V. Landsbergis: kol kas ES tik mindžikuoja ir lieja ašaras

– Pone Donski, kaip teroro aktai keičia Europą? Kokios jūsų įžvalgos?

– L. Donskis: Europa yra pasimetusi. Yra keletas labai rimtų dalykų. Visų pirma, neaišku, kas dabar turi atsakyti. Ar turi atsakyti Europos Sąjunga ir NATO, ar Belgijos Karalystė, ar policija, kuri turi naikinti nusikaltėlius ir mažiau filosofuoti?

Mano nuomone, Europa susidūrė su tuo, kas seniai tapo kasdienybe ir gyvenimo proza Vidurio Rytuose. Izraeliui tai nebūtų problema, nes ši šalis tokiu režimu gyvena nuo 1949 metų. Izraeliečiai būtų supratę, kad tokias jėgas reikia naikinti. O Europai tai yra dramatiška ir tragiška naujiena – koordinuotos ir aiškios reakcijos iš tikrųjų nėra.

Viena aišku: Belgiją ir Europos Sąjungą užpuolė ne nacionalinė valstybė, ne civilizuotos jėgos, o nusikalstamos struktūros, kurios yra aiškios ir žinomos. Neabejoju, kad norint ir sutelkus pajėgas, tas struktūras galima sunaikinti. Pirmiausia reikia aiškiai identifikuoti, apie ką kalbame. Jei tai yra IS, ją be skrupulų ir sentimentų sunaikintų Turkija. Reikia tik NATO ir Turkijos koordinuotų veiksmų. Matome, kad Turkija tampa centrine valstybe šioje situacijoje.

Iš esmės pritariu profesoriaus V. Landsbergio mintims, tačiau matau keletą klaustukų. Jei NATO dabar pradės klimpti į komplikuotą karą, tai nebus labai gerai. Mano manymu, nusikalstamas struktūras reikėtų labai aiškiai ir koordinuotai medžioti visomis įmanomomis priemonėmis, bet nepradėti globalinio karo sausumoje, nes tai būtų dovana Rusijai.

Pastaroji tokiu atveju turėtų labai aiškų atsakymą; „Ar mes jums nesakėme? Ar nesakėme, kad mes viso labo turime problemų, o blogis yra ten? Tai susivienykime, bus naujoji antihitlerinė koalicija“. Būtent apie tai Vladimiras Putinas kalbėjo Jungtinėse Tautose. Todėl reikėtų labai gerai pagalvoti, ką daryti dar nepradėjus su šėtonu obuoliauti kitoje plotmėje. Nusikalstamos struktūros yra eliminuojamos, kai sustabdomi jų pinigų srautai, perimama visa bankų kontrolė.

Vakarų valstybės tikrai tai gali padaryti, reikia tik valios. Galima techniškai ir ekonomiškai paralyžiuoti šias organizacijas ir jas sunaikinti. Kita vertus, būkime atviri, Šaltojo karo metais nusikaltėlių organizacijos buvo iš dalies naudingos didžiosioms valstybėms, ypač Sovietų Sąjungai. Jos buvo ir maitinamos, ir remiamos netgi slaptųjų tarnybų.

Tačiau kai jos išslydo iš kontrolės ir šiandien tapo bepročių organizacijomis, kelia daugybę problemų. Todėl nereikėtų jų vadinti „valstybėmis“. Tai nusikaltėlių struktūros, kurios turi būti likviduojamos nebūtinai pasitelkus kariuomenę sausumoje, o specialiąsias pajėgas, kurios išardytų jų tinklus ir sunaikintų vadus.

– Kaip teroro išpuoliai tiek „Charlie Hebdo“ redakcijoje, tiek Paryžiuje, tiek Briuselyje keičia Europos vertybes – toleranciją, skirtingų religijų sutarimą ir panašiai?

– L. Donskis: Vyksta labai pavojingas sąvokų sukeitimas. Labai norint, tai galima vadinti krikščionybės ir islamo konfliktu, tačiau tai būtų beprotybė. Nes kalbame ne apie normalius musulmonus, kurie patys baisisi bepročiais, o apie nusikalstamas struktūras.

Jie metė iššūkį visai Europos politinei filosofijai: atvirumui, gyvenimui be sienų, žmonių sugebėjimui gyventi laisvai. Gali būti, kad mes iš tiesų tapsime baimės ir saugumo tarnybų civilizacija. Manau, kad einama būtent tuo keliu.

Blogiausia, kas galėtų nutikti – tai politinių demagogų ir pavojingų organizacijų, tokių kaip „Nacionalinis frontas“ Prancūzijoje arba „Laisvės partija“ Olandijoje, triumfas. Nes jos gali triuškinančiai laimėti rinkimus ir visą tai pateikti kaip būtinybę vienytis prieš islamą, prieš musulmonų mažumas. Tai būtų beprotybė.

Manau, nereikėtų painioti sąvokų. Reikia kalbėti apie nusikalstamas jėgas, kurios atakuoja Europą ir nori paralyžiuoti jos institucijas. Tai didžiulis iššūkis. Manyčiau, kad mes vis dėlto judėsime ta pačia kryptimi, kuria judėjo Amerika po Rugsėjo 11-osios išpuolių. Gali būti, kad mes būsime vis labiau panašūs į Izraelį.

Ramybė baigėsi. Mes daugiau laiko ir dėmesio turėsime skirti tiesiog saugumui. Ir tai gali dramatiškai pakeisti Europos gyvenimo formas. Mes labai pripratome prie savo privatumo, neliečiamybės, laisvių. Įpratome, kad žmogaus teisių gynėjai nuolat primena, jog žmogus yra neliečiamas.

Visko gali būti, kad mums bus iškelta dilema: rinkimės arba gyvybę, arba saugumą. Tokiu atveju žmogaus laisvės, teisės ir privatumas gali kažkur dingti. Tokia grėsmė yra. Jei taip įvyktų, būtų liūdna, nes teroristai pasiektų dalį savo didelių tikslų. Jie sugriautų jei ne liberalios demokratijos pamatus, tai bent jau labai svarbius gyvenimo būdo komponentus, kurie tikrai mus pakeistų.

Bet aš nenoriu tikėti, kad Vakarų pasaulis išprotėjo. Mes nesame naivuoliai ir puikiai suprantame, kad niekas neleis grupei išprotėjusių fanatikų naikinti Europos Sąjungą. Neabejoju, kad anksčiau ar vėliau bus atsakas. Tik kas atsakys – ar Belgijos Karalystė, kuri tikrai yra bejėgė ką nors padaryti šioje situacijoje, ar atsakys Europos Sąjunga ir NATO.

– Pone Landsbergi, turbūt sunku suvokti, kad karšti taškai yra ne tik Afganistane, Šiaurės Afrikoje, bet ir Europos širdyje? Panašu, kad tai jau tampa Europos kasdienybe?

– V. Landsbergis: Jie buvo jau labai seniai. Jie buvo matomi arba buvo stengiamasi jų nematyti. Tokio pobūdžio terorizmo tikslas – užvaldyti šalis ir net visą pasaulį, atėjo iš bolševizmo. Tai buvo pats įspūdingiausias pavyzdys. Bolševikų tikslas buvo sunaikinti demokratinį pasaulį. Jie tai ir darė kurdami savo struktūras, armijas, priešindami visuomenę, pasitelkdami šnipus ir panašiai.

Demokratinį pasaulį siekta paversti triumfuojančio bolševizmo pasauliu su viso pasaulio darbo žmonių tėvyne Maskvoje. Po kiek laiko raudonasis fašizmas susikibo su ruduoju fašizmu, kuris išnykdamas savo jėgas perdavė musulmoniškajam ekstremizmui. Tai faktas, tačiau į tai nelabai kas kreipia dėmesį. Verta pastudijuoti, ką prieš Rugsėjo 11-ąją ir tą dieną darė Maskva. Tai labai įdomios studijos, kurios buvo tuojau pat nutildytos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tamplijieriaus pastebėjimas

Tamplijieriaus pastebėjimas portretas
Alexio de Tocqueville‘io. Demokratinis žmogus be tikėjimo, iškeitęs sielos gerovę į atrajojančios karvės laimę arba tuščių ambicijų tenkinimosi svaigulį, būna linkęs vergauti savo materialiniam pasaulėliui, kurio laikosi įsitvėręs, lyg jaustųsi niekad nemirsiąs. Ir nors jis greičiausiai į nieką nekeistų laisvojo pasaulio, kuriame gyvena, šis jam svarbus ne tiek dėl politinės laisvės, kiek dėl ramios galvos ir gerovės.

YES

YES portretas
Garbaus amžiaus žmogus yra teisesnis už visos turtingos Europos vadus. Kitokio mąstymo žmogus nebūtų sugebėjas įveikti Gorbačiovo. Pagarba jam.

TAIGI

TAIGI portretas
Terorizmą reikia naikinti jo paties lizde, bet neleisti išsikėroti visame pasaulyje. O naftos pirkimas tai tik naiviems bachuriukams papolitikuoti.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių