Ministrui – klausimai dėl specialiųjų poreikių moksleivių diskriminacijos

Grįžti į straipsnį

Monika

Monika portretas
Reikia , kad specialistai, dirbantys darželiuose su specialiųjų poreikių vaikais nebūtų verčiami pavaduoti auklėtojus, tuo būdu nutraukiant pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Matant šitą ydingą praktiką visoje šalyje, tiesiog labai skaudu. Per atostogas ir taip jie negauna pagalbos, o kai pagalba nutraukiama jau pavasarį, vaijų problemos dar išryškėja. Taip elgiamasi stumdant į pavadavimus logopedus ir kt specialistus. Prašytume pagaliau šią problemą irgi spręsti. Metai bėga, o niekas nesikeičia.k

Anonimas

Anonimas portretas
Spec. poreikiai tai ne protiškai atsilikusių ugdymas- tai su silpnesne rega, su kalbos defektais. Tai protingi vaikai, kurie ,deja, kažkodėl ugdomi atmestinai. Nors grupės mažos, bet pedagogai parenkami ne patys geriausi. Gaila. O pasiūlymas dėl internatų ,tai niekinis. Dirbtų paruošti pedagogai ,o ne atsitiktiniai žmonės - vaikai pasivytų savo bendraamžius greitai

ALGIS

ALGIS portretas
Džiugelio interesai aukščiau už visos LIETUVOS moksleivių interesus , galimai griaus telebokštą ir perstatys , kad džiugelis galėtų užvažiuot .

Yra ir kita problemos pusė

Yra ir kita problemos pusė portretas
Problema yra žymiai sudėtingesnė. Išties silpni vaikai, turintys įvairiopų negalių, ligų, patologijų, apsigimimų ir kartu neretu atveju dar ir su priklausomybėmis nuo narkotikų yra prakutusiųjų šeimų nariai. Būtent žinomesnėse šeimose yra tokie vaikai. Be abejo, jie dažnokai neforminami, kaip specialiųjų mokyklų ugdytiniai. Ligos pagražinamos, negalios, narkomanija aprašomos tiesiog kitais žodžiais, su kitomis diagnozėmis, kad toks vaikas, jaunuolis neiškristų iš visuomenės. Taip atsiranda saviems žmonėms savi darželiai, mokyklėlės ir, žinoma, net universitetėliai, žmonėse vadinami Asilynu, kur nusiperkami ir teisininkų, ir viešojo administravimo, ir vadybos diplomai praktiškai nemokytiniems jaunuoliams. Maža to, jie tampa klerkais, tesėjais, vadybinikais, UAB vadovais. Dažnai jie itin imliose korupcijai vietose. Dirbti jie, žinoma, negali. Daroma paprastai: šalia tokio nedarbingo, neretai dar ir narkomano, turinčio įvairių kitų priklausomybių, nukrypimų, darbinamas išties darbingas.

R

R portretas
Pirmiausia reikia užtikrinti spec. poreikių vaikams saugumą. Tai turi būti spec. mokyklos su jų poreikius atitinkančia įranga, patalpomis ir specialistais: spec. pedagogais, psichologais, pedagogais. Tokiems vaikams būtina ugdytis mažesnėse grupėse, kad jie būtų nuolat stebimi ir gautų reikiamą pagalbą. Niekada nebus lygiavos ir tolerancijos tarp vaikų, kurie yra ir asocialių šeimų. Nes jie palikti likimo valiai. Nei vaikų teisių tarnybos, nei šeimynos jų gerovės taip pat neužtikrina. Taigi reiktų galvoti apie spec namus šiems vaikams. Be reikalo išdraskyti seno pavyzdžio internatai. Juos reikėjo patobulinti, pertvarkyti, pritaikyti. Sudėti visas įmanomas naujoves ir technologijas su atitinkamais darbuotojais. Dabar tos šeimynoms svetimi vaikai tik pinigų maišeliai.

Galerijos

Daugiau straipsnių