Po siūlymo įteisinti laisvadienius slaugantiems tėvus – kritika: nukenčia visas kolektyvas

Dirbantiems žmonėms, slaugantiems sergančius ar senstančius tėvus, siūloma nuo 2023 metų leisti kartą per mėnesį pasiimti papildomą laisvadienį.  Tačiau siūlymą kritikuoja ir profsąjungos, ir darbdaviai, ir valdantieji.

Tokią Darbo kodekso pataisą parengė trys socialdemokratai – Eugenijus Sabutis, Kęstutis Vilkauskas ir Tomas Bičiūnas.

Slaugadienį parlamentarai siūlo skirti, jeigu darbuotojų tėvams nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar priežiūros poreikis arba jų darbingumo lygis neviršija 25 proc.

Taip pat papildomą laisvą dieną siūloma suteikti, kai prižiūrimi tėvai serga sunkiomis ligomis arba jie yra vyresni nei 75 metai.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė abejoja, ar vienas slaugadienis per mėnesį išgelbės, kai žmogui kiekvieną dieną reikalinga priežiūra. Jis siūlo susitelkti į socialinių paslaugų plėtrą, kad jos būtų labiau prieinamos ir dirbantieji nebūtų priklausomi nuo slaugomų žmonių.

M. Lingė įsitikinęs, kad šiuo klausimu svarbiausia yra išgirsti Trišalės tarybos nuomonę.

„Kol neturėsime jos pozicijos, nesvarstysime komitete pataisos“, – BNS teigė jis.

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas sutinka, kad slaugadieniai galimi, bet reikia sugalvoti būdą, kaip darbdaviams būtų už juos kompensuojama, nes žmonėms bus mokamas atlyginimas, už juos darbus turės padaryti kiti žmonės, kuriems ne visada mokama papildomai. 

„Reikia kurti fondą ir iš jo solidariai darbdaviams mokėti kompensacijas“, – siūlo jis.

„Nukenčia ir visas kolektyvas. Jeigu įmonėje dirba 10 žmonių ir penki iš jų turės tokius pagyvenusius tėvus, per mėnesį dar penkias dienas nedirbs“, – BNS teigė D. Arlauskas.

Nukenčia ir visas kolektyvas. Jeigu įmonėje dirba 10 žmonių ir penki iš jų turės tokius pagyvenusius tėvus, per mėnesį dar penkias dienas nedirbs

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė abejoja ar reikia išskirti vieną socialiai jautrią grupę, nes ir dabar Darbo kodeksas jau numato palengvinimų darbuotojams, turintiems slaugomų artimųjų. Vietoj tėvadienių ir slaugadienių, kuriais pasinaudoja ne visi, ji siūlo iki 25 darbo dienų pailginti atostogas. 

„Tada visi darbuotojai išloštų, gal pas kažką tėvai pagyvenę, pas kažką vaikai maži, pas kažką suaugę neįgalūs, kažkas vienišas ir reikia papildomo laiko tvarkytis kažkokius reikalus. Tai leistų objektyviau šį klausimą spręsti, nes ir neturintys tokių aplinkybių, kurios leistų gauti papildomus laisvadienius, irgi turėtų tas laisvas dienas ir nesijaustų nuskriausti“, – BNS teigė I. Ruginienė.

Dabar papildomą laisvadienį, vadinamuosius tėvadienius gauna dirbantys tėvai, kurie augina neįgalų vaiką iki 18 metų arba du vaikus iki 12 metų, o dvi dienas gauna daugiavaikiai tėvai – auginantys tris ir daugiau vaikų iki 12 metų.

Nei „Sodra“, nei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nei profsąjungos neturi informacijos, kokiu mastu naudojamasi tėvadieniais, ar darbdaviai nenori jų suteikti.

„Komitete nesame susidūrę, kad žmonės skųstųsi, kad jiems negarantuojama teisė gauti tėvadienius“, – teigė M. Lingė.

I. Ruginienė sako, kad suteikti tėvadienius galima įvairiais būdais – skirti visą laisvą dieną, sutrumpinti darbo laiką, iš anksto susitarti, kad bus ta pati mėnesio diena, galima prašyti protarpiais – kai reikia, o ne būtinai kartą per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių