Seimo tyrimų iniciatyvas dėl I. Rozovos vertins etikos sargai

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė aiškintis, ar nebuvo pažeistos Seimo Statute numatytos procedūros, kai  buvusiam parlamentiniam tyrimui dėl Seimo narės Irinos Rozovos dar nesuformulavus išvadų, inicijuojamas naujas tyrimas.

Etikos sargų įvertinti galimus procedūrinius pažeidimus paprašė Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos- Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok.

Už tai, kad būtų pradėtas tyrimas trečiadienį balsavo 5 Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai, 3  buvo prieš.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys Andrius Mazuronis stebėjosi tyrimo komisijų gausa dėl parlamentarės I. Rozovos.

„Viena komisija tyrė – išvadų projekto nepateikė, tada atsirado apkaltos iniciatyva,  po to atsirado trečia komisija, kuri neaišku ką tirs. Tai tų komisijų prikurta daug, todėl reikia išsiaiškinti,  ar ten klausimai nesidubliuoja, gal  tiek tų komisijų ir nereikia?  Jeigu nori politikuoti abi  pusės – ir „valstiečiai“, ir konservatoriai – tai tegul politikuoja  iki galo. Jeigu taip norima, tai  tegul žaidžia iki galo“, – kalbėdamas su Elta  ironizavo A. Mazuronis.

Viena komisija tyrė – išvadų projekto nepateikė, tada atsirado apkaltos iniciatyva,  po to atsirado trečia komisija, kuri neaišku ką tirs.

ELTA primena, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete nepavyko patvirtinti galutinių tyrimo išvadų dėl parlamentarės I. Rozovos veiklos ir ryšių su Rusijos diplomatais. Nesutikę su išvadų projektu opozicinių frakcijų atstovai paruošė savo išvadų projektą.

Vėliau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas paprašė Seimo iki birželio 1 d. pratęsti parlamentinį tyrimą dėl Seimo narės I. Rozovos.  Antradienį Seimas ketina svarstyti tai numatantį nutarimo projektą.

NSGK pirmininkas iš Seimo tribūnos pripažino, kad tai yra tas pats tyrimas ir tas pats objektas, bet dėl opozicijos trukdymo išvadų iki šiol nepavyko pateikti.

Seime tai pat „klaidžioja“  44 parlamentarų iniciatyva dėl apkaltos I. Rozovai, tačiau jos realizuoti iki šiol nepavyko.

Jei Seimas pritartų, būtų sudaryta Seimo specialioji tyrimo komisija, kuri ištirtų ir įvertintų siūlymų pradėti apkaltos procesą Seimo narei I. Rozovai pagrįstumą.

Ši komisija, kurią siūloma sudaryti iš 12 parlamentarų, taip pat parengtų išvadą, ar yra pagrindo pradėti apkaltos procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių