I.Degutienė: keisti Konstituciją turės jau kitas parlamentas

Keisti Konstituciją dėl sankcijų per apkaltą pašalintiems asmenims turės jau naujos kadencijos parlamentas, dabar ketinama sudaryti darbo grupę, kuri tik parengtų Konstitucijos pataisas, sako Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Nėra galimybių, kad šios kadencijos Seimas galėtų priimti Konstitucijos pataisą. Čia jau kitos kadencijos Seimo darbas. Bandysime sutelkti teisininkus, kad susirinkęs naujos kadencijos Seimas galėtų registruoti Konstitucijos pataisą“, - trečiadienį žurnalistams Seime sakė I.Degutienė.

Ji komentavo trečiadienį paskelbtą Konstitucinio Teismo nutarimą, kad Seimo rinkimų įstatymas, atvėręs kelią per apkaltą iš prezidento posto pašalintam Rolandui Paksui dalyvauti parlamento rinkimuose, prieštarauja Konstitucijai.

Paklausta, kodėl Seimas drauge su rinkimų įstatymo pataisomis nesvarstė galimybės keisti ir Konstitucijos, I.Degutienė tvirtino, kad buvo pasirinktas toks variantas ir pritarta tai teisininkų nuomonei, kad keisti Konstitucijos nereikia.

Tuo metu KT trečiadienį paskelbė, jog po Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo dėl R.Pakso galimybės kandidatuoti į Seimą reikėjo keisti Konstituciją, o ne vien Seimo rinkimų įstatymą.

Teismo nuomone, įstatymu mėginęs įveikti Konstitucinio Teismo nutarimo galią Seimas viršijo savo įgaliojimus.Teismas vertino pavasarį priimtą Seimo rinkimų įstatymo pataisą, pagal kurią per apkaltą pašalinti asmenys į parlamentą kandidatuoti negali ketverius metus po apkaltos. Iki tol po priesaikos sulaužymo kandidatuoti į Seimą buvo draudžiama iki gyvos galvos.

Pastarasis draudimas rėmėsi anksčiau priimtu Konstitucinio Teismo nutarimu. 2004 metais teismas buvo pareiškęs, kad asmuo, sulaužęs konstitucinę priesaiką, daugiau niekada negali eiti pareigų, kurių pradžia siejama su priesaikos davimu.Konstitucinis Teismas nutarime konstatavo, kad 2004 metais suformuluota teisinė pozicija turi precedento reikšmę ir jį saisto, sakoma teismo pranešime spaudai.

Anot Konstitucinio Teismo, Strasbūro teismo sprendimas, jog draudimas kandidatuoti iki gyvos galvos yra neproporcingas, reiškia, kad Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatos yra nesuderinamas su Lietuvos Konstitucijos nuostatomis, taigi reikalingos Konstitucijos pataisos.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos teisinė sistema grindžiama Konstitucijos viršenybės principu, vienintelis būdas pašalinti šį nesuderinamumą – priimti atitinkamą (-as) Konstitucijos pataisą (-as)“, - rašoma Konstitucinio Teismo pranešime spaudai.

Konstitucinio Teismo nuomone, priimdamas rinkimų įstatymo pataisas „įstatymų leidėjas mėgino įveikti Konstitucinio Teismo 2004 m. gegužės 25 d. nutarimo galią ir pažeidė draudimą vėliau priimtais įstatymais ir kitais teisės aktais vėl nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuris nesiderina su Konstitucinio Teismo nutarime išdėstyta Konstitucijos nuostatų samprata“.

Konstitucinio Teismo nuomone, parlamentarai taip „viršijo Konstitucijoje nustatytus savo įgaliojimus, taip pat pažeidė konstitucinius valdžių padalijimo, teisinės valstybės principus“.

R.Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandį. Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

felia

felia portretas
idomu kam palanki bus naujoji konstitucija rinkejam ar seimo nariam,manau kad tik seimo nariams
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių