Istorijos puslapiai: kaip sovietmečiu Lietuvoje viešpatavo rusinimo politika

Grįžti į straipsnį

Veronika

Veronika portretas
Galėčiai šia tema ne vieną pavyzdį prisiminti. Nekalbėsiu net kaip pokarių ir dar gal 20 metų , jeigu ko nors paklausdavaiu ruskelio, kaip jis pradėdavo šaukti "nie govorite na svojom fašistkom jazyke..." ir rusiški keiksmažodžiai. 70-taisiais metais teko dirbt mokukloje, tai vieną rudenį atvyko viena "draugė" iš nežinia kokio plačiosios "tėvynės" kampelio. Kaip ji piktindavosi, kaip čia yra, kad "...sovietskaja vlast' uže 30 let, a vsio ješčio u vas jest litovskije školy...? Nie ponimaju, vied' viezdie tol'ko po russki učatsia". Perstrojkos metais lietuvių kalba atsidūrė blogiau negu podukros vietoje. Vilniaus universitetas buvo pervestas į visasąjunginę kategoriją ir buvo įsakyta visus dokumentus rašyti rusiškai ir visos specialybės turėjo turėti grupes su rusų dėstomąja kalba. Pradžiai, vėliau lietuviškų grupių turėjo nelikti. Ir tik kovo 11-oji mus išgelbėjo nuo visiško surusinimo. Baisu, kad dabar lietuvių kalbai taip pat ne pyragai, labai jau greit pasidavėm į anglų kalbą.

LIETUVI,

LIETUVI, portretas
būk visad teisingas , nes tik tas, kas myli tiesą gali būti LAIMINGAS

PETRAS PIKŠRYS

PETRAS PIKŠRYS portretas
Aš taip pat parašiau lietuviškai jūrų laivavedybos dalykų elektronines skaidres (virš 8000, 23 temas, metodinius nurodymus ir kitą metodinę literatūrą) na ir kas? iš mano darbų atvirai pasityčiojo ir atleido mane iš darbo.

nieko

nieko portretas
nieko. Tuoj teks kalbėti arabiškai. Pamirsit ne tik rusiškai, bet ir lietuviškai kalbėt.

Cha

Cha portretas
Užtat dabar ne kur nors paskutiniuose lapuose, bet ant viršelių puikuojasi autorių vardai ir pavardės nelietuviškomis raidėmis. O knygos tai ne užsienio kalbomis išleistos, knygos verstinės, į lietuvių kalbą kaip ir (dažniausiai prastai, iš ko irgi matosi, kaip lietuvių kalba Lietuvoje "gerbiama") išverstos. Šitą politiką kaip derėtų pavadinti?

A propos

A propos portretas
Panašiai dabar vykdoma lenkinimo politika. Tiesa, kol kas tik dviejuose pietryčių rajonuose.

Galerijos

Daugiau straipsnių