Nauji imperatoriaus drabužiai

Okinavos saloje 1945 m. balandžio 1 – birželio 22 d. vykusių kautynių nuožmumas sukrėtė JAV valdžią, armiją bei naująjį JAV prezidentą Harry S.Trumaną (1884–1972). Pastarasis, mirus Franklinui Delano Rooseveltui (1882–1945), 1945 m. balandžio 12 d. perėmė prezidento pareigas.

Kol jūrų pėstininkai sunkiai skynėsi kelią į priekį sausumoje, jų laivus salą supusiuose vandenyse puolė Dangiškuoju vėju vadinami japonų savižudžiai lakūnai. Jų padaryti nuostoliai buvo tokie dideli, kad pats admirolas Chesteris Williamas Nimitzas (1885–1966) asmeniškai vyko pas sausumos pajėgoms vadovaujantį Simoną Bolivarą Bucknerį (1886–1945) su prašymu, kad šis kuo greičiau užbaigtų operaciją.

Generolas S.B.Buckneris žuvo paskutinėmis mūšio dienomis, birželio 18-ąją, per japonų artilerijos ataką. Jis yra aukščiausią rangą turintis JAV kariškis, žuvęs per Antrąjį pasaulinį karą (1939–1945).

Buvo aišku, kad invazija į pagrindines Japonijos salas, praminta operacija "Olympic coronet" (Olimpinė diadema), turėjusi prasidėti 1945 m. lapkričio 1 d., gali brangiai kainuoti. Buvo ieškoma radikalaus ir greito sprendimo būdo.

Jau trejus metus guviausi protai iš JAV, Didžiosios Britanijos bei Kanados plušo Los Alamoso miestelyje Naujajame Meksike, vykdydami Manhatano projektą.

Mokslininkų užduotis – aplenkti Trečiąjį reichą ir paversti branduolinę grandininę reakciją apčiuopiama galia. 1945 m. liepos 16 d. pusę šešių ryto jų darbo vaisius pademonstruojamas vietovėje, ispanų konkistadorų pramintoje Mirtinu nuotykiu (isp. Jornada del Muerto).

Naujojo ginklo kūrėjams vadovavusio fiziko Juliaus Roberto Oppenheimerio (1904–1967) atokvėpis nuo skaičių ir formulių buvo Tolimųjų Rytų filosofija. Sukrėstas savo tvarinio, jis mintyse nesiliovė kartoti frazės iš hinduizmo šventojo rašto "Bhagavadgytos": "Dabar aš tapau mirtimi, pasaulių naikintoja."

Nors Trečiasis reichas jau parklupdytas, stringantis Ramiojo vandenyno frontas suteikė galimybę išmėginti šį ginklą realiuose karo veiksmuose. Tarp kandidatų patirti grandininės reakcijos galią buvo ir tradicinės Japonijos kultūros perlas Kiotas.

Rugpjūčio 6 d. maždaug 9 val. ryto Tokijo laiku amerikiečių lėktuvas "Boeing B-29" pavadintas "Enola Gay" (piloto Paulo Warfieldo Tibbetso (1915–2007) motinos garbei) numetė bombą "Mažylį" ("Little boy") ant Hirošimos.

Vos per kelias minutes viena vienintelė bomba nusiuntė anapus tiek žmonių, kiek per kelis mėnesius pražudė intensyvūs Tokijo miesto bombardavimai. Išgyvenusieji šį sprogimą prisimena keistą, itin ryškią balkšvą šviesą, kuri apakino į ją pažvelgusius. Po trijų dienų, rugpjūčio 9 d., lėktuvas "Bockscar" numetė dar vieną bombą "Storulį" ("Fat man") ant kito Japonijos miesto Nagasakio.

Rugpjūčio 15 d. 124-asis Japonijos imperatorius Hirohitas (1901–1989), aistringas jūrų biologijos mėgėjas, radijo eteryje kreipėsi į tautą. Jis apgailestavo, kad karas pasisukęs ne Japonijos naudai, tačiau tvirtino, jog tolimesnis priešinimasis baigtųsi visos Japonijos sunaikinimu (o to protėvių vėlės negalėsiančios jam atleisti). Jis prašė žmonių "ištverti neištveriama" ir vengti pražūtingo emocijų protrūkio.

Imperatoriaus padėtis – dviprasmiška. Japonijos imperatorius, kaip ir dažnas Rytų valstybių valdovas, buvo garbinamas tarsi gyvasis dievas. Ši tradicija buvo gyva nuo Kinijos iki Bizantijos ir Rusijos imperijų bei Sovietų Sąjungos, kur caro (generalinio sekretoriaus) žodis būdavo paskutinis, nes aukščiau valdovo – tik ponas Dievas.

Vis dėlto imperatorius Hirohitas, kaip ir jo protėviai, beveik neturėjo realios politinės galios. De facto Japonijos valdovais dažniausiai būdavo šiogūnai, o Antrojo pasaulinio karo metu valdžia priklausė formalias ministro pirmininko pareigas einančiam generolui Hideki Tojo (1884–1948) bei jo militaristinei chuntai. Kita vertus, imperatorius negalėjo nežinoti apie agresiją ir karo nusikaltimus, Japonijos kariškių įvykdytus jo vardu.

Tą pačią dieną prasidėjo derybos dėl karo veiksmų nutraukimo, o rugpjūčio 19-ąją, Japonijos atstovams atvykus į Filipinų sostinę Manilą, – dėl jų šalies okupacijos. Rugpjūčio 30 d. į Tokiją atvyko pats generolas Douglasas MacArthuras (1880–1964), o rugsėjo 2 d. 9 val. ryto Tokijo įlankoje, laive "USS Missouri (BB-63), oficialiai įteisintas Japonijos pasidavimo aktas, kurį imperatoriaus vardu pasirašė fraką dėvintis užsienio reikalų ministras Mamoru Shigemitsu (1887–1957) su cilindru ant galvos.

Generolas H.Tojo ir jo bendrai, skirtingai nei jų konkurentai iš Sovietų Sąjungos, buvo teisiami už karo nusikaltimus tarptautiniame Tokijo tribunole (1946 m. balandžio 29 d.).

28 teisiamiesiems buvo pateikti 55 kaltinimai. Du iš jų mirė proceso metu, vienas buvo išteisintas, o vienas pripažintas nepakaltinamu.

Rašytojas Shumei Okawa (1886–1957) buvo vienintelis kaltinamasis, nepriklausęs nei valdininkų, nei kariškių sluoksniams. Prieš karą jis save įvardijo dešinės pakraipos antikapitalistu ir propagavo ideologiją, skatinančią susivienyti visus Tolimosios Azijos žmones.

Kaltintojai jį vadino japoniškuoju P.J.Goebbelsu bei vienu didžiausių karo prieš Vakarus kurstytojų, tačiau pats S.Okawa atrėždavo, jog jis tik vertęs bei komentavęs Rusijos filosofo Vladimiro Solovjovo (1853–1900) darbus. Teisme kaltinamasis pasirodė basas, vilkėdamas pižamą, o įpusėjus procesui, ėmė trankyti priešais sėdinčiam H.Tojo per galvą. Gydytojai nustatė, kad S.Okawa‘os smegenys pažeistos sifilio ir ilgalaikio kvaišalų vartojimo.

Imperatorius Hirohitas nebuvo teisiamas ir net neliudijo. Šis sprendimas JAV politiniuose sluoksniuose buvo sutiktas kontroversiškai, tačiau taip pat buvo baiminamasi, kad imperatoriaus baudžiamasis persekiojimas gali turėti nenuspėjamų pasekmių – nuo atsinaujinančių karo veiksmų bei komunistinių jėgų sustiprėjimo salose iki masinės savižudybių psichozės.

Karui pasibaigus, Hirohitas keliavo po šalį tam, kad įkvėptų savo žmones naujam gyvenimui. Minioms jis pasirodydavo tarsi paprastas mirtingasis – su paltu, akiniais ir skrybėle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

U-2 >paskutiniam

U-2 >paskutiniam portretas
"TU TOKS PATS SUBTILUS, KAIP LILIPUTINO IŠANGĖ PO DAKTARIŠKOS DEŠROS INTERVENCIJOS" Mazasis Lionia Dykovas pagrystai gali didziuotis savo talento gerbejais ir gerbejomis.

U-2 > kauniete-suvalkiete

U-2 > kauniete-suvalkiete portretas
Galeciau apsiriboti pavadindamas Jus nedepiliuota p-yzda, kuri kokiais 1957 praleidinejo 5tos klases istorijos pamokas bet budamas subtilus, susilaikysiu...

Kostia

Kostia portretas
Na ir apie ką šis straipsnis? Kažkokia faktų, kurie bent kiek besidomintiems, seniai žinomi, mišrainė. Beje, Leonui Dykovui reikia savo "abrozdėlį" pakoreguot, o tai man vis atrodo, kaip kokia Leokadija...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių