Ką verta padaryti dėl vaikų?

  • Teksto dydis:

Tikriausiai kiekvienas esame pagalvoję, kokių dalykų, kurie šiandien praverstų, gailimės neišmokę vaikystėje, ar ko, deja, mums neparodė ir neišugdė tėvai. Teisingas pasirinkimas būtų nieko nekaltinti ir, auginant savo vaikus, pasimokyti iš kitų klaidų.

1. Kalbėkite apie pinigus su vaikais nuo mažens. Valstybinėse Lietuvos mokyklose finansinio raštingumo pamokų kol kas nėra, tad supažindinti su finansų valdymu ir išmokyti vaikus ateityje atsakingai priimti finansinius sprendimus turi patys tėvai. Jų pavyzdys vaikams – įtakingiausias, tad svarbu elgtis taip, kad jūsų pamokos nesiskirtų nuo jūsų elgesio kasdienybėje. Tam, kad suprastų pinigų vertę, vaikai jau nuo mažens turi žinoti, kaip pinigai yra uždirbami, leidžiami ir taupomi. Vaikui svarbu rodyti, kad norai ne visada gali išsipildyti akimirksniu – pasiekti tam tikrą tikslą, kartais reikia palaukti – sutaupyti pinigų jam įgyvendinti. Svarbu aiškinti, kad pinigai reikalingi trumpalaikiams ir ilgalaikiams tikslams, todėl reikia mokytis juos atskirti ir skirstyti pinigus abiem dalims. Lietuvoje nuo keturiolikos metų jau leidžiama dirbti, tad vaikui galima padėti susirasti pirmąjį darbą, papasakoti, kaip jis pats galės valdyti savo biudžetą ir įgyvendinti savo norus savarankiškai.

2. Investuokite į galimybę vaikui siekti savo svajonių. Tikriausiai visi tėvai norėtų, kad jų vaikas į pilnametystę žengtų užtikrintai, tačiau realybėje nemažai paauglių patiria netiesioginį spaudimą apriboti savo svajones ir planus. Šeimų finansinės galimybės skiriasi, tačiau tėvams pradėjus rūpintis vaiko ateitimi dar vaikystėje, galima pasiruošti lengvesnei vaiko savarankiško gyvenimo pradžiai. Taupyti tam, kas laukia už aštuoniolikos metų, gali pasirodyti neįmanoma, kai planų ir reikmių nestinga esamuoju laiku. O jeigu pavyktų atsidėti valstybės skiriamus vaiko pinigus? Taupydami juos nuo gimimo, vaikui sulaukus pilnametystės, būtumėte sutaupę daugiau nei 17,3 tūkst. eurų, kai šiuo metu valstybė skiria 80,5 eurų, o tikėtina, bėgant metams, ši suma dar ir augs. Taupyti patariama atskiroje vaiko vardu atidarytoje banko sąskaitoje ar indėlyje, o norint, kad pinigai ne tik stovėtų, bet ir augtų, galima juos investuoti, atidarant vaiko investicinę sąskaitą. Pavyzdžiui, investuodami aštuoniolika metų kas mėnesį 80,5 euro, į žmonių paskolas tarpusavio skolinimo platformose su, tarkime, 10 proc. metine grąža, turite galimybę sukaupti daugiau nei 48,5 tūkst. eurų.

3. Nepraleiskite galimybės mokyti kalbų. Mokslininkai yra įrodę, kad dar kūdikystėje vaikai geba mokytis kalbų greičiau nei paaugliai ar suaugusieji. Tai lemia neurologinė sandara, mažylių smegenys yra elastingesnės ir nervų sistema formuojasi, o tai padeda greičiau priimti ir įsiminti informaciją. Vos vieną valandą per dieną skirdami, pavyzdžiui, anglų kalbos paprastų žodžių mokymuisi su 3–6 metų vaiku suteiksite jam pagrindus, o vaikui mokykloje mokytis kalbą jau bus lengviau. Dar ankstyvoje vaikystėje gerai išmoktos kalbos vaikui suteiks galimybę plėsti didesnį pažinčių ratą, laisvai bendrauti ir drąsiai svarstyti savo ateities galimybes ne tik gimtinėje, bet ir užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių