A. Pranckevičius: didžiausia vakcinų donorė ES turi tapti ir geriausia komunikatore

Europos Sąjunga (ES) turi didinti savo matomumą, kurį  nustelbia Kinijos ar Rusijos „vakcinų diplomatija“, sako užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius.

„Būtina padėti savo partneriams ES kaimynystėje bei didinti ES matomumą, kuris dažnai yra nustelbiamas Kinijos ar Rusijos vakcinų diplomatijos. ES yra didžiausia vakcinų eksportuotoja, didžiausias donoras pasaulyje, tačiau kartu ji privalo tapti ir geriausia vakcinų komunikatore“, – ministerijos pranešime sako A. Pranckevičius, Briuselyje dalyvavę ES Bendrųjų reikalų tarybos posėdyje.

Kalbėdamas apie santykius su Rusija, A. Pranckevičius paragino ES būti ryžtingesnei, ginti ES vertybes ir demokratiją.

„Rusijos veiksmai Čekijoje, ES šalių diplomatų paskelbimas nepageidaujamais, nedraugiškų valstybių sąrašų sudarymas, sankcijos prieš tokius ES pareigūnus, kaip Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli ir Europos Komisijos narė Vera Jourova – tai išpuolis prieš visą ES. ES sėkmingos politikos pagrindas yra mūsų vienybė“, – pranešime pabrėžė viceministras.

A. Pranckevičiaus teigimu, ES privalo demonstruoti nuoseklumą ir vienybę bei pabrėžti „penkių pagrindinių principų“ politiką ypatingą dėmesį skiriant Ukrainos ir Rytų partnerių paramai, kartu remiant Rusijos opoziciją ir pilietinę visuomenę. Kartu, anot jo, būtina stiprinti transatlantinį ryšį, bendradarbiauti su JAV ir kitais partneriais, koordinuoti bendrus veiksmus, siekiant skatinti demokratines vertybes ir standartus pasaulyje.

ES Bendrųjų reikalų tarybos posėdyje taip pat aptarti gegužės 25-ąją vyksiančią Europos Vadovų Tarybą (EVT), kurioje bus diskutuojama klimato kaitos, COVID-19 pandemijos suvaldymo ir santykių su Rusija temomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių