L. Graužinienė: kol nebus rasta lėšų MMA didinti, tol nebus teikiamas biudžetas

Kitų metų biudžeto projektas grįžta į ieškojimų ir svarstymų stadiją, sako Seimo Pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė. Anot jos, bus ieškoma lėšų minimaliai mėnesinei algai (MMA) ir mažiausiai uždirbančių darbuotojų atlyginimams didinti. O kol šios lėšos nebus surastos, Seimui nebus teikiamas kitų metų biudžeto projektas.

„Kol nebus rastas bendras sutarimas ir šių klausimų sprendimas, tol Seimo darbotvarkėje biudžeto klausimo nebus“, – trečiadienį po politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė L. Graužinienė.

Pasak jos, politinė taryba aktyviai diskutavo 2015 m. biudžeto klausimais, ir pagrindinė diskusijos dalis buvo skirta socialinei atskirčiai mažinti ir žemės ūkio, pienininkystės sektoriaus problemoms spręsti. Seimo vadovės teigimu, frakcijų vadovai, kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Finansų ministerija, ieškos galimybių mažinti valstybės valdymo išlaidas ir rasti lėšų, reikalingų mažiausias pajamas gaunančių biudžetininkų atlyginimams didinti.

„Diskutavome labai aktyviai, kad neišskirtume atskiros vienos grupės – socialinių darbuotojų, o apimtume visą sektorių, nes ten patenka ir globos namai, juose dirbantys medikai. Jie pagal atlyginimus yra žemutinė grandis, [taip pat, kaip ir] tie patys kultūros darbuotojai. Taigi mes kalbame apie tą dalį, kuriai galėtume kilstelti tam, kad po to, kai pakelsime MMA, nebūtų „suplokštinimo“ ir galėtume spręsti sisteminius klausimus“, – tvirtino L. Graužinienė.

Seimo Pirmininkė informavo, kad dėl MMA nėra galutinio sprendimo. Visais klausimais, L. Graužinienės teigimu, grįžtama prie skaičiavimų. Esą dabartiniame biudžete, kuris yra svarstomas komitetuose, reikalingų skaičių nėra. „Jie turi atsirasti kažkieno kito sąskaita. Tai reiškia, kad dar kartą bus peržiūrėtos ministerijų teikiamos programos – gal reikia atsisakyti, kurios yra nereikalingos, bus peržiūrima investicijų programa, reikia pasižiūrėti, ar viską dabar turime renovuoti“, – dėstė L.Graužinienė.

Anot jos, nuo liepos 1 d. turėtų didėti MMA, o nuo sausio 1 d. – minėti atlyginimai. Socialinių darbuotojų atlyginimams didinti reikia 22 mln. litų. „Mes tikrai jau, galima sakyti, šiai grupei ir radome lėšų, tačiau kalbame apie tai, kad sistemiškai visiems [reikėtų didinti], kad visos grupės patektų ir kad nereikėtų laukti kitiems, pavyzdžiui, sveikatos darbuotojams, esantiems tokioje pat situacijoje, dar vienų biudžetinių metų“, – sakė „darbietė“.

Ji taip pat teigė, kad, kol nebus rastos galimybės nuo metų vidurio didinti MMA, o nuo metų pradžios – mažiausiai uždirbančių socialinių ir kitų darbuotojų atlyginimus, biudžetas Seime nebus svarstomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių