Kada nukris ore kybanti dėžutė su 106 tūkst. eurų?

Šimtmečio politinės korupcijos byla pagaliau pasiekė teismą. Koncerno „MG Baltic“, Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos veikėjams, kaltinamiems šioje byloje, ką tik įteikti kaltinamieji aktai. Ar tai reiškia, kad neapibrėžtumo būsena, kurioje visą tą laiką buvo pakabinta parlamentinė Liberalų sąjūdžio partija, eina į pabaigą?

Taip tvirtinti būtų per drąsu. Dveji metai, kai opozicinė partija buvo nei pakarta, nei paleista, brangiai kainavo ne tik jai pačiai, o ir visai opozicijai bei tam tikra prasme valstybei. Liberalų balsas prikimęs, o dar dažniau jie – visai be balso.

Tačiau nepaisant to, kad STT nebūdingai sau greitai sugebėjo baigti ir perduoti teismui politinės korupcijos bylą, dveji metai jau padarė savo juodą darbą, o galo liberalų vargams nematyti.

Viešųjų ryšių teorijoje minimas tikslas – pakliuvus į krizę kuo greičiau nukristi ant dugno tam, kad taptum niekam nebeįdomus – Liberalų sąjūdžiui dar ilgai bus nepasiekiamas.

Su šia teismo proceso nuolat atnaujinama ir išryškinama kupra partijai teks eiti ne tik į kitąmet vyksiančius prezidento, savivaldybių ir Europos Parlamento rinkimus, bet, ko gero, ir į 2020 metų Seimo rinkimus.

Todėl, kad šioje byloje tik Liberalų sąjūdis yra suinteresuotas kuo greitesne proceso baigtimi. Tuo metu pagrindiniai bylos veikėjai, buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis ir buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis niekur neskuba.

Jiems bylinėtis kuo ilgiau – daug geresnė perspektyva, nei greitai sėsti į kalėjimą.

Tai, kad kaltinamųjų advokatai išnaudos kiekvieną kablelį bylai vilkinti, aiškėja jau iš pirmųjų komentarų įteikus kaltinimus. Kurlianskio advokatas pareiškė, kad tyrimas buvo atliekamas selektyviai, nes prokurorai neapklausė su „MG Baltic“ atstovais taip pat susitikinėjusio generalinio prokuroro Evaldo Pašilio.

Ar teismas po to gali sau leisti neapklausti prokuratūros vadovo? Žinoma, kad ne. Ko gero, gali tekti stabdyti procesą ir bylą papildyti.

Taigi jau pirmasis advokato šūvis rodo, kad procesas truks ilgai ir gali įtraukti tiek veikėjų, jog, panašu, teks atidaryti naujas politines kapines.

Per tuos dvejus metus, kaip jau įprasta STT bylose, buvo plačiai viešinama tyrimo medžiaga. STT tikslas tokiose bylose neretai yra ne tiek galutinė pergalė teisme, kiek išankstinis visuomenės teismas.

O jis jau įvyko, ir ne tik buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Masiulio atveju. Bet kuris išviešintuose bylos dokumentuose paminėtas asmuo – nesvarbu, politikas, verslininkas ar teisėsaugos atstovas – jau yra kaltas, nepriklausomai nuo teismo baigties. Ką kalbėti apie Liberalų sąjūdį. Net ir konservatoriams šioje byloje nebėra taip linksma, kaip buvo iš pradžių.

„MG Baltic“ koncernas antradienį paskelbė, kad kaltinimai jam yra nepagrįsti, o procesu bandoma pasinaudoti kovoje dėl politinės įtakos.

Būtų keista, jei būtų kitaip. Galima pasakyti ir stipriau. Buvusio liberalų lyderio Masiulio dėžutė su 106 000 eurų per kelis mėnesius neatpažįstamai pakeitė Lietuvos politinį žemėlapį. Turbūt nesuklysime teigdami, o įvairios apklausos ir politologų tyrimai tai patvirtina, kad jei ne šis kyšis, šiandien Seimo dauguma ir vyriausybė atrodytų kitaip.

O sprendžiant iš nutekintuose bylos dokumentuose minimų pavardžių liberalams ir apskritai dešiniesiems gali būti labai nelengva susigrąžinti šiame žemėlapyje iki Masiulio dėžutės turėtas pozicijas.

Valdantieji būtų paskutiniai liurbiai, jei nepasinaudotų galimybe pridengti šiuo teismu ir nešvarias rusiškas trąšas, ir išsikerojusią žemgrobystę, ir klumpakojį ant Konstitucijos, ir visą melais aplipintą savo nešlovingą valdymą. Šimtmečio politinės korupcijos teismo procesas tam neabejotinai tinka geriausiai.


Šiame straipsnyje: MG BalticbylaRimvydas Valatka

NAUJAUSI KOMENTARAI

vytas

vytas portretas
Manau,kad jeigu sodinti pagal šį straipsnį,(kyšio davimas,ėmimas),tai seime liktų gal trys nepasodinti,o kolkas realiai sėdėjo tik A.Butkevičius.O jeigu dar būtų išrastas toks rentgeno aparatas,kuris galėtų objektyviai nustatyti kyšininką,ir per jį perleisti visus valdininkus,tai tektų statyti dar dešimt naujų kalėjimų,taip kad Masiulis,tai lašas jūroje.

Valatka ne tik gali, bet ir rašo

Valatka ne tik gali, bet ir rašo portretas
visą tiesą ir tik tiesą apie iki ausų mėšle besikapanojančius Karbauskį, Skvernelį & Company

na stai Valatka .....

na  stai  Valatka ..... portretas
kada nori gali ir tiesa parasyt, apie lyberastus ir konservus...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    6
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
Daugiau straipsnių