V. P. Andriukaitis: perrašinėja istoriją Putinas, Lietuvoje tą daro Landsbergis

– Kaip manote, ar jis susitvarkys su ministro darbu?

– Jei aš būčiau premjeras, bandyčiau derinti pozicijas žmonių, kuriose būtų daugelis veiksmų: ir visuomeninės patirties, ir žmogiškų savybių, ir skaidrumo, ir altruizmo, sąžiningumo, profesinės kompetencijos ir išmanymo teisinių, procedūrinių dalykų bei supratimo, ką reiškia teisės viršenybė. Jei žmonės supranta, kad virš jų tik mėlynas dangus, tai tada krachas teisinei valstybei. (...)

Konstitucijoje parašyta, kad Lietuvoje nėra valstybinės religijos. Užeikit į Šalčininkų savivaldybę ir ten yra dedikavimas Jėzui Kristui. Aš noriu paklausti, kas tai yra Konstitucine prasme? Noriu paklausti Narkevičiaus ir Ritos Tamašunienės, kas tai yra? Jie prisiekė ant Lietuvos Respublikos Konstitucijos, tai jie yra valstybės ministrai. Tai mano klausimas, kaip jie vertins Šalčininkų ir Vilniaus rajono savivaldybių dedikavimą Jėzui Kristui ar Šv. Marijai. Lietuvoje nėra valstybinės religijos. Kaip vertins religiją mokyklose? Lietuvoje gali būti dėstoma tikyba, bet Lietuvoje valstybinės mokyklos yra pasaulietinės. Jei nėra valstybinės religijos, kodėl dominuoja viena religija? Čia klausimas visiems, kiek galima veidmainiauti prisiekiant Konstitucijai ir darant nežinia ką.

– Kalbą sukant prie tarptautinės politikos, į eurokomisarus buvote deleguotas iš Ministrų kabineto. Dalia Grybauskaitė, Algirdas Šemeta taip pat. Ar darbo ministru patirtis geriausiai paruošia darbui EK?

– Taip, iš tiesų būtinai reikia turėti Vyriausybės darbo patirtį. Būtinai taip pat reikia turėti Europos Parlamento komiteto patirtį. Man juokingai skamba ir prezidento Gitano Nausėdos ir premjero Sauliaus Skvernelio ir kitų kalbos, kad Lietuvai svarbu gauti svarbų portfelį. Ką tai reiškia? EK atstovauja ne šalis nares, o bendrijų metodą. EK užduotis yra kiekviename sprendime rasti tokį bendrą vardiklį, kuris vienodai galiotų visoms valstybėms. Jei aš priimu sprendimą, tai jis vienodai galioja. Įsivaizduojate, kiek reikia suvokti, kad rastum bendrą sprendimą, žinant, kad visos šalys skirtingos?

Man juokingai skamba ir prezidento Gitano Nausėdos ir premjero Sauliaus Skvernelio ir kitų kalbos, kad Lietuvai svarbu gauti svarbų portfelį.

Jeigu tu, būdamas eurokomisaru, atstovausi tik vieną šalį, tą pačią minutę būsi išskraidintas iš darbo, nes pirmas dalykas, ko tavęs (kandidato į eurokomisarus – ELTA) paklaus, tai bus toks: kaip jūs galite garantuoti mums, kad jūsų ankstesnė veikla niekaip jūsų nesaistys jūsų sprendimuose? Man toks klausimas buvo, toks pirmas klausimas bus ir V. Sinkevičiui. Taip pat antras klausimas bus, kaip įtakosite, kad negausite nurodymų iš savo šalies Vyriausybės ir užtikrinsite savo sprendimų neutralumą? Tai kaip čia dabar su tais portfeliais? – Tai yra visiškai niekų plepėjimas mažai besidomintiems žmonėms. (...) Jeigu yra Lietuvoje problemos, o jų buvo daug, tada aš (eurokomisaras – ELTA) galiu susipažinti, gauti raštus, galiu kalbėtis su tos srities komisaru, galiu išsiaiškinti, galiu patarti, tarpininkauti ir galiu pasakyti, ką reikia padaryti, kad Lietuva neturėtų problemų. Va čia yra Europos komisaro visiškai legali veikla ir aš tą dariau. Visa tai yra skaidru, permatoma, aišku ir registruojama.

– Nekyla abejonių, jog darbas EK yra reikalaujantis didelės atsakomybės visos bendruomenės atžvilgiu. Kaip manote, ar Lietuvos siūlomas kandidatas į eurokomisarus – V. Sinkevičius turi tokių savybių, kuriomis turėtų pasižymėti geras eurokomisaras?

– Negalima jam apkirpti sparnų. Čia ne jo sprendimas, čia visų sprendimas. Apie tai galvoja G. Nausėda, S. Skvernelis... Dabar Seimas turi išspręsti atsakymą, ar Virginijus yra tinkamas. Yra kam spręsti. Visuomenėje gali būti įvairių balsų ir vertinimų, bet yra paskirtos institucijos, žmonės, kurie neša už tai atsakomybę. Dabar tai jau jų rankose ir tai pačio Virginijaus apsisprendimas – ar jis tikrai paveš, nes jis bus pirmasis EK tokio amžiaus. (...) Tačiau reikia pasakyti, kad EK darbe labai daug vaidina politinė patirtis, gyvenimiška išmintis, įžvalgumas, diplomatija, momentais net reikia emocijų, atitinkamai sureaguoti.

– Ką būtumėte norėjęs išgirsti pats, prieš pradedant dirbti EK? Ką perdavėte V. Sinkevičiui?

– Aš jau tam pačiam V. Sinkevičiui patariau sėsti ir labai daug skaityti. Kruopščiai perskaityti Lisabonos sutartį bei visus straipsnius, nes jis nežino portfelių. Kai paskirs jo atsakomybės sritį, būtinai konsultuotis su tos srities generaliniais direktoratais, (...) paprašyti, kad jie jį treniruotų, nes jį egzaminuos profiliniai komitetai, ten daug institucinės atminties. Taip pat reikia gerai išstudijuoti EK pirmininkės Ursulos von der Leyen gaires, jis jas turi žinoti mintinai, nes jis bus lojalus jai. Visi komisarai iki vieno yra asmeniškai lojalūs EK pirmininkei. Reikia išstudijuoti ir Europos Parlamento nuotaikas, nes jam bus nelengva. Jis kaip ir žaliųjų atstovas, tai bus išstudijuoti visi jo balsavimai, kurie EP yra labai jautrūs. Žinoma, taip pat reikia nesijausti, kad jis viską žino.

– Kandidatavote į Lietuvos prezidentus, neslepiate ambicijų aktyviai dalyvauti šalies vidaus politikoje. Kokia forma dalyvausite Lietuvos politiniame gyvenime?

– Manau, kad aš atstatysiu savo narystę partijoje nuo lapkričio ir nebūsiu tokiu šalutiniu stebėtoju. Turiu tikslus vykdyti programą „Lietuva gali“, kurią pristačiau bičiuliams. Ta programa, kuri yra tas kelias progresyvią Lietuvos dalį paskatinti rašyti bendrą programą, pasiekti bendrų tikslų, išdiskutuoti reikalavimus, atitinkančius Konstituciją ir suburti pažangią, progresyvią Lietuvą. (...) Kviečiu atsisukti į pažangą tarp Europos Sąjungos valstybių. Nors jau penkioliką metų esame ES, bet visą laiką esame antri, treti nuo galo. Nors mes čia giriamės, kokie mes čia pionieriai, tačiau nemeluokime patys sau – pagal daugelį parametrų esame labai nedaug aplenkę Rumuniją ir Bulgariją. Reikia žymiai kitokių sprendimų, reikia Lietuvą išvaduoti iš politinių aklaviečių.

– Dėkoju už pokalbį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na ir nupliurpe Andriukaitis ;ka ??dar ne pensijoje? ...AS,As ir pliurpalai ..

Anonimas

Anonimas portretas
o tulpes vis "bujoje" ..bet nekvepia o dvokia.

mija

mija portretas
kuo skiriasi komunistas nuo soceldemokrato, abu nesa raudona leliava
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių