Dabartinės užtvankos neatlaikytų ankstesnių potvynių

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Inžinerijos fakulteto Vandens inžinerijos katedros profesorius dr. Petras Punys atkreipia dėmesį į tai, kad, kaip ir visus statinius, užtvankas būtina prižiūrėti, nes gali būti ir blogiau nei Panevėžio „Ekrano“ marių šliuzo gedimas.

Galėjo baigtis blogiau

Panevėžio „Ekrano“ marių užtvankos šliuzo gedimas sulaukė nemažai visuomenės dėmesio, bet  profesorius dr. P.Punys šio įvykio nesureikšmina. „Manau, čia jokios tragedijos neįvyko, galėjo būti ir blogiau. Išbėgęs iš tvenkinio vanduo Nevėžyje žemiau užtvankos Panevėžyje pakilo apie porą metrų ir nepadarė žymesnės žalos. Tvenkinyje vanduo staiga nukrito apie 1,5 m, tačiau neturėjo labai pakenkti žmogaus ar gyvajai aplinkai“, – teigė prof. dr. P.Punys.

Mokslininkas pastebi, kad ši užtvanka palyginti geros būklės, atsitiko force majeure, nors jokio liūčių potvynio šioje upėje nebuvo.

„Užtvankos metalinis segmentinis uždoris, kuris iš pažiūros atrodė geros būklės, – nebuvo surūdijęs. Jis pavargo, neatlaikė elementaraus vandens spaudimo. Sulinkus vienai jo atramai jis persikreipė ir vanduo išsiliejo iš tvenkinio. Panevėžiečiai gana sėkmingai su šia nelaime susitvarkė, tekantį vandenį sustabdė remontiniais skydais“, – pastebėjo profesorius.

Nepalaiko siūlymų

Lietuvoje yra apie 100 užtvankų su privačiomis hidroelektrinėms, jų būklė tikrai gera, jos prižiūrimos, tačiau, nepaisant to, nelaimių taip pat atsitinka.

„Užtvankos – tai elementarūs statiniai, veikiami sunkiai valdomos vandens jėgos. Paprastai neprižiūrimos ir blogos būklės yra tikro šeimininko neturinčios užtvankos. Jos sensta – jų būklė su laiku blogėja. Reikia šalinti tik neprižiūrimas, keliančias realią grėsmę žmogaus ar gyvajai aplinkai užtvankas“, – teigė mokslininkas ir atkreipė dėmesį į tai, kad nereikėtų atsisakyti užtvankų su hidroelektrinėmis, gaminančiomis elektros energiją, net ir Panevėžio „Ekrano“ marių užtvankos. „Šios užtvankos tvenkinys – neatsiejama kraštovaizdžio puošmena, pasistatyti nuosavą namą prie tvenkinio akvatorijos – daugelio svajonė. Beje, užtvankos išlaikymas savivaldybei yra nepigus. Savo laiku nepavyko prie jos įrengti hidroelektrinės – miestui būtų nukritęs rūpestis“, – teigė prof. dr. P.Punys.

Upių ekologinė būklė

Dėl kitų užtvankų gedimų, jų išlaikymo išlaidų didėjimo, o tai dažnai gula ant savivaldybių pečių, kai kurių iš jų neigiamo poveikio upių ekologinei būklei sunerimus visuomenei, buvo siūlymų šalinti dalį užtvankų. Anot mokslininko, upių ekologinė būklė prastėja ne tik dėl užtvankų ir jų tvenkinių, bet ir dėl labiau išsklaidytos, nevaldomos taršos.

„Pažiūrėkime, kas dedasi atskirais laikotarpiais Kuršių mariose, kuriose nėra jokios užtvankos. Į jas sukeliauja visi taršalai, vandens kokybė prasta, blogas kvapas, dumbliai, dažnai krinta žuvys. Jei ne šalies tvenkiniai, kurie savo dubenyje akumuliuoja teršalus, marių ir Baltijos jūros kokybė būtų dar blogesnė“ – pastebėjo profesorius. Jo teigimu, upių ekologinei kokybei pagerinti būtina prie užtvankų įrengti žuvitakius.

Pasak profesoriaus, Lietuvos užtvankos palyginti neaukštos, jos nekelia didelio pavojaus net ir gedimo atveju.

„Gyvename lygumų krašte, užtvankų tvenkiniai – ne kalnų rezervuarai, nedideli, o gyvenvietės ar namai daugeliu atvejų pastatyti saugiu atstumu nuo galimų natūralių ar technogeninių potvynių, galimų griuvus užtvankai, nes valstybė reguliuoja plėtrą upių slėniuose“, – sakė prof. P.Punys.

„Dauguma šalies tvenkinių jau yra peržengę 50 metų ir jų avarijos iki šiol nekėlė didelių rūpesčių, nė vieno žmogaus gyvybė nebuvo paaukota. Ačiū Dievui, Lietuvoje labai sumažėjo potvynių aukščiai, palyginti su pavasariniais potvyniais, buvusiais prieš pusšimtį metų ir seniau. Tuo laikotarpio potvyniai daugelį dabartinių užtvankų dėl jų nepriežiūros tikrai išgriautų“, – atkreipia dėmesį profesorius.

Užtvankos – tai elementarūs statiniai, veikiami sunkiai valdomos vandens jėgos.

Kaune – ramu

Paklaustas apie Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinės (KHE) būklę, prof. dr. P.Punys sakė, kad statinys prižiūrimas ir jo būklė neturėtų kelti nerimo.

„Manau, kad KHE valdo geri specialistai – tarp jų yra ir mūsų VDU ŽŪA absolventų. Hidroelektrinės potvynių vandens pertekliaus pralaidų uždorių konstrukcija tokia pati kaip ir Panevėžio „Ekrano“ marių tvenkinio. Panaši nelaimė atsitiko prieš penkerius metus Mūšos upės Dvariukų HE užtvankoje su tos pačios konstrukcijos uždoriais. Kauno HE specialistams šie nemalonūs atvejai yra priminimas dar kartą patikrinti Kauno HE segmentinių metalinių konstrukcijų „nuovargį“, kuris plika akimi nematomas. Galimi padariniai Kaunui būtų žymiai grėsmingesni nei Panevėžiui. VDU ŽŪA vandens tyrimų specialistai galimus šios HE užtvankos griuvimo užliejimų scenarijus yra sumodeliavę. Jei atsitiktų nelaimė, ją sėkmingai būtų galima suvaldyti“, – pastebėjo prof. dr. P.Punys.

„Mirtininkių“ sąrašas

Aplinkos ministerijos užsakymu VDU ŽŪA vandens tyrimus atliekantys mokslininkai su partneriais įgyvendina „Užtvankų įvertinimo ekologiniu ir socioekonominiu požiūriu“ studiją. Šiuo metu detaliai vertinama apie 200 užtvankų, kurios yra svarbiose migruojančioms žuvims upėse.

„Vertinama užtvankų būklė, tvenkinių nauda: elektros gamyba, rekreacinė, nekilnojamojo turto vertė, tvenkinio nuomos, parduotų žvejybos leidimų pajamos, tvenkinio ekologinė vertė, ichtiologinė nauda. Užtvankos reitinguojamos nuo geriausios iki blogiausios visais galimais pjūviais. Numatomi užtvankų demontavimo scenarijai, modeliuojami paradimai ir būsima išlaisvintos upės nauda. Rengiami penkiolikos užtvankų demontavimo projektiniai pasiūlymai. „Mirtininkių“ sąraše yra ir garsių užtvankų, šių metų spalį turėtų būti galutiniai rezultatai“, – pasakojo prof. dr. P.Punys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VDU ZUA absolventas

VDU ZUA absolventas portretas
Griausim uztvankas? Visus ju dugne sukauptus tersalus, is lauku sunesta juodzemi nuleisim i marias ir Baltija??? Ir tai bus nauda?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    10
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    2
Daugiau straipsnių