Vilniuje viešintis Ukrainos Rados lyderis tikisi atvirų NATO durų, o ne orlaidės

Vilniuje viešintis Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančiukas sako, kad Kyjivas yra pasiruošęs tapti NATO dalimi, tačiau pabrėžia, jog pareiškimai apie atviras Aljanso duris turi būti ne vien deklaracijos.

„Žinote, aš visuomet buvau sąžiningumo ir atvirumo politikoje šalininkas. Ir galbūt tai – savybė, kurią Ukraina visada demonstruoja ir tikisi tokio paties atvirumo iš kitų – ir šalių, ir aljansų, ir tarptautinių organizacijų. Todėl, kai yra pareiškimas, kad durys atviros, Ukraina sako: Mes pasirengę pro šias duris įeiti“, – interviu BNS trečiadienį sakė Ukrainos parlamento vadovas.

„Mes pasirengę laikytis NATO kaip aljanso standartų, reikalavimų, bet mes norime, kad šios durys būtų tikrai atviros, o ne virstų orlaide“, – pridūrė ji.

Taip R. Stefančiukas komentavo praėjusią savaitę NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo išsakytą patikinimą, jog Ukrainai „NATO durys yra atviros“ ir Rusijos invazijai besipriešinanti šalis vieną dieną taps bloko nare.

Po vasarį prasidėjusios invazijos Kyjivas pareiškė esantis vertas tapti Europos Sąjungos (ES) ir NATO nare, nes mūšio lauke gina vakarietiškas vertybes.

Reaguojant į Ukrainos prašymą, birželį ES jai suteikė kandidatės statusą, taip pradedant daug metų, o galbūt ir dešimtmečius truksiantį kelią link prisijungimo prie Bendrijos, pareikalausiančio esminių šalies valdymo reformų ir sunkių derybų.

Rugsėjį Kyjivas pateikė ir prašymą stoti į NATO pagreitinta tvarka, tačiau galimybės tam įvykti greitai kol kas atrodo miglotos, ypač, kol Ukrainoje vyksta karas.

Kyjivas tikisi, kad proveržį pavyks pasiekti per Aljanso viršūnių susitikimą kitąmet Vilniuje.


Šiame straipsnyje: Ruslanas Stefančiukaskaras Ukrainojeukrainos radaNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių