Seimas paragino Rusiją nutraukti provokacinius veiksmus prie Ukrainos sienos

Lietuvos Seimas antradienį priėmė rezoliuciją dėl provokacinių Rusijos veiksmų prie Ukrainos sienos.

Už ją balsavo 102 parlamentarai, niekas nebuvo prieš, vienas susilaikė.

„Seimas griežtai smerkia Rusijos Federacijos vykdomą neišprovokuotą karinę agresiją prieš Ukrainą ir kitus agresyvius vienašališkus veiksmus, kurie šiurkščiai pažeidžia dvišalius ir daugiašalius susitarimus bei tarptautinės teisės normas, kelia grėsmę Europos saugumui, ir reikalauja nedelsiant šiuos veiksmus nutraukti“, – rašoma dokumente.

Jame pabrėžiama tvirta Lietuvos parama Ukrainai stojant į NATO ir Europos Sąjungą, akcentuojama, kad Rusija „neturi ir negali įgyti veto teisės dėl Ukrainos narystės NATO, taip pat dėl kitų Aljanso priimamų sprendimų“.

Seimas griežtai smerkia Rusijos Federacijos vykdomą neišprovokuotą karinę agresiją prieš Ukrainą.

Rezoliucijoje pasisakoma už narystės NATO veiksmų plano suteikimą Ukrainai, būtinumą suaktyvinti jai praktinę ir politinę paramą.

Lietuvos politikai pakartojo nuosekliai remiantys Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorijos vientisumą pagal tarptautinės bendruomenės pripažįstamas sienas.

Rusija savo ruožtu raginama nutraukti „agresiją, provokacijas ir propagandos skleidimą prieš Ukrainą, nedelsiant atitraukti pajėgas nuo Ukrainos sienos, įgyvendinti tarptautinius įsipareigojimus, tarp jų Minsko susitarimus, ir grįžti prie bendradarbiavimo, pagrįsto tarptautine teise ir abipuse pagarba“.

Anot rezoliucijos, į laikinai okupuotas teritorijas Ukrainos rytuose Rusija skatinama įsileisti tarptautines organizacijas, teikiančias humanitarinę pagalbą vietos gyventojams, uždaryti neteisėtas kalinimo įstaigas, paleisti jose neteisėtai laikomus Ukrainos piliečius, sustabdyti okupuotų teritorijų pasportizaciją ir demografinės sudėties keitimą.

ES valstybės narės kviečiamos neremti energetikos projektų, silpninančių euroatlantinę vienybę, tokių kaip „Nord Stream 2“, įgyvendinimo.

Pastarosiomis savaitėmis dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos buvo smarkiai išaugusi įtampa tarp Maskvos ir Vakarų.

Remiantis Europos Sąjungos paskelbtu vertinimu, palei Ukrainos sieną Rusija buvo dislokavusi daugiau kaip 100 tūkst. savo karių. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu tvirtino, kad pajėgos telkiamos pratyboms.

Praėjusios savaitės pabaigoje pranešta, kad kariai pradeda grįžti į nuolatines dislokavimo vietas.

Rusijos gynybos ministerijos duomenimis, pratybose dalyvavo daugiau kaip 10 tūkst. karių, 1,2 tūkst. karinės technikos vienetų, daugiau kaip 40 karo laivų ir 20 aprūpinimo laivų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIP SAKO - ŠUNELIAI LOJA...

KAIP SAKO - ŠUNELIAI LOJA... portretas
Karavanas eina. Pirmiausiai - Rusija savo teritorijoje neklaus Lietuvos seimo leidimo - ar galima jiems ruošti karinius mokymus savo teritorijoje. Ir...Lietuva per menkas kiemsargiukas, kad nurodinėtų Rusijai.

ar

ar portretas
neatrodo ka d tas bereiksmis viaukseimas tik prideda taip mastantiems politdurnumo nes tai is esmes nieko nekeicia geriau pa siulykir bidenui nedaryt kvailu nutarimu kurie dvelkia is oba mnegru koluaru kur ka sdien zusta zmones o cia isikandot 2 navaliona su s vietka i/r varot ta pacia ga id ele a r neatrodo perdaug kvailai megdzioti vakaru politnuorodas kurios tik menkina VSD prestiza kuris neda ro jokiu pokyciu tautos labui tik vei ge dakia pagal A /kazkieno/ nurod ymus? geda senjoras...;;;

Seimui

Seimui portretas
Axa,raginkit,raginkit,tai tuoj Rusija tą pačią kariuomenę nuo Ukrainos sienos patrauks link Lietuvos sienos....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių