Siūlo bausti laisvės atėmimu už viešą pritarimą Rusijos nusikaltimams Ukrainai ar jos gyventojams

Siūloma numatyti baudžiamąją atsakomybę už viešą pritarimą Rusijos Federacijos nusikaltimams Ukrainos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

Tai numatančią Baudžiamojo kodekso pataisą įregistravo Seimo narys, Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) pirmininkas Petras Gražulis.

Už viešą pritarimą Rusijos Federacijos įvykdytai agresijai prieš Ukrainos Respubliką siūloma bausti bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

„Siūlau, kad tie, kurie viešai socialiniuose tinkluose, televizijos, radijo eteryje, portaluose ir kitais viešai skleidžiamais būdais neigia, arba pateisina Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, arba palaiko Rusijos pradėtą karą, būtų baudžiami kaip ir už 1991 m. Sausio 13-osios žudynių, 1991 m. liepos 31 d. žudynių Medininkuose neigimą, palaikymą arba pateisinimą“, – sako parlamentaras P. Gražulis.

Pasak jo, V. Putino įsakymu Rusijos kariuomenė pradėjo karą su Ukraina, tuo pačiu Rusija vykdo ir informacinį karą.

„Pačioje Rusijoje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose draudžiama sakyti, kad Rusija paskelbė Ukrainai karą, jie tai vadina „specialiąja karine operacija“. Lietuvoje taip pat veikia mūsų priešo agentai, Putino pakalikai, informacinio karo dalyviai. Jie platina dezinformaciją, viešai palaiko Putino invaziją arba neigia, kad Rusija užpuolė Ukrainą. Siūlau Seimui skubiai priimti Baudžiamojo kodekso pakeitimą, kuriuo būtų suteikta galimybė policijai ir prokuratūrai užkardyti tokius Putino agentų veiksmus Lietuvoje“, – pristatydamas savo įregistruotą iniciatyvą kalbėjo P. Gražulis.

Siūloma, kad kodekso pataisa įsigaliotų 2022 m. balandžio 1 d.

Šiuo metu Baudžiamajame kodekse atsakomybė už Rusijos agresijos – karo prieš Ukrainą pateisinimą nėra numatyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių