JAV prezidentas Obama tars pagiriamąjį žodį N. Mandelai

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį vakare atvyko į Pietų Afrikos Respubliką (PAR) pagerbti savo asmeninio didvyrio - buvusio šios šalies prezidento ir kovotojo su apartheidu Nelsono Mandelos, kuris šiuo metu yra gydomas ligoninėje, tačiau jo būklė, kaip teigiama, „labai pagerėjo“.Per savo pirmąją prezidentinę viešnagę PAR B.Obama šeštadienį išsakys „didį dėkingumą“ N.Mandelai; kalba tikriausiai bus itin emocinga, nes 94 metų Nobelio taikos premijos laureatas šiuo metu kovoja dėl savo gyvybės.

JAV lyderis pažymėjo neketinąs fotografuotis su N.Mandela; mat pasklido gandai, kad B.Obama aplankys šį veteraną Pretorijos ligoninėje, kurioje jis dėl atsinaujinusios plaučių ligos gydomas jau ilgiau nei trys savaitės.

Nuogąstavimai dėl N.Mandelos sveikatos smarkiai temdo B.Obamos kelionę po tris Afrikos šalis. Buvusi N.Mandelos žmona Winnie (Vini) sakė, kad jo būklė „labai pagerėjo“, nors, kaip kalbama, tebėra kritinė.

B.Obama, kuris buvo asmeniškai susitikęs su N.Mandela Vašingtone 2005-aisiais, sakė, jog jam labiausiai rūpi, kad buvęs PAR prezidentas jaustųsi patogiai ir kad jo šeimai viskas gerai klotųsi.

„Mažiausia, ko norėčiau - tai kaip nors įkyrėti“, - B.Obama pažymėjo penktadienį, skrisdamas į PAR iš Senagalo ir pradedamas antrąjį etapą savo kelionėje po tris šalis; kaip tikisi Vašingtono administracija, ši kelionė padės sustiprinti ryšius, kuriuos prezidentas buvo šiek tiek apleidęs, su Afrika.

„Manau, kad mes norėtume kreiptis ne tiesiogiai į jį, bet į jo artimuosius, pareikšti didį dėkingumą už jo vadovavimą visus tuos metus“, - pridūrė B.Obama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių