Norėtų viską pamiršti?

Prabėgus dviem dešimtmečiams, Jis tebevaldo šalį ir retas bepamena, kaip Jis tapo šiuolaikiniu caru. Gimė Jis 1952-ųjų spalio 7 d. Sovietų Sąjungoje, o būdamas paaugliu susižavėjo slaptosiomis tarnybomis ir valandų valandas praleisdavo kino teatre, žiūrėdamas menkaverčius stalinistinius filmus apie šnipus.

KGB dalimi Jis tapo XX a. 8-ojo dešimtmečio antrojoje pusėje, kai šiai vadovavo Jurijus Andropovas (1914–1984), vėliau penkiolikai mėnesių pakeitęs Leonidą Brežnevą (1906–1982). Valdant J.Andropovui, KGB patyrė tikrą renesansą ir įgijo tokios galios, kokią turėjo tik Josifo (1878–1953) laikais. Disidentai toliau buvo persekiojami ir uždaromi į psichiatrijos ligonines.

Tuo pat metu sovietų vadai suprato, kad valstybei gresia žlugimas, jeigu nebus imtasi esminių permainų. Buvo siekiama paversti SSRS kuo nors panašiu į dabartinę Kiniją – neveisliniu komunizmo, feodalizmo ir laisvosios rinkos mišrūnu. Vėliau šią "perestroiką" paveldėjo Michailas Gorbačiovas (1931).

Griūvant Berlyno sienai, Jis buvo Drezdene, Rytų Vokietijoje. Vėliau grįžo į Sankt Peterburgą, kur sutiko savo teisės dėstytoją Anatolijų Sobčiaką (1937–2000), tik ką iškeptą politiką, Boriso Jelcino (1931–2007) bendražygį.

A.Sobčiakui kažkodėl reikėjo KGB žmogaus, kuriuo galėtų pasikliauti, o pačiai KGB buvo būtina išsaugoti savo įtaką. Sistemos idėja – identifikuoti potencialius kylančios politinės arenos lyderius ir į jų aplinką infiltruoti kuo daugiau savo žmonių.

1991 m. M.Gorbačiovo pertvarkomis nepatenkinti konservatyvūs bolševikai ir KGB generolai rengė perversmą, o sovietų per Antrąjį pasaulinį karą (1939–1945) okupuotos valstybės ėmė reikalauti nepriklausomybės. Perversmas žlugo, daugelis sovietinių respublikų pabėgo, M.Gorbačiovas atsistatydino, o naujuoju valstybės vadovu tapo B.Jelcinas. Jis uždraudė Komunistų partiją, bet pamiršo uždrausti KGB.

Tuo metu Sankt Peterburge būsimasis caras tapo A.Sobčiako, kurį neseniai išrinko miesto meru, pavaduotoju. Daugiausia Jam teko dirbti itin pelningose ir paslaptingose privatizacijos "aukso kasyklose".

1991 m. žiemą Sankt Peterburgas atsidūrė ant bado ribos. Mero pavaduotojas pasinaudojo Vokietijoje užmegztų ryšių tinklu tam, kad sukurtų natūrinių prekių mainų sistemą. Jis asmeniškai išduodavo eksporto licencijas, leidžiančias keisti naftos produktus ir kitas iškasenas į maistą. Tiesa, maisto prekės gyventojus pasiekdavo ne visos arba jų apskritai nepasiekdavo.

Teigiama, jog visos licencijas gavusios įmonės buvo "vaiduokliai", o miestiečiams skirta humanitarinė pagalba būdavo tiesiog parduodama. Pinigai byrėdavo į pareigūnų ir organizatorių kišenes. Taip pat tuo metu mero pavaduotojas užmezgė stiprius ryšius su organizuoto nusikalstamumo gaujomis bei šeimininkavo lošimo namuose, kurių pelnas tiesiog "išgaruodavo".

Tada valstybė taip pat išgyveno įdomų laiko tarpsnį. Perėjimas nuo sovietinės santvarkos prie normalios ekonominės sistemos bei specifinė privatizacija leido praturtėti itin siauram žmonių sluoksniui. Romanas Abramovičus (1966), Vladimiras Gusinskis (1952), Borisas Berezovskis (1946–2013) ir kitie "per vieną naktį" tapo milijonieriais, o eiliniai Rusijos žmonės vis labiau jautė didėjančią atskirtį.

1993 m. rudenį B.Jelcinas bandė pakeisti Konstituciją ir įtvirtinti abejotiną privatizacijos politiką. Parlamentas ir piliečiai priešinosi, tad prezidentas prieš juos pasiuntė tankus. Žuvo 187 žmonės. 1994 m. žiemą B.Jelcino tankai pajudėjo ir į Čečėniją, reikalaujančią nepriklausomybės. Po dvejų karo metų čečėnai išsikovojo sau palankią taikos sutartį.

1996 m. A.Sobčiakas pralaimėjo Sankt Peterburgo mero rinkimus ir jo padėjėjui teko ieškoti kito darbo. Ir, o Dieve, Jis vos neatsidūrė kalėjime už ryšius su organizuotu nusikalstamumu, bet tai Jam nesutrukdė tapti oficialiu prezidento administracijos klerku. Darbą Valstybės turto departamente Jam parūpino senas bendražygis Anatolijus Čiubaisas (1955), vienas naujosios privatizacijos politikos kūrėjų.

Pats prezidentas vis labiau prarado visuomenės pasitikėjimą ir jos simpatijas vis labiau pelnė atgimstantys komunistai su Genadijumi Ziuganovu (1944) priešakyje. Kad B.Jelcinas būtų perrinktas, oligarchai pasitelkė du galingiausius tų laikų ginklus – pinigus ir televiziją. B.Berezovskis tapo valstybinės TV vadovu, o V.Gusinskiui priklausantis NTV gavo solidžią valdiškų pinigų injekciją.

B.Jelcinas laimėjo rinkimus, tačiau tapo oligarchų bei savo nuodėmių įkaitu. Naujieji didikai kartu su B.Jelcino giminaičiais ir artimais draugais save vadino "Šeima". Jiems kėlė nerimą tai, kad trečią kartą būti prezidentu B.Jelcinas nebegalės. Reikėjo rasti įpėdinį – kokį nors jauną, rimtą, bet nepretenzingą veikėją, galintį būti jų marionete. Gal tiktų tas klusnus ir dalykiškas jaunuolis, kurį "Šeimai" artimas A.Čiubaisas tris kartus per dvejus metus paaukštino pareigose?

1998 m. "Šeimos" palaimintas Jis tampa FSB (KGB) vadovu. Tuo metu oligarchai didino savo turtus per neapmokestinamas fiktyvias kompanijas, o daugelis paprastų žmonių vos sudūrė galą su galu.

1998 m. vasarą kilo ekonomikos krizė, ir tautai prireikė atpirkimo ožio. B.Jelcino paskirtas komunistinio raugo ministras pirmininkas Jevgenijus Primakovas (1929–2015) labai rimtai ėmėsi darbo ir garsiai pareiškė, kad įkiš oligarchus į kalėjimą. Tauta džiūgavo, o "Šeima" pajuto stiprų nerimą.

J.Primakovo paskirtas generalinis prokuroras Jurijus Skuratovas (1952) savo "medžioklę" pradėjo nuo Kremliaus remonto darbų tyrimo. Buvo išeikvoti 66 mln. dolerių. Jie nusėdo aukštų valstybės pareigūnų ir "Šeimos" narių bankų sąskaitose. B.Jelcinas negalėjo tiesiogiai atleisti prokuroro, taigi paklausė FSB vadovo, ar jis negalėtų "ką nors padaryti"?

1999 m. kovą televizijos žiūrovai išvydo nuogą generalinį prokurorą, besivoliojantį lovoje kartu su dviem naktinėmis plaštakėmis. Generaliniam prokurorui teko atsistatydinti, o 1999 m. vasarą FSB vadovą B.Jelcinas paskyrė ministru pirmininku. Taip prasidėjo žengimas į sostą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na ir ką ? Užlipo Putinas į sostą ir sėdi sau. Ir ką jūs jam padarysit ? Belieka tik putotis ir staugti žiūrint į mėnulį. O jis vis tiek sėdi ir sėdi. Ir sėdės kol vieną dieną išneš. Nes amžinų nėra. O jūs ką ? Staugsit toliau, žiūrėdami į kitą carą...

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
Dėkoju skambinusiems šiandien ir prisistačiusiems iš prokuratūros ir t.t. skambino: 13:12 h iš tel. +370 679 76866; 13:16 h iš tel. +370 695 83663. Garso aplinkos fonas, girdėjosi įvairios aparatūros garsai, abu kartus buvo vienodas. Jie kalbėjo apie Monacą, supratau, kad pamanė, kad tai tik blefas. Kam įdomu plačiau apie kelionę į Monako kunigaikštystę, galiu pasidalinti ne tik nuotraukomis. Skambinusieji "prokurorai" turi mano tel. numerį, o Jūs? Mano tel. 8 662 33770.

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
Pridursiu gerbiamam Leonui Dykovui. Jau greitai būsiu ir aš Rusijos šnipas. Perdavinėju informaciją Rusijai, tarkim: "Klaipėdos apylinkės teisme dirba teisėja V.Olcvikienė, lyg šiol teisia kitus, nors senai turėjo, su savo bendrais, būti teisiama pati, kas juos dangsto ir t.t. ir pan." Mano susitikimas su Rusijos žvalgyba įvyko 2018 m. rugsėjo mėnesį Monaco kunigaikštystėje. Kad Lietuva manęs neteistų už špionažą, parvežiau ir saviškiams įdomios informacijos. Tarkim apie Jūsų čia minimą Abramovičių ir Putino V.V. draugystę ir t.t.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių