A. Skaisgirytė: labai didelė tikimybė, kad susidarys nauja migracijos banga

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė akcentuoja, kad dėl krizinės situacijos Afganistane labai didelė tikimybė, kad susidarys nauja migracijos banga. Jos teigimu, migruojantys afganistaniečiai greičiausiai rinksis vieną iš dviejų krypčių: keliaus į Šiaurę, per Centrinės Azijos šalis Rusijos link, arba į Vakarus – Turkijos link.

„Kol kas turbūt dar viskas pernelyg šviežia, kad galima būtų prognozuoti, kiek tų žmonių pasitrauks. Tačiau jau dabar matome, kad tie progresyviau nusiteikę gyventojai arba tie, kurie bendradarbiavo su sąjungininkų pajėgomis, jie jau yra evakuojami, tai labai didelė tikimybė, kad migracijos banga bus. Ir jeigu pažiūrėtumėte į žemėlapį, tai yra keli keliai: arba eiti į Šiaurę, per Centrinės Azijos šalis Rusijos link, arba eiti į Vakarus Turkijos link“, – „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

„Tai abu šie keliai yra įmanomi ir anksčiau jau buvo naudojami. Na, ir yra, tiesą sakant, su nerimu manoma, kad tai gali vėl pasikartoti“, – pridūrė ji.

Vis dėlto, pasak šalies vadovo patarėjos, afganistaniečiams, nelegaliai bandantiems kirsti Lietuvos sieną, galiotų ta pati atgrasymo politika, kaip ir kitiems migrantams.

„Jeigu pažiūrėtume teoriškai, tai afganistaniečiai, jeigu jie pabėga iš Afganistano į Centrinės Azijos šalis, Centrinėje Azijoje jiems jau nebegresia Talibanas, tai jie lyg ir ten laikomi saugiais nuo persekiojimo. Tačiau, žinoma, tai tam tikrai žmonių daliai nesutrukdys eiti toliau. Tai tam tikro nuogąstavimo čia yra“, – sakė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad rugpjūčio viduryje Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis išvyko iš savo šalies į Tadžikistaną, o į Kabulą įžengę Talibano kovotojai užėmė prezidento rūmus.

Afganistano prezidentas A. Ghanis tvirtino išvykęs iš šalies tam, kad būtų išvengta kraujo praliejimo, kai į sostinę Kabulą įžengė Talibano kovotojai. A. Ghanis neatskleidė, į kurią valstybę išvyko, bet teigė, kad jam likus Afganistane „daug patriotų būtų tapę kankiniais, o Kabulas būtų sunaikintas“.

Kabule pastarosiomis savaitėmis tvyro chaosas, o daugelis jo gyventojų skuba palikti miestą, dėl to keliuose susidarė didelės spūstys. Ten, kur eismas visai sustojo, žmonės metė savo automobilius ir bėgo.

Gyventojai baiminasi, kad, į valdžią grįžus talibams, moterys negalės išeiti iš namų, dirbti, mokytis ir lankytis viešose vietose nelydimos vyrų giminaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių