Š. Vaitkus: ar sanatorijoms skambės laidotuvių maršas?

Jau šį ketvirtadienį Seime spręsis, ar kurortų sanatorijoms ir reabilitacijos centrams skambės laidotuvių maršas, ar pagrindinė visų kurortų pragyvenimo šaka bus nukirsta, ar vis dėlto sveikas protas paims viršų ir kurortai nebus žlugdomi.

Sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma naikina visas valstybines ar savivaldybių pavaldume esančias sanatorijas bei reabilitacijos centrus ir jie tampa tiesiog daugiaprofilinių ligoninių padaliniais, o gal net nedideliais skyriais. Tai reiškia, kad Palangoje, Birštone, Druskininkuose, Elektrėnuose ir kitur neliks nė vienos tokios sanatorijos ar reabilitacijos centro! Norima panaikinti ir vienintelę Lietuvoje ir gerai žinomą Europoje, Skandinavijos šalyse  tokio pobūdžio savarankiškai veikiančią Palangos reabilitacijos ligoninę! Visiškai neaiškios po reformos lieka privačių sanatorijų perspektyvos.

Būtent už tai šį ketvirtadienį bus pasiūlyta balsuoti Seimo nariams – balsuoti už griūtį. Bet aš labai tikiuosi ir viliuosi, jog jie pasisakys ne už abejotiną, nesuprantamą ir visiškai neracionalų sanatorijų ir reabilitacijos centrų naikinimą, o už kiekvieno piliečio teisę nevaržomai sveikatintis ir gauti visas tam reikalingas paslaugas, o ne trupinius nuo daugiaprofilinių ligoninių puotos stalo.

Tad būti ar nebūti?

Šiandien palangiškis Seimo narys Mindaugas Skritulskas užregistravo pasiūlymą grąžinti į Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo 39 straipsnių pakeitimo įstatymą, kurio 5 straipsnis apibrėžia Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos valstybės ir savivaldybių asmens sveikatos priežiūros viešųjų įstaigų sąrašą, reabilitacijos centrus ir sanatorijas. Seimui siūlomame įstatymo variante šių įstaigų nebėra.

Trys motyvai:

1) pacientai neturės galimybės pasirinkti sanatorijos, kadangi daugiaprofilinės ligoninės siųs į savo „sanatorijas“, t. y. filialus;

2) įstatymo palaikytojai aiškina, kad pagrindinis tikslas nukreipti kuo daugiau pacientų į dienos centrus, vadinasi, ateityje reabilitacijai bus skiriamos lėšos tik gydymo reikmėms. Tai reiškia, kad už maitinimą ir apgyvendinimą pacientai mokės iš savo kišenės. Tokiu būdu mažesnes pajamas gaunantiems pacientams reabilitacinis gydymas sanatorijose taps neprieinamas, nes bus per brangus;

3) Tai yra kurortų žlugdymas.

Vakar Seimo narys Antanas Matulas užregistravo siūlymą, kuris palaiko reformos rengėjus – sanatorijų griovėjus.

Praktika rodo, kad tokie pokyčiai Lietuvoje veda į destrukciją.

„Atkreiptinas dėmesys į tai, kad tokios nomenklatūros (reabilitacijos centrai ir sanatorijos) asmens sveikatos priežiūros įstaigų sveikatos sistemoje neegzistuoja... Vienas iš sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformos pagrindinių principų – specializuotų stacionarinių paslaugų daugiaprofiliškumas, monoligoninių integracija kompetencijos centrų pagrindu. Pažymėtina, kad visos medicininės reabilitacijos įstaigų teiktos paslaugos išliks ir jos bus teikiamos integruotai daugiaprofilinėse ligoninėse, o pacientų teisė rinktis tiek sveikatos priežiūros įstaigą, tiek reabilitacijos paslaugas nebus ribojama“, – tikina A.Matulas.

Gerb. A. Matulai, kam mums pasakojate apie tokias teorines galimybes, kai realybėje praktika yra visiškai kitokia ?

Panagrinėkime reformą Palangos pavyzdžiu.

Palangoje šiuo metu veikia šešios sanatorijos ir reabilitacinio gydymo įstaigos, pusės iš jų steigėja yra valstybė. Šiose, valstybinėse įstaigose, yra beveik 800 lovų. Vien per praėjusius metus čia gydėsi ar sveikatinosi 10 300 pacientų iš visos Lietuvos, jų sveikata rūpinosi beveik 550 darbuotojų. Nepandeminiais metais tokių pacientų skaičius kiekvienais metais buvo gerokai didesnis.

Pagal dabar dėliojamus reformos kontūrus, Klaipėdoje, įstaigų susiliejimo principu, veiktų dvi stacionarinės daugiaprofilinės ligoninės. Į vieną iš jų susijungtų Klaipėdos universitetinė, Jūrininkų ir Palangos reabilitacijos ligoninės. Į kitą patektų Klaipėdos respublikinė ir Vaikų ligoninės, šiame konglomerate atsidurtų vaikų reabilitacijos sanatorija „Palangos gintaras“ bei Poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“.

Kaip dvi Klaipėdos daugiaprofilinės ligoninės užpildys esamas beveik 800 vietų mūsų sanatorijose vien savo pacientais, kurie gydytis atvyks tik iš Klaipėdos regiono, nes būsimoji reforma numato būtent regioninį specializuotų sveikatos priežiūros paslaugų organizavimą? O gal jūs tikite, kad kuri nors, pavyzdžiui, sostinės daugiaprofilinė ligoninė pradės veikti pajūrio ligoninių labui ir pas mus siųs savo pacientus tuo metu, kai pati negalės užpildyti savo filialų lovų ? Pasakos ir tiek.

Akivaizdu, jog sumažėjus lovų užimtumui, dabar sėkmingai Palangoje veikiančios sanatorijos ir reabilitacijos centrai bus priversti susitraukti, vadinasi, tokių paslaugų prieinamumas pacientams gerokai sumažės ir jie bus priversti laukti ilgose eilėse. Pertekline taps esama sukaupta materialinė bazė, o iš beveik 600 dabar šiame sektoriuje dirbančių darbuotojų, ko gero, didžioji dauguma turės persiprofiliuoti (patyrusi reabilitacijos specialistė turės ieškoti galimybės dirbti, pavyzdžiui, chirurgijos skyriuje) arba keliauti į Užimtumo tarnybą.

Sanatorijų ir reabilitacijos centrų vadovai akcentuoja ir tai, jog nėra jokio tokios reformos ekonominio pagrindimo ir analizės, kiek apskritai tai ekonomiškai naudinga. Dabar gi visos šios Palangos įstaigos dirba savarankiškai bei pačios užsidirba ir savo kasdienėms reikmėms, ir plėtrai. Tikite, kad bent tiek pat lėšų joms bus skirta tapus ligoninių skyriais?

Praktika rodo, kad tokie pokyčiai Lietuvoje veda į destrukciją. Kadaise garsi Likėnų sanatorija, prijungta prie Panevėžio ligoninės, šiuo metu merdi ir jai reikalingos nemažos investicijos. Prie Vilniaus veikiantis ir Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei priklausantis “Pušyno kelias” nuo birželio 1 d. jau uždarytas ir sklypas bei pastatai bus parduodami. Santaros klinikoms priklausančią Valkininkų sanatoriją planuojama jau šiemet uždaryti ir paslaugas bei darbuotojus perkelti į Druskininkus, o kadaise sėkmingai veikusi Viršužiglio sanatorija jau nebeegzistuoja. Visas šias įstaigas sieja tai, jog jos buvo ne savarankiškos, o veikė kaip daugiaprofilinių ligoninių padaliniai.

Įstatymo pakeitimo svarstymo stadijoje Seimas palaikė Mindaugo Skritulsko siūlymą, nors kai kas ir dėjo daug pastangų, kad  būtų pasirinktas kitas variantas.

Gerbiamieji Seimo nariai, kreipiuosi į Jus ir labai  prašau: nežlugdykite Lietuvos sanatorijų ir reabilitacijos centrų, ketvirtadienį balsuodami palaikykite palangiškio Seimo nario  Mindaugas Skritulskas  siūlymą! Ar galėsite pažiūrėti Lietuvos žmonėms į akis, atėmę iš jų teisę gauti pilnavertį ir savalaikį sanatorinį ar reabilitacijos gydymą jų pageidaujamoje šalies įstaigoje? Ar, balsuodami už kurortų žlugdymą, galėsite pažiūrėti Lietuvos kurortų gyventojams, o svarbiausia pacientams, kuriems reikalingas reabilitacinis gydymas  į akis?



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
Kad ši tieji ką nors gelbėtu .... Juk tada bus per brangu prichvatizuoti

ALGIS

ALGIS portretas
Štai ką reiškia BURŽUJŲŲŲ rūpinimasis žmonėmis - po operacijos tą pačią dieną paleisti į namus ir kam tos sanatorijos , o pinigus psidalins reformatoriai -- TEGYVUOJA BURŽUAZIJA .

Anonimas

Anonimas portretas
Manau,kad reabilitacija ligoniams privalėtų būti skiriama Ligonių kasoje tiesiogiai,kaip buvo anksčiau.O dabar gaunasi durniaus voliojimas;fizioterapijos gydytojai patapo reabilitologais,kurie sprendžia kam duoti,o kam ne tą vadinamą reabilitaciją.Sanatorijoje gydosi praktiškai invalidai,net graudu žiūrėti kuo patapo mūsų žmonės.O visi,dar šiaip taip vaikštantys tik ambulatorine reabilitacija tenkinasi,išleisdami paskutines savo santaupas.Ar tai rūpinimasis ligoniais?Ką Dulkys mano?Galgi jam reiktų turėti licenzija,kad gali dirbti sveikatinimo srityje?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    1
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

  • Suvalgė patinėlį
    Suvalgė patinėlį

    Didžiausiais vabzdžiais pasaulyje vadinamųjų europinių maldininkų patelės poravimosi metu kartais sužvėrėja: suėda patinėlį. Kaip tai įmanoma? Tačiau taip juk atsitinka ne tik vabzdžių pasaulio pievose. Yra panašių reiškinių ir...

    2
  • Po matematikos tarpinio patikrinimo: įžvalgos be pykčio
    Po matematikos tarpinio patikrinimo: įžvalgos be pykčio

    Daugeliui praėjusią savaitę sutriko miegas. Aš, kaip ir visi kiti, nebegalėjau nieko dirbti – bendravau su mokytojais ir mokiniais, aiškinau, guodžiau, drąsinau. Tvyrant įtampai, bandžiau rasti racionalų grūdą ir atskirti isterij...

Daugiau straipsnių