Karavanas krypties nekeičia

Palestinos valstybė neegzistavo, neegzistuoja ir veikiausiai dar ilgai neegzistuos. Palestina – regionas, sujungiantis Europą, Aziją bei Afriką. Vakaruose Palestinos krantus skalauja Viduržemio jūra, o rytuose jos žemes graužia Jordano upė. Keliaudamas Palestinos šiaurės kryptimi, turistas prieis Libano ir Sirijos pasienius, o pasukęs priešinga kryptimi – Egiptą.

Šiuo metu Palestinoje stūkso Izraelio valstybė ir autonomijos reikalaujantys Gazos Ruožo bei Vakarų Kranto regionai. Emocinį šantažą naudojantys demagogai ir dezinformacijai imlūs žiniasklaidos atstovai šiuose rajonuose gyvenančius musulmonus vadina palestiniečiais.

Įvairūs mąstytojai, siekdami paaiškinti karus, sukilimus, žudynes ir kitus žmogaus sukeltus kataklizmus, skiria itin daug laiko religijų, ideologijų bei kitų abstrakcijų analizei, tačiau kiekvienas doras cinikas gali patvirtinti, kad gyvenime tėra du svarbūs dalykai.

Valdžia ir pinigai yra du kertiniai politikos bei gyvenimo akmenys, o religiniai ir etniniai sentimentai bei antisemitizmas tėra priemonės šiems tikslams pasiekti.

Palestina negarsėja nei nafta ar dujomis, nei jokiomis kitomis pasauliui reikalingomis iškasenomis, tačiau ji visada turėjo didelę pragmatinę vertę. Kadaise pipirai, gvazdikėliai, smilkalai ir kitas nūdienos vartotojui įprastas šlamštas kainuodavo pasakiškus pinigus, o šias bei kitas prekes iš Indijos, Kinijos, Japonijos ar Arabijos gabenantys karavanai keliaudavo būtent per Palestiną.

Karavanus visada galima apiplėšti, apkrauti mokesčiais arba pažadėti jiems savo apsaugą mainais į dalį pelno ar prekių. Dvasines vertybes taip pat lengva paversti materialiniu gėriu. Kiekvienas šventąsias vietas lankantis judėjas, krikščionis ar musulmonas norės pavalgyti, pamiegoti ir pasilinksminti. Tai taip pat reiškia pinigus.

Išmintingas žmogus, kuriam lemta valdyti Palestiną, visada ras būdų sukurti patogų gyvenimą sau ir savo ainiams. Mūsų dienomis yra trys faktoriai, lemiantys smurto paūmėjimą Izraelyje, Gazos Ruože ir Vakarų Krante.

Pirmasis faktorius – vietos grupuočių ir partijų kova dėl valdžios. Žmonės, kurių pasaulis neapsiriboja nulūžusiu kaimynės nagu, milijonierių šeimų skyrybomis ir vietinių įkalinimo įstaigų sekso orgijomis, veikiausiai pamena, kad dar 2019 m. rudenį Izraelyje vyko eiliniai rinkimai. Jų metu Benjaminas Netanyahu (1949) gundė balso teisę turinčius piliečius, žadėdamas okupuoti nemenką dalį Vakarų Kranto žemių, jeigu tik rinkėjai jam suteiks šansą.

Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto grupuotės taip pat konkuruoja dėl valdžios. Vien nuo 2006 m. sausio iki 2007 m. gegužės dėl Fatah ir Hamas organizacijų konflikto pas Alachą iškeliavo daugiau nei 600 palestiniečių.

Antrasis smurto paūmėjimą lemiantis faktorius yra Artimųjų Rytų regiono valstybių užsienio politika ir jų lūkesčiai Izraelio atžvilgiu. Kadaise Iraną valdė provakarietiškas diktatorius Mohammadas Reza Pahlavi (1919–1980). Popkultūros atstovai jį vadina Šachu. Karaliaujant Šachui, Irano ir Izraelio santykiai buvo pozityvūs (bent jau diplomatijos ir viešųjų ryšių sferose).

1978–1979 m. žiemą Irane prasidėjo revoliucija. Šachas pabėgo, o persų sąmonę užvaldžius teokratiniam režimui, Irano santykiai su Izraeliu pradėjo sparčiai prastėti. Šiuo metu šiitišką Iraną valdantys teokratai puoselėja branduolines ambicijas, kurioms išsipildžius žaidimo taisyklės persikeltų į naują lygmenį, nenaudingą nei Izraeliui, nei JAV, nei Saudo Arabijai.

Trečiasis ir pats įdomiausias faktorius yra JAV, Sovietų Sąjungos (nuo 1991 m. Rusijos Federacijos) ir kitų geopolitikos titanų konkurencija. Šaltojo karo metais Izraelis tapo itin svarbiu laisvosios rinkos ekonomikos šalininkų ir marksizmo sektantų mūšio lauku.

Tais laikais vykusius procesus geriausiai reprezentuoja Palestinos išvadavimo liaudies fronto veikėjui George‘ui Habashui (1926–2008) priskiriama frazė: "Nužudyti vieną žydą ne mūšio lauke yra efektyviau negu nužudyti šimtą žydų mūšio lauke, nes šitaip pritraukiama daugiau dėmesio."

Ekstremistinių organizacijų steigimas ir rėmimas, lėktuvų grobimai, viešos egzekucijos, teroro aktai, "dokumentų", neva įrodančių judėjų siekius užvaldyti pasaulį (Siono išminčių protokolai ir kt.) platinimas musulmonų valstybėse, sudėtingos dezinformacinės operacijos – šiuose procesuose dalyvavo ne tik palestiniečių laisvės siekius deklaruojantys asmenys, bet ir kairiosiomis ideologijomis įtikėję vakariečiai. Daugelyje jų yra ryškus KGB bei kitų komunistinių valstybių slaptųjų tarnybų pėdsakas.

1990 m. Čekoslovakijos prezidento postą iškovojęs Vaclavas Havelas (1936–2011) pareiškė, kad jo pirmtakai Šaltojo karo metais tiekė Artimųjų Rytų teroristinėms organizacijoms bekvapę sprogstamąją medžiagą "Semtex-H". Prezidentu tapęs dramaturgas juokavo, kad pasaulio teroristai nejaus sprogmenų deficito bent 150 metų.

Ko tuo buvo siekiama? Skirtingai nei iracionalūs Vokietijos nacionalsocialistai, SSRS nomenklatūrininkai ir jų slaptosios tarnybos mąstė išimtinai pragmatiškai. Sovietai veikiausiai nesiekė sunaikinti žydų, tačiau Izraelis dėl savo ryšių su JAV ir konfrontacijos su sovietų satelitais (Egiptu, Sirija) tapo komunizmo priešu.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad XX a. aštuntajame dešimtmetyje Europą užliejusioje kairiojo terorizmo ir antisemitinės dezinformacijos fiestoje yra ryškus Vokietijos akcentas. 1972 m. Miuncheno vasaros olimpinės žaidynės iki Paskutiniojo teismo dienos bus prisimenamos ne dėl sportinių pasiekimų, o dėl Europą sukrėtusio teroro akto, kai palestiniečių "Juodojo rugsėjo" grupuotės nariai pagrobė Izraelio delegacijos narius.

Miunchenas buvo svarbus miestas Trečiajam reichui, tad, atsižvelgiant į šį faktą, galima išvesti platesnę sąmokslo teoriją, kad XX a. aštuntojo dešimtmečio teroro aktais sovietai ne tik siekė eliminuoti JAV įtaką Artimuosiuose Rytuose, bet ir įdiegti dezinformacijos iliuziją, teigiančią, kad JAV palaikoma Vakarų Vokietija yra neblėstančio antisemitizmo irštva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai va,

Tai va, portretas
kas čia kiaušinius deda DD))

Ahaaa

Ahaaa portretas
tai šitas dykuvas vis rašinėja po kiekviena aršesne diskusija durną komentara 'šunys loja o karavanas eina'?:D)

...

... portretas
Autorius LABAI skaitomas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    3
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    2
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių