V. Sinkevičius: lyčių lygybės vaizdas Lietuvoje nėra prastas

Kandidatas į Europos Komisijos (EK) narius ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius sako, kad lyčių lygybės situacija Lietuvoje nėra prasta, o klausimų iš EK pirmininkės Ursulos von der Leyen dėl to, kad Lietuvos kandidatas yra vyras, nesulaukė.

„Klausimų (dėl lyčių lygybės – ELTA) pačiai pirmininkei tikrai nekilo, man jų taip pat nebuvo. Pirmininkė buvo išreiškusi ambiciją turėti lyčių lygybės pagrindu suformuotą kabinetą. Kiek seku tuos įvykius, manau, kad ji sėkmingai tą padarys, jau dabar suskaičiuoju apie 12 moterų“, – susitikime su liberalais Seime sakė V. Sinkevičius.

Anot ministro, nepaisant atlyginimų skirtumo, lyčių lygybės vaizdas Lietuvoje nėra prastas.

„Labai smarkiai susifokusuojame į Vyriausybę ir nepasižiūrime į bendrą vaizdą Lietuvoje. ES sudaro socialinį indeksą, kuriame Lietuva moterų įveiklinimo klausimu atrodo labai gerai. Atrodo viena iš lyderiaujančių ES. Didžiausias iššūkis – pajamų skirtumas. Čia, be jokios abejonės, moterys gauna ženkliai mažesnes pajamas nei vyrai, bet tas vaizdas Lietuvoje nėra prastas“, – sakė ministras.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, 2018 m. moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis Lietuvos ūkyje, neįskaitant žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės įmonių, sudarė 13 proc. ir, palyginti su 2017 m., sumažėjo 1,2 procentinio punkto.

Nevyriausybinės organizacijos "Equal Measures 2030" ataskaita, pristatyta Kanadoje, parodė, kad nė viena Jungtinių Tautų narė iki 2030 metų nepasieks lyčių lygybės.

Lyčių lygybė yra vienas iš 17 darnaus vystymosi tikslų, kuriems 2015-aisiais pritarė visos JT šalys ir kurie iki 2030 metų turi būti įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių