Kodėl Kremlius bijo Vanago?

  • Teksto dydis:

Brigados generolas Adolfas Ramanauskas-Vanagas buvo vienas pagrindinių Lietuvos laisvės kovotojų prieš sovietinę okupaciją ir gali būti teisėtai vadinamas svarbiu tos kovos simboliu šiandien. Todėl ši istorinė asmenybė buvo ir yra priešiškos valstybės informacinio karo taikinyje.

Metodai nesikeičia

Laisvės kovos sąjūdžio tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracijos signataras, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio ginkluotųjų pajėgų vadas, su sovietų okupacija kovojusios Lietuvos valstybės vadovas, kurio žūties 65-ąsias metines minėsime lapkričio 29-ąją, yra pripažintas faktiniu Lietuvos vadovu, kovojusiu prieš okupaciją.

Karybos apžvalgininkas, saugumo ir gynybos ekspertas Aurimas Navys akcentuoja A.Ramanausko-Vanago pašaukimą – jis buvo mokytojas, o tai labai nederėjo su propagandine sovietų schema, teigusia, esą į miškus ėjo beraščiai, bežemiai kaimo bernai, turtais aptekę buržuaziniai nacionalistai ar kriminaliniai nusikaltėliai.

„Vanagas buvo labai gerbiamas mokytojas – jį žinojo ir pažinojo ne vienas jo buvęs mokinys. Vanagas savo asmenybe buvo gyvas įrodymas, kad sovietai skleidžia dezinformaciją“, – sako A. Navys.

Pasak Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikės Auksės Ūsienės, tiek sovietai, tiek dabartinė Rusija A. Ramanauską-Vanagą ne tik šmeižė, bet ir labai jo bijojo: ne veltui slėpė kovotojo nužudymo faktą, žūties ir palaidojimo vietą, stengėsi jo asmenybę visiškai ištrinti iš visuomenės atminties.

Šmeižiant Vanagą, vieną iš vadų, mėginta kompromituoti visą Lietuvos laisvės kovą, paneigiančią esą savanoriško Lietuvos įstojimo į SSRS ir Lietuvos išlaisvinimo nuo nacių mitą.

„Jis niekaip nepakliuvo į NKVD ir MGB, o vėliau – KGB pinkles, nepalūžo ir nepasidavė, atvirkščiai – kėlė paprastų Lietuvos žmonių norą priešintis agresoriui. Būtent todėl iš visiško bejėgiškumo, netgi nužudžius kovotoją, buvo bandoma jį vaizduoti kaip nacį, kaip žydšaudį, kas jį pažinojusiems lietuviams skambėjo tik dar labiau absurdiškai“, – sako A. Navys.

A. Ramanauską-Vanagą jis vadina vienu iš partizaninio pasipriešinimo simbolių, kurio sovietai nesugebėjo užspausti net ir po Stalino mirties. KGB ir saugumo organuose dirbantys veikėjai puikiai suprato, kad, kol yra simbolis, kol jis gyvas žmonių atmintyje, tol yra viltis, tikėjimas, kad ateis diena, kai bus galima su ginklu rankoje ar be jo vėl išeiti į miškus, gatves, sukilti prieš okupantus ir nusimesti pančius.

Daugiau istorijos visiems

Lietuvos valstybinės institucijos pagal savo kompetenciją šviečia visuomenę apie partizanų laisvės kovą. Pvz., istorinę atmintį puoselėjanti Lietuvos kariuomenė, tęsdama tarpukario tradiciją, karinius dalinius yra pavadinusi Lietuvos laisvės kovotojų vardais, tarp jų – ir A. Ramanausko-Vanago.

Paties partizanų vado žinomumą ir susidomėjimą laisvės kovomis reikšmingai padidino sprendimas 2018-uosius paskelbti A.Ramanausko-Vanago metais. Didelę įtaką istorinės tiesai reabilituoti ir priminti turėjo jo palaikų atradimas ir valstybinės laidotuvės.

„Nebūtina informaciniame kare atsakyti informaciniu šūviu į kiekvieną paskelbtą eilinį melą. Daug geriau gyventi gyvenimą kuriant savo valstybės CV, mokant istorijos ir mokantis iš jos“, – sako A. Ūsienė.

Nors Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, kariuomenė plačiai nušviečia partizaninę kovą, A. Navys pasigenda  rimtų edukacinių renginių, kurie įtrauktų kiekvieną Lietuvos pilietį. Jo nuomone, stinga vaidybinių filmų, kurie galėtų suprantamai perteikti mūsų tautos laisvės kovą ne tik mums, bet ir Vakarams.

„Skaudu ir dėl nuolatinės „žydšaudžių“ etiketės klijavimo, į tai, mano nuomone, mes, kaip valstybė, turėtume labai rimtai reaguoti ir aiškiai imtis strateginės komunikacijos uždavinių. Džiaugiuosi, kad atsiranda pilietinių iniciatyvų, kurios išvynioja šį Kremliaus iki dabar finansuojamą dezinformacijos kamuolį ir duoda atkirtį bjauriai jo propagandai“, – pastebi A. Navys.

Stinga vaidybinių filmų, kurie galėtų suprantamai perteikti mūsų tautos laisvės kovą ne tik mums, bet ir Vakarams.

Paralelės su Ukraina

Strateginių iniciatyvų centro vadovas Alkas Paltarokas įsitikinęs, kad vienos iš pagrindinių Rusijos informacinio karo prieš Ukrainą deklaratyvių frazių yra „denacifikacija”, „banderovcai” ir „fašistai”, taip bandant priklijuoti negatyvias etiketes nepriklausomybę ginantiems piliečiams ir visai valstybei.

„Tos pačios paralelės, kaip metodika, buvo ir yra naudojamos prieš Lietuvą ir kitas kaimynines šalis, kur vyko rezistencija, Laisvės kovos su okupantais. Visas mūsų ginkluotas partizaninis pasipriešinimas sovietmečiu ir vėliau buvo juodinamas kaip „banditizmas” su kliše „fašistų kolaborantai”, – atkreipia dėmesį A. Paltarokas.

Tie patys naratyvai, anot jo, nuolat naudojami naujaisiais laikais, pasitelkiant pseudoistorikus, abejotinos reputacijos visuomenininkus ir kitokius Kremliaus įtakoje esančius asmenis.

Nors nuolat skleidžiamas melas po kurio laiko gali tapti tiesa, Maskvai nepavyko diskredituoti Lietuvos kaip demokratiškos visuomenės įvaizdžio nei pačioje Lietuvoje, nei Vakaruose. „Nuolatinis švietėjiškas darbas atsveria ir neleidžia klaidinti, skaldyti visuomenės“, – sako A. Paltarokas. Jo vadovaujamas centras kartu su bendraminčiais vykdo projektą „Vanago Lietuva”: rengia pagarbos akcijas, paskaitas, žygius, tyrimus, publikacijas ir kt.

„Tie, kam terminas „informacinis karas“ dar neseniai kėlė šypsenas, dabar patys gali suvokti, kokie procesai buvo vykdomi prieš mūsų ryškiausias ginkluoto pasipriešinimo asmenybes. Net dabar, skaitant pripažinto Lietuvos valstybės vadovo A. Ramanausko-Vanago prisiminimus, galima atrasti paralelių, aktualių dabartinei situacijai tiek Ukrainoje, tiek Lietuvoje. Turime tęsti darbus ir išlikti budrūs“, – sako A. Paltarokas.


Šiame straipsnyje: Adolfas Ramanauskas-VanagasKremliuskaras UkrainojeRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių