepagrįstai padidintą apskaičiuotą grąžintiną iš biudžeto PVM sumą VMI priskaičiavo į valstybės biudžetą sumokėti beveik 160 tūkst. litų PVM, delspinigių ir baudų.


Šiame straipsnyje: PVM grobstymas,

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių