Kalėdoms: kalakutas nurungia tradicinę žąsį
Artėja Kalėdos. Metas apsidairyti, koks šventinis kepsnys Kalėdų rytą pakvips namuose ir sustiprins šeimos šventės jausmą po ramiai ir dvasingai praleisto advento. Tai gali būti keptas kalakutas, bebaigiąs nurungti tradicinę lietuvišką žąsį.
Mėsos prekyvietėse mielai perkama lietuviška kalakutiena, kurią specialistai pripažįsta ne tik kaip šventėms labiausiai tinkamą mėsą, bet kaip sveikiausią mums, lietuviams, linkusiems prastai maitintis ir dėl to sirgti.
Atsitiktinė žinia
Kretingos rajono Kalniškių kalakutų ūkyje aukštai galvas kelia tūkstančiai baltų papūstsparnių. Tai stambūs angliškos kilmės mėsiniai kalakutai. Jų protėvynė – Amerika. Užauga sunkūs - iki 30 kilogramų.
„Kai pirmą kartą perskaičiau žinutę apie tokius kalakutus, pagalvojau sau, ar aš kvailas, ar iš tiesų yra tokių paukščių? Pradėjau ieškoti daugiau informacijos ir įsitikinau, jog tai tiesa. Bet tada dar negalvojau, kad patys imsimės tokio verslo“,- prisimena ūkio šeimininkas Vladas Baltuonis.
Atveža į vietą
Ūkiui artėjančios Kalėdos – darbymetis. Populiariausi yra 6 – 7 kilogramų kalakutai. Juos užsako įvairios bendrovės, firmos, įstaigos ir dovanoja savo darbuotojams, kad šeimos puikiai atšvęstų Kalėdas.
Šviežutėliai gražiai įpakuoti kalakutai į įmones „atvažiuoja patys“, vargintis nereikia. Tinka kepti namų sąlygomis. Ūkio darbuotojai aprūpina ir informacija apie kalakutienos naudą, ir patiekalų receptais.
Grafų išmonė
Kalakutai žino, ko pučiasi. Jie kilmingi, jie labai sveiki, jie – grafų ir bajorų maistas. Beje, vieni pirmųjų kalakutus Žemaitijoje ir Europoje XVIII amžiaus viduryje pradėjo auginti grafai Tiškevičiai Kretingoje. Suplanavus vaišes, Tiškevičių kalakutai būdavo maitinami riešutais ir girdomi vynu, kad mėsa įgautų delikatesinį skonį. Ir tai išgarsino šių grafų puotas bei kalakutus tarp Europos ir Rusijos didikų. Po daugelio metų vėl Kretingos kalakutai – lyderiai Lietuvoje
Keistas bagažas
„Prieš dešimtį metų lėktuvu iš Anglijos mums atsiuntė pirmus 500 kiaušinių. Net oro uosto darbuotojus stebino toks krovinys – kiaušiniai! Iš jų išsirito tik pusė kalakučiukų. Ir dabar kiaušinius importuojame, išsirita 80 procentų“,- sakė šeimininkas.
Vos apsiplunksnavę jaunikliai auga sveiki, drąsūs, optimistiškai nusiteikę – puola pulku pasitikti pasirodžiusią darbuotoją. Kol maži, lesinami specialiais lesalais, o praaugusieji gauna ūkyje užaugintus pašarus, šeimininkai čia pat turi nemažai žemės.
Moderni ferma
Kalakutų ūkis kompiuterizuotas. Jaunikliams lesalus paduoda, mikroklimatą palaiko kompiuterinė įranga.
Didžiausieji paukščiai dar aptarnaujami ir įprastu būdu. Kai ateina “paskutinioji“ - metas į skerdyklą, kalakutai pirma apsvaiginami, tik tada atiduoda galvą. Nespėja nieko suprasti, nepatiria jokio streso.
Skerdykla atitinka griežtus ES reikalavimus, produkcija gali būti eksportuojama į bet kurią ES šalį. Yra griežta nuolatinė veterinarinė priežiūra.
„Paukščių gripas grėsmės nekelia, nes mūsų kalakutai auga uždarose patalpose, kontaktas su lauko paukščiais neįmanomas. Grėsmė tik ten, kur paukščius augina lauke“,- sakė Vilija Baltuonienė.
Mitybos specialistai užtikrina, kad kalakutiena – mėsa, kuri tinka ne tik išrankiausiųjų vaišėms, bet ir sveikos mitybos šalininkams.
Naujausi komentarai