G. Landsbergis Baltijos jūros valstybių taryboje aptarė Rusijos karą Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo Baltijos jūros valstybių tarybos (BJVT) susitikime Kristiansande, Norvegijoje, kur kartu su 9 BJVT šalių narių užsienio reikalų ministrais ir Europos Sąjungos (ES) aukšto lygio atstovais aptarė Rusijos karinę agresiją Ukrainoje, BJVT valstybių galimybes prisidėti prie paramos Ukrainai, tolesnį regioninio bendradarbiavimo stiprinimą, žaliosios ir skaitmeninės transformacijos spartinimo galimybes.

„BJVT išlieka svarbus forumas politiniam dialogui ir praktiniam bendradarbiavimui, ypač stiprinant regiono vienybę ir ginant bendras vertybes. Gyvename permainų laikotarpiu, todėl privalome išlikti vieningi", - sakė ministras G. Landsbergis.

Ministrai sutarė dėl būtinybės maksimaliai išnaudoti BJVT formatą, padedant Ukrainai. Turėdama stiprių ekspertų grupių, BJVT, kaip organizacija, gali suteikti pagalbos pilietinei visuomenei, ypač karo nuskriaustiems vaikams ir išnaudojimą patiriančioms moterims.

Visos BJVT šalys narės pritarė, kad, suspendavus Rusijos veiklą organizacijoje, būtina peržiūrėti jos veiklą bendrame Baltijos jūros regiono kontekste. Dalyviai įsitikinę, kad BJVT turi tęsti savo veiklą, likdama pagrindiniu regioniniu politiniu forumu ir kartu stiprindama praktinę veiklą tose srityse, kur ji yra stipriausia.

Taip pat susitikimo metu ministrai priėmė politinę deklaraciją, smerkiančią Rusijos karą Ukrainoje ir numatančią tolesnius BJVT tikslus ir veiksmus. Deklaracija pabrėžia ypatingą organizacijos vienybę, pagrįstą bendromis vertybėmis.

Pirmininkavimą organizacijai iš Norvegijos perimanti Vokietija yra įpareigota per savo pirmininkavimo metus parengti BJVT veiklos analizę ir pasiūlymus jos veiklai gerinti.


Šiame straipsnyje: Gabrielius LandsbergisBaltijos jūros valstybių tarybakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių