Seimo pirmininkė apie papildomą laisvadienį: tėvai galės geriau derinti darbą ir šeimą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad papildoma laisva diena tėvams,  dirbantiems viešajame sektoriuje ir auginantiems vaikus iki trejų metų, leistų geriau derinti darbą ir šeimos pareigas. Ji taip pat atmeta kritiką, kad tai diskriminuotų tėvus, dirbančius privačiose įmonėse.

„Apie diskriminaciją tikrai negalime kalbėti – yra sudaroma papildoma alternatyva tiems tėvams, kurie dirba viešajame sektoriuje. Jeigu pažvelgsime į tai, kaip gali konkuruoti viešasis sektorius su privačiu, akivaizdu, kad užmokesčio dydžiu negali konkuruoti, gali konkuruoti didesnėmis garantijomis. Ir dabar jau taip yra, tai galima kalbėti nebent tik apie pozityvią diskriminaciją, bet ne apie negatyvius galimus padarinius tokio sprendimo“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Viliuosi kad po diskusijos Seime balsavimas bus teigiamas ir bus sudaryta papildoma galimybė tėvams, kurie augina vaikus iki trejų metų, anksčiau grįžus į darbą iš vaiko priežiūros atostogų turėti papildomą laisvą dieną ir taip patogiau ir geriau derinti įsipareigojimus šeimai ir darbą“, – pridūrė ji.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis kalbėjo, kad sprendimas yra svarbus, tačiau vertinamas nevienareikšmiškai, nes sudaro skirtingas sąlygas šeimoms.

„Džiugu, kad žengėm svarbų žingsnį dėl 32 valandų savaitės, atrodo, kad priimamas šis įstatymas. Mano galva, jis labai nevienareikšmiškai vertintinas, nes sudaro sąlygas vien viešajame sektoriuje dirbančioms šeimoms. Darbo ir šeimos derinimo klausimuose turėtume maksimaliai išlaikyti vienodas sąlygas visur“, – žurnalistams Seime sakė L. Kukuraitis.

„Simboliškai tai labai svarbus žingsnis Lietuvai, kad Darbo kodekse įvedame tokį darbo savaitės standartą tiems, kurie prižiūri vaikus iki trejų metų. (...) Bet šeimų paketas, kurį pristatė Seimo pirmininkė, deja, vis labiau virsta į šeimų paketą tik viešajame sektoriuje dirbančioms šeimoms“, – pridūrė jis.

Parlamentas ketvirtadienį apsispręs dėl dviejų siūlymų, kaip tėvams lengviau derinti darbą ir įsipareigojimus šeimai.

V. Čmilytė-Nielsen siūlo Darbo kodekso pataisą, pagal kurią iki keturių dienų būtų sutrumpinta darbo savaitė mažus vaikus auginantiems tėvams, o Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimu – įteisinti vaikų kambarius trumpalaikei priežiūrai.

Abi pataisos įsigaliotų nuo 2023 metų sausio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių