Ar jaunimo emigraciją sustabdys „Tautiška giesmė“ repo ritmu?

Valstybinis Lietuvos himnas mums linki būti vieningiems ("vienybė težydi"), tačiau tokie anaiptol nesame. Individualizmas, egoizmas ir materializmas, matyt neblogai įskiepytas sovietmečiu, dabar suvešėjo ir išsikerojo.

Akivaizdūs skirtumai

Iš vienos pusės, kaip ir nieko baisaus, vakarietiškos liberaliosios pasaulėžiūros pagrindas – individualizmas. O mes juk ir trokštame būti kuo vakarietiškesni. Tačiau yra taip, kad nuo seno labai vakarietiški, individualistai švedai ir norvegai staiga tampa labai bendruomeniški, kai reikia mokėti mokesčius. Ir kad ir kaip mums būtų keista, juos visi vieningai ir sąžiningai moka. Matyt todėl ir turi aukšto lygio medicininį aptarnavimą ir kokybišką švietimą.

Mes, lietuviai, vieningai stengiamės išsisukti nuo mokesčių, rasdami daugybę atseit objektyvių priežasčių savo pasiteisinimui, kodėl jų reikėtų stengtis mokėti mažiau ar dar geriau visai nemokėti (per dideli mokesčiai, per maži atlyginimai, blogos sąlygos verslui, valdžia vagia ir t.t., ir pan.), todėl, mano manymu, mes ir turime korupcija apraizgytą sveikatos apsaugos sistemą su "nemokamu" gydymu ir abejotinos kokybės švietimą.

Vienijanti idėja

Taip, vakarietiškos vertybės grįstos individualizmu, tačiau, didžiajam kaimynui žvanginant ginklais iš Rytų, terorizmui tiksint kaip uždelsto veikimo bombai, reikia pagalvoti ir apie tautą vienijančią idėją.

Šiaip jau, mano nuomone, auga puiki jaunoji karta, turinti laisvą dvasią, nebijanti išreikšti savo požiūrio ir įsitikinimų. Vaikai vis dažniau užleidžia vietą vyresnio amžiaus žmonėms troleibuse, jaunimas apskritai mandagesnis, šiltesnis nei sovietmečio morališkai sužalota karta. Viskas būtų gal ir neblogai, tačiau idėjos, galinčios suvienyti tautą, kol kas neturime.

Neturime todėl, kad nežinome, kokių tikslų siekti? Kažkada žinojome, kad norime laisvės ir nepriklausomybės. Susikibome vieningai rankomis Baltijos kelyje ir šį tikslą pasiekėme. Svajojome įstoti į NATO.

Kažką pasiekti

Puolėme į ES glėbį – mus priėmė išskėstomis rankomis ir dar šūsnį pinigų davė, milijardus paramos iš fondų. Sugebėjome juos panaudoti geriems tikslams, šia prasme pasirodėme šaunuoliais. Aišku, galėjome būti dar šaunesni, jei šias lėšas būtume investavę į inovatyvių technologijų plėtrą, o ne masiškai dėję naujas miestų ir miestelių šaligatvių trinkeles. Puiku, Telšių senamiesčio šaligatviai man dabar gražesni negu Paryžiaus, bet ką veikti toliau, ko siekti? Aišku, galime burnoti prieš Maskvą ir grūmoti kumščiais Kremliui, kaip dabar madinga. Priešo akivaizdoje susivienyti nesunku, nes suvoki, kad kitaip žūsi.

Tačiau, vienydamiesi negatyviu pagrindu, tikros vienybės nepasieksime. Dar atsižvelkime į tokį praktinį aspektą, kad rusų yra 150 mln., o mūsų jau nėra net 3 mln. Štai čia, mano nuomone, ir matyti naujas galimas vienybės tikslas: suremti pečius, kad tauta ne kažko pasiektų, didesnio BVP ar naujesnių automobilių, bet apskritai išliktų.

Ne tik maži atlyginimai

Politikai jau kuris laikas artikuliuoja tikslą sustabdyti jaunimo emigraciją, bet kaip tai padaryti – nežino. Emigraciją skatina ne tik maži atlyginimai ir didelės kainos Lietuvoje – nyksta pati tautinė tapatybė. Kaune dar galima matyti vieną kitą lietuvišką kavinės pavadinimą, Vilniuje – jau beveik ne.

Sovietai išėjo, įpročiai liko. Ir tai galima pastebėti ne tik versle, tačiau ir valstybinėse ar savivaldos institucijose.

Tiesa sakant, bala nematė tų kavinių, jos visų pirma skirtos turistams. Bet pažiūrėkime per komercines TV beveik kiekvieną dieną rodomus muzikinius projektus. Dominuoja tikrai ne lietuviškos dainos.

Aš ne už tai, kad visos muzikinės laidos būtų kaip "Duokim garo!" – ji skirta vyresniajai kartai ir tokia tegul lieka. Tautinei kultūrai reikia rasti modernią, jaunimui patrauklią formą.

Kažkada liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė padainavo liaudišką dainą drauge su ŽAS ir jaunimui labai patiko. Gal pabandyti "Tautišką giesmę" užtraukti repo ritmu? Ne valstybinių ceremonijų metu, aišku.

Pabandyti galime, tačiau akivaizdu, kad vien moderniai skambančiomis tautiškomis dainomis nei tautinės dvasios, nei mūsų vienybės likučių neišsaugosime. Reikia naujai įvertinti žmonių tarpusavio socialinius santykius.

Žiūri kaip į vergą

Kai lietuvis darbdavys milijonierius liausis į samdomą darbuotoją žiūrėti kaip į vergą, o pradės vertinti kaip partnerį, galėsime auginti viltį, kad emigracija liausis.

Turiu pažįstamą jauną inžinierių, dirbantį Airijoje. Jis atsisakė grįžti į Lietuvą, nors čia jam siūlė vos ne didesnį atlyginimą, sakydamas: "Darbdavys airis kas rytą manęs šypsodamasis paklausia: kaip sekasi? Gal tai tik mandagi frazė, bet iš lietuvio viršininko esu sulaukęs tik burbtelėjimo "labas". Sovietmečiu buvo labai gajus anekdotinis posakis, labai tiksliai apibūdinantis tuomečio darbo santykius: "Tu viršininkas – aš kvailys, aš viršininkas – tu kvailys". Sovietai išėjo, įpročiai liko. Ir tai galima pastebėti ne tik versle, tačiau ir valstybinėse ar savivaldos institucijose.

Mano nuomone, čia ir yra esmė: lietuviškai bendravimo formai turėtume suteikti vakarietišką žmogiškųjų santykių turinį. Ir tada patys nesvajosime greičiau iš čia išvažiuoti, sulauksime grįžtančio jaunimo, kuris mums, dabartiniams keturiasdešimtmečiams ir penkiasdešimtmečiams uždirbs pensijas. Jaunąją tautos kartą suvienys pagarba jiems, o vyresniąją – ori senatvė, kurią laiduos jaunimo uždirbtos padorios pensijos.

Štai tokio naujo tikslo ir siūlau visiems kartu siekti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pažųstamas

pažųstamas portretas
Ką šitas sukčius rašinėja,gėda Labanauskai!Pats būdamas nešvarus rašinėja,niekaip neprsimuša iki valdžios tada tai būtų reikalų.žinom šitą ''gerietį''iš arčiau,reikia geriau per kelis metrus aplenkti tokį...

O Viešpatie

O Viešpatie portretas
Amžinas kapitonas negali nekalbėti, tai yra nesireklamuoti-ARTĖJA RINKIMAI.Avijatorius,taksistas,mariakas,o dabar žemės ūkio specialistas,Kaip sakoma,devyni amatai,dešimtas badas.Taip susirūpinęs rašo,kad net viltis atsirado,kad pasiūlis,kaip sugrąžint į biudžetą pinigus už niekam nereikalingas jo sukurtas Kauno krovininę ir kitas prieplaukas

Tos problemos sprendimas seniai aišku.

Tos problemos sprendimas seniai aišku. portretas
Tik vis dar ieškoma siknoj smegenu ir apsimetama šanga:D./Cirkas./Vardinu:1.Algos atitinkančios ES algas;2.Socialinės(solidžios) garantijos;3.Normali, ginanti Lietuvos pilietį teisėtvarka ir teisėsauga.VISKAS.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    1
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
  • Kultūra keičia kryptį
    Kultūra keičia kryptį

    Norom nenorom nauja istorijos tėkmė brėžia naujas, tik tam metui būdingas kultūros kryptis. Taip randasi nauji terminai, nauji herojai, naujos vertybės. ...

Daugiau straipsnių