Kam kauniečiai moka didžiausias algas?

Nelįsk į svetimą kišenę – moko lietuvių priežodis. Tačiau ar tikrai jis tinkamas tada, kai kišenė ne visai svetima? Kai ta kišenė – kiekvieno iš mūsų, kauniečių, bendras reikalas? Juk Kauno miesto savivaldybės administracija kontroliuoja ir valdo daug įvairių įmonių ir bendrovių. Visos jos dirba kauniečių labui, tačiau tuo pat metu ir finansuojamos tų pačių kauniečių pinigais. Tada kišenė – nelabai jau ir svetima ar ne?

Kauno miesto savivaldybės valdomų įmonių sąrašą galima rasti savivaldybės interneto svetainės skiltyje "Pavaldžios įmonės ir įstaigos". Čia jos visos suskirstytos pagal atskaitomybę konkrečiai įvardytam savivaldybės padaliniui. Kai kur – vos po vieną įstaigą, o štai Švietimo skyriui atsiskaito kone 100 vaikų darželių, septynios pradinės mokyklos, šešiolika progimnazijų, daugiau nei 20 gimnazijų, įvairios muzikos, dailės ir kitų paskirčių specialiosios mokyklos. Vien iš šių skaičių akivaizdu, kad Švietimo skyriuje dirba galingi valdininkai.

Bet kaip nepasiklysti tarp skaičių? Atsiverskime dokumentą, pavadintą "Kauno miesto savivaldybės valdomų pagrindinių juridinių asmenų veiklos finansiniai rezultatai". O jame – šeši pagrindiniai Kauno miesto banginiai: "Kauno energija" (2020 m. pajamos – 42 mln. eurų), "Kauno autobusai" (20,8 mln. eurų), "Kauno butų ūkis" (3,2 mln. eurų), "Kauno gatvių apšvietimas" (6,7 mln. eurų), "Kauno švara" (24,6 mln. eurų), "Kauno vandenys" (25,1 mln. eurų).

Tad kiek uždirba šių Kauno savivaldybės kontroliuojamų įmonių vadovai? Kiek kauniečiai sumeta, kad šios įmonės būtų valdomos moderniai ir dirbtų efektyviai?

2020 m. "Kauno energijoje" dirbo net 20 vadovų ir jų pavaduotojų. Jų vidutinis atlyginimas, neatskaičiavus mokesčių, per mėnesį siekė 3 347,27 euro, o tai sudaro apie 2 025 eurus į rankas.

"Kauno autobusų" vadovybės grupei priskirti keturi asmenys – generalinis direktorius ir direktoriai. Jų atlyginimų vidurkis 2020 m. skirtingais ketvirčiais keitėsi, paskutinį ketvirtį išmokėtos solidžios 810 eurų premijos. Metų vidurkis – 3 346,25 euro, t.y. beveik identiškai, kiek gavo ir "Kauno energijos" vadovų grupė.

"Kauno butų ūkis" 2020 m. duomenų neskelbia, o 2021 m. I ketvirčio rezultatai rodo, kad trijų vadovų grupės atlyginimo vidurkis siekė 2 923,74 euro neatskaičiavus mokesčių, arba apie 1 770 eurų į rankas.

"Kauno gatvių apšvietimo" trijų vadovų komanda 2020 m. vidutiniškai per mėnesį uždirbdavo po 2 888,60 euro neatskaičiavus mokesčių, arba apie 1 750 eurų į rankas.

Galima užtikrintai spėti, kad šį energetikų vidurkį "sumažino" gudrus sprendimas į vadovybės grupę įtraukti tikrai ne tik vadovus.

"Kauno švaros" vadovybėje – penki asmenys, tarp kurių – generalinis direktorius ir jo pavaduotojai. Jų atlyginimo vidurkis 2020 m. siekė net 3 406,25 euro neatskaičiavus mokesčių ir siekė apie 2 060 eurų į rankas.

"Kauno vandenų" vadovų komandą sudarė keturi asmenys – generalinis direktorius ir pavaduotojai. Visų jų atlyginimo vidurkiai per 2020 m. keitėsi, tačiau galutinis vidurkis sudarė 4 287,75 euro neatskaičiavus mokesčių, o tai sudaro apie 2 600 eurų į rankas.

Ką rodo šie skaičiai?

Pirma, kad formaliai riebiausi vadovų atlyginimai mokami "Kauno vandenyse", taip pat "Kauno švaroje" ir "Kauno autobusuose". Atskiro aptarimo reikia "Kauno energijos" rezultatui. Galima užtikrintai spėti, kad šį energetikų vidurkį sumažino gudrus sprendimas į vadovybės grupę įtraukti tikrai ne tik vadovus. Šie vidurinės grandies specialistai akivaizdžiai sumažino vidurkį ir jis susilygino su kitų įmonių atlyginimais.

Antra, visais atvejais pagrindinių įmonių vadovų atlyginimas bus bent 20–30 proc. didesnis už pavaduotojų, todėl vien pagal tai galima įsivaizduoti, kokias sumas kas mėnesį gauna kauniečių samdomi įmonių vadovai.

Trečia, tokie atlyginimai atrodo įspūdingai, jeigu lyginame su paprastų mokytojų, slaugytojų ar autobuso vairuotojų atlyginimais. Tačiau šios šešios įmonės  vis dėlto yra Kauno miesto ūkio stuburas ir, jei vadovai yra aukštos kompetencijos savo srities specialistai, sugebantys optimizuoti savo valdomą ūkį, o tai leidžia sumažinti teikiamų paslaugų kainą miestiečiams, tuomet jiems galima būtų mokėti ir daugiau, deja, kol kas paslaugų kainos miestiečiams tik kyla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nejauna ,žinome ,kad vagys prie šalies ir miestų valdymo.

Dana

Dana portretas
Pasirodo kad gyvenu visai neblogai.Uzdirbu 600 eurų bet išvedus vidurkį su direktorių algoms gaunu labai gerai ir jau esu geroves valstybėje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?
    Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?

    Dienraštis rašė apie Kauno apylinkės teisme nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje teisiamas UAB „Akvasanita“ vadovas Svajūnas Jonika dėl dviejų darbuotojų susirgimo profesine liga, kuri nusinešė jaunų vyrų gyvybe...

    1
  • Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?
    Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?

    Rugsėjo 18 d. Pasaulio paveldo komiteto sesijoje buvo patvirtinta Kauno modernizmo architektūros paraiška „Modernusis Kaunas: optimizmo architektūra, 1919–1939“. ...

    2
  • Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?
    Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?

    2008 metais iš valstybės lėšų buvo pradėtas vykdyti Druskininkų sporto centro statybos projektas. ...

    8
  • G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių
    G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių

    Naudodamiesi finansinėmis paslaugomis, žmonės kartais sprendimus priima remdamiesi ne tik racionaliais faktoriais, bet ir spontaniškai, impulsyviai, pagal draugų ar šeimos narių patarimus. Tai normalu, tačiau svarbu žinoti, kada elgiamės ...

    11
  • Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje
    Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje

    Beveik kiekvieną dieną didesniuose ar mažesniuose Lietuvos miestuose atidaroma parodų. Jų būna įvairių: gerų ir visai nereikšmingų, svarbių tik patiems autoriams ar platesnio masto ir konteksto. Tarp šio ekspozicijų srauto nemenką da...

    3
  • Tikrų vertybių ilgesys
    Tikrų vertybių ilgesys

    Savo įspūdžiais iš parodos, spektaklio ar koncerto, savo nuomone apie interviu herojų ar rašinio temą pasidalijantys žmonės – vertinga auditorija. Menininkams jų atsiliepimai – tai nepadailinta, į profesionalų rėmus neįspr...

  • Matematika ugdo ir kūrybiškumą
    Matematika ugdo ir kūrybiškumą

    Šiemet jau 34 metus iš eilės paskutinį sausio šeštadienį į KTU atkeliaus 9–12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos pasitikrinti matematikos žinių – čia vyks respublikinis prof. Jono Matulionio jaunųjų ma...

    3
  • Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?
    Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?

    Lietuvoje veikiančios kultūros ir meno organizacijos yra labai skirtingos, įsikūrusios tiek trijuose didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), tiek regioninėse savivaldybėse (likusi Lietuva). Jose galite domėtis tiek laivininkystės ist...

  • Laisvė atminti Laisvę
    Laisvė atminti Laisvę

    Mūsų atminties laisvė – šiuos žodžius, užrašytus ant transparanto, laikomo seno, ilgaplaukio vyro rankose, pirmiausiai pamato Kipro Mašanausko roko operos „1972“ žiūrovai. Scenoje vėlus vakaras, tačiau ne naktis...

    1
  • Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė
    Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė

    Šiemet turime daugybę progų didžiuotis ir džiaugtis Kauno miestu – Europos, o sykiu ir Vakarų kultūros sostine, kurioje žmones vienija noras kurti gražesnę dabartį ir ateitį. Hanzos dienos Kaune – vienas gražių tokio kūrybi&sca...

    6
Daugiau straipsnių