Seimo narė siūlo už ukrainiečių deportacijas atsakingus asmenis traukti į sankcijų sąrašus

Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė siūlo už ukrainiečių deportacijas atsakingus Rusijos pareigūnus traukti į sankcijų sąrašą, o tarptautinę bendruomenę telktis siekiant sustabdyti trėmimus.

„Ukrainoje vykdomas tautos genocidas, kalbu apie Rusijos karinių pajėgų vykdomus grubius Ukrainos vaikų teisių pažeidimus, ciniškai grobiamus suaugusiuosius, kurie prievarta išvežami iš savo namų, Ukrainos, į plačiąją Rusiją ir ten bandoma juos prievarta asimiliuoti, – per spaudos konferenciją Seime trečiadienį sakė P. Kuzmickienė. – Tai mums visiems primena 1941–1952 metų stalinines masines tremtis, neįtikėtinai skaudu, kad tai vyksta šiandien, XXI-ame amžiuje“.

Seimo komisijos vadovė teigė, jog itin svarbu atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į Rusijos vykdomus ukrainiečių trėmimus, nes šie nusikaltimai tarsi nublanksta civilių žūčių, kitų karo nusikaltimų Ukrainoje kontekste.

„Nepaprastai svarbu apie šį nusikaltimą kalbėti kuo garsiau ir telkti visas tarptautines bendruomenes siekiant užkardyti tokį veiksmą. Komisija šiandien galvojame kreiptis į tarptautines organizacijas dėl vykdomo genocido, kalbu konkrečiai apie tremtis, ypač akcentuodama vaikų tremtis, ragindami spręsti šitą klausimą“, – kalbėjo P. Navickienė.

Kaip vieną poveikio priemonę ji įvardijo ir už tremtis atsakingų asmenų įtraukimą į sankcijų sąrašą. „Turimi duomenys ir tų žmonių, kurie vykdo tas tremtis, yra atsakingieji asmenys, ir, matyt, čia labai svarbu kalbėti apie tokių žmonių įtraukimą į sankcijų sąrašus, tai irgi būtų svarbi priemonė suvaldyti bendrininkus“, – teigė parlamentarė.

Ukrainoje vykdomas tautos genocidas, kalbu apie Rusijos karinių pajėgų vykdomus grubius Ukrainos vaikų teisių pažeidimus, ciniškai grobiamus suaugusiuosius, kurie prievarta išvežami iš savo namų, Ukrainos, į plačiąją Rusiją ir ten bandoma juos prievarta asimiliuoti.

Pasak jos, turima žinių, kad Rusija masinėms ukrainiečių deportacijoms rengėsi iš anksto, dar prieš įsiverždama į Ukrainą vasario 24 dieną.

„Šiandien kalbėjau su Liudmyla Denisova, Ukrainos žmogaus teisių pareigūne, kuri patvirtino turinti aiškius duomenis, kad šiai dienai ištremtų žmonių skaičius yra išaugęs virš milijono. Ji pristato skaičių 1,1 mln., ir matyti, kad Rusija tam rengėsi iš anksto, dar vasario 18 dieną buvo žinios apie pasirengimą tokioms tremtims, numatant specialias vietas, parengiant instrukcijas, kaip ukrainiečiai būtų išvežami prievarta į Rusiją“, – sakė parlamentarė.

Istorikas Norbertas Černiauskas spaudos konferencijoje pabrėžė, kad reikia kuo daugiau kalbėti apie trėmimus, nes šiuo metu jie užgožti kitų karo nusikaltimų, bei rinkti duomenis, kad ateityje būtų galima deportacijas vykdančius asmenis patraukti atsakomybėn, padėti tremtiniams.

„Pastarosiomis savaitėmis, sekdami įvykius Ukrainoje, mes dažnai susikoncentruojame į fronto linijas ir karo veiksmus, civilių žūtis, tačiau praleidžiame nemažai dėmesio būtent šitai problemai. Masiniai gyventojų perkėlimai, išvežimai iš Ukrainos teritorijos, matant skaičius, kurie sunkiai suvokiami protu, tikrai į galvą ateina tokia asociacija su totalitarinėmis praktikomis, kurias vykdė XX amžiaus viduryje du totalitariniai režimai“, – sakė N. Černiauskas.

Jis teigė, kad šiuo metu svarbiausia pasiekti, kad trėmimų faktus užfiksuotų tarptautinės organizacijos.

„Man atrodo, kad šitoj situacijoj yra labai svarbu pats fiksavimas, kad kuo daugiau tarptautinių subjektų fiksuotų žmogaus teisių ar kitus pažeidimus, susijusius su šiais įvykiais, kad ateityje būtų galima kalbėti apie tam tikrą atsakomybę, nes įvardijimas to, kas vyksta, irgi yra tam tikra pagalba, nes tuo atžvilgiu, skirtingai nuo civilių žūčių ir fronto padėties, dėmesio yra kiek mažiau“, – kalbėjo istorikas.

„Kuo daugiau tarptautinių subjektų atkreips dėmesį, fiksuos pažeidimus, tuo lengviau ateityje bus kalbėti ir apie atsakomybę, įvertinimą ir pagalbą konkretiems žmonėms“, – reziumavo N. Černiauskas.

Konferencijoje dalyvavęs Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Gvidas Rutkauskas sakė, kad Lietuvai situacija puikiai pažįstama, nes iš daugiau kaip 2 mln. gyventojų, tuo metu buvusių Lietuvoje, vien 1939–1941 metais buvo ištremta beveik 300 tūkstančių.

„Kalbant apie Ukrainą, mes puikiai suprantame šitą situaciją, praktiškai, tik ne tuo mastu, mes esam pergyvenę visa tai, tai buvo lietuvių tautos genocidas, buvo žydų tautos genocidas, dabar yra Ukrainos tautos genocidas“, – pažymėjo G. Rutkauskas.

Ukraina teigia, kad iš užimtų rajonų ukrainiečiai masiškai deportuojami į Rusiją, siunčiami į specialias stovyklas, iš jų atimami dokumentai, draudžiama išvykti, taip siekiant juos nutildyti dėl Kremliaus pajėgų vykdomų karo nusikaltimų.

Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenė L. Denisova  taip pat apkaltino Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą (TRKK), kad jis Ukrainoje dirba „išvien“ su Rusija, padėdamas vykdyti gyventojų deportacijas. TRKK šį kaltinimą atmetė.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojePaulė KuzmickienėTrėmimaiukrainiečių trėmimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių