2023-iuosius siūloma paskelbti Tremtinių ir politinių kalinių metais

Gerbdama Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių patirtą skausmą ir kančias, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija siūlo Seimui paskelbti 2023 metus Tremtinių ir politinių kalinių metais.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė tai siūlančiam nutarimo projektui, kurį pateikė  šios komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Už projektą po pateikimo balsavo 119 Seimo narių, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė du Seimo nariai. Į Seimo posėdžio salę šis klausimas turėtų sugrįžti rudens sesijoje.

Pasak Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės D, Asanavičiūtės, projekto rengimą paskatino pareiga į vieną skaudžiausių ir tragiškiausių Lietuvos istorijos tarpsnį pažvelgti ne vien šaltu protu, bet ir jautria širdimi: „Manau, kad labai svarbu įamžinti mūsų tautos begalinių kančių aimanas, bado ir šalčio virpulius tol, kol dar yra likusių gyvų tolimojo Sibiro vargus patyrusių brolių ir seserų, tremtinių ir politinių kalinių.“

Nutarimo projekte kalbama apie tremtinių ir politinių kalinių meilę Tėvynei, susitelkimą ir vienybę, taip pat pabrėžiamas Lietuvos gyventojų netekčių sovietų okupacijos metais mastas ir padariniai Lietuvos valstybei.

Projekto autoriai siekia paskatinti visuomenę domėtis Lietuvos valstybingumo raida, valstybės istorija ir kultūra. Jie taip pat deklaruoja siekį apsaugoti ir gaivinti tautos istorinę atmintį.

„Sovietmečiu buvo įkalinta per 1506 tūkst. Lietuvos gyventojų. 1940–1953 metais buvo ištremta per 130 tūkst. Lietuvos žmonių. Sovietiniuose lageriuose buvo sušaudyti ir mirė per 23 tūkst. kalinių, tremtyje žuvo apie 28 tūkst. Taigi bendras mirusiųjų skaičius viršija 50 tūkst. Tremtiniai ir kaliniai buvo kalinami ne tik lietuviai, bet ir žydai, lenkai, totoriai, kitų tautybių Lietuvos gyventojai – gražiausias tautos žiedas, sąmoningiausi, aktyviausi visuomenės veikėjai, tarpukario nepriklausomybės metais susiformavusi patriotinė Lietuvos inteligentija“, – sakė D. Asanavičiūtė.

Nutarimo projekte Vyriausybei siūloma iki 2022 m. birželio 14 d. parengti Tremtinių ir politinių kalinių metų programą ir ją patvirtinti; taip pat numatyti lėšų jai įgyvendinti.

2023-iuosius Tremtinių ir politinių kalinių metais siūloma skelbti atsižvelgiant į tai, kad 2023 metais sukanka 70 metų nuo Sovietų Sąjungos 1953 m. vykdytų paskutinių masinių okupuotos Lietuvos gyventojų trėmimų į Rytus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kam tos d ienos jei jos genocido centro be noro vertinamos nes tam kaip visados /truksta. pinigu mano atveis 2000m gavau nukentejusio statusa be ismokos nors seima netekom tevo rasiau pristaciau pluos ta dokumentu ir nieko kom p p Sidla us ko viebnareiksmiskai be komisijos parasu a tsakyta neigiamai tik burauskaitei vadovaujant ir padavus per teisma 2017m buvau pripazintas tikrai nukentejusiu tai ?? kas taip gudriai sus kirste kad nereiketu is moku ir nustate kanciu lygi ir uz tuos 17m iki siol a tsispardo popieriais nors jau 4 direktorius kaip marionete keicia brangiai apmokama posta kuri valdo 1 /kardinolas / nepakeiciamas p s id lauskis s u hebra kuri nieko neveikia ir paju A Jakubausko n direktmoriaus/ gresme ji pasalino kai 1 reiketu jus is ten krapstyt nes s is centras apjuodino sali ir gerb zmones juos s utapatindami su kgb tai tu paciu darbas ir ten tokie pat ir sulinde ir deretu performuot ir statyt garbingus zmones GEDA

Čia kaip

Čia kaip portretas
su žydeirom - kuo toliau tuo daugiau atsiranda tokių kurie nukentėjo. Ir visi nori būti garbinami, ir visi nori kad kiekvienas lietuvis dėl to atgailautų ir verktų barstydamas sau galvą pelenais?:D))

pasol jie nax...j tai deka siu parazitu Polit Kaliniu

pasol jie nax...j  tai deka siu parazitu Polit Kaliniu portretas
Tremtiniu ,balsavusiu uz uzslaptintus konservatliberastinius KGBesnikus ir su jais sukurus bendra Partija --siandien stai tokia padetis Lietuvoje , kada LGBTQ iskrypeliai drasko valstybe , milijonas lietuviu palikusiu gimtus namus, sukurta narkomanija , masines tautieciu saavizudybes , deka siu parazitu, prasiktas LITAS , NAC. BANKAS , NEPRIKLAUSOMYBE .....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių